Nenad Bjelica više nije trener Trabzonspora

Nenad Bjelica dobio otkaz u Trabzonsporu
Profimedia

Nenad Bjelica više nije trener Trabzonspora. Prema izvještajima turskih medija, hrvatski trener izgubio je povjerenje klupske Uprave, koja je zatražila sastanak s njegovim odvjetnicima kako bi se usuglasili oko modaliteta raskida ugovora.

Bjelica će, piše Habeturk, sigurno dobiti odštetu s obzirom na njegovu godišnju plaću od 1,600.000 eura. Prema izvještaju tamošnjeg portala Sabah, sastanak Uprave održan je povodom poraza Trabzonspora od Adane (0:1) u petak, s konačnim zaključkom da je promjena trenera najbolje rješenje. Predsjednik Ertugrul Dogan dobio je potpunu ovlast u odabiru Bjeličinog nasljednika, a smjena hrvatskog stručnjaka stigla je jednoglasnom odlukom Uprave. Favorit za klupu je Abdullah Avci, koji je vodio Trabzonspor od kraja 2020. do sredine 2023. godine, a prethodno se spominjao u kontekstu preuzimanja nogometne reprezentacije Turske.

Bjelica je predvodio tursku momčad u 16 ligaških utakmica i ostvario polovičan učinak od osam pobjeda i toliko poraza. Nakon osam odigranih susreta u aktualnoj utrci, Trabzonspor se nalazi na petom mjestu s 12 bodova, devet manje od lidera Fenerbahçea, koji broji i utakmicu manje. Očito su to dosezi koji ne zadovoljavaju turskog prvaka iz sezone 2021./2022.

Hrvatski trener nije uspio uspostaviti kontinuitet iako je klub uglavnom ispunjavao njegove želje na ljetnom tržištu. Trabzonspor je potpisao šest pojačanja, dodatnih šest imena doveo besplatno i posudio još četiri aduta. Mislav Oršić nije ni mogao dobiti priliku zbog ozljede, što vrijedi i za Joaquina Fernandeza, a prisjetimo se da su među došljacima bili Tonio Teklić i Filip Benković.

Međutim, Bjelica nije uvjerio Turke u svoje sposobnosti i čeka se samo službena potvrda Trabzonspora. Bjelica ima ugovor do sezone 2024./2025. i očekuje se da će dobiti gore navedenu odštetu.

Sudeći prema Transfermarktu, ovo nije najkraći Bjeličin angažman na poziciji glavnog trenera. U početku karijere napustio je FC Karten, također nakon 16 utakmica, ali ranije je imao ulogu trenera-igrača, pa se epizoda može nazvati i nešto dužom. Podsjetimo, Bjelica je nakon toga vodio Lustenau, Wolfsberger, Austriju Beč, Speziju, Lech Poznan, Dinamo Zagreb i Osijek, da bi u travnju ove godine otišao u Trabzonspor.