Nedavno su igrali Europsku ligu, a danas više ne postoje

Ivan Leko
Sportske novosti

Prije samo pet godina belgijski je Lokeren igrao grupnu fazu Europske lige. Tada su, u sezoni 2014/15 najprije iz play-off runde toga natjecanja izbacili renomirani engleski Hull City, a onda su četiri od šest utakmica grupne faze odigrali ili pobjedom ili porazom od 1:0. Ipak, u društvu poljske Legije, ukrajinskog Metalista i turskog Trabzonspora nisu mogli dalje.

Bili su to lijepi dani za klub iz istoimenog grada iz Istočne Flandrije. Dvije sezone prethodno osvojili su uzastopce belgijski kup, a onda je sve malo-pomalo počelo propadati. I to do točke kada klub prošle sezone ispada iz lige, nakon zauzimanja posljednjeg mjesta i samo 20 osvojenih bodova.

Ništa bolje nije išlo ni ove sezone, jednom kad se sve vrati, trebali su igrati doigravanje za ostanak u drugoj ligi protiv Roeselarea. Ipak, neće ga igrati. Klub je danas objavio bankrot.

Od hrvatskih igrača, tamo je do samog kraja ostao Jakov Filipović. Nekadašnji igrač zaprešićkog Intera tamo je proveo dvije i pol godine i odigrao 84 susreta za klub. Prethodno, tamo je igrao sadašnji reprezentativac Dario Melnjak, odnosno bivši kao što je Ivan Leko koji je tamo i završio svoju igračku karijeru nakon što je u četiri godine imao 134 nastupa. Jednu je sezonu za Lokeren odigrao i Tomo Šokota, a čak tri Mario Carević.

Kako je sve završilo? Trgovački sud proglasio je bankrot, a predsjednik Louis De Vries koji je klub preuzeo lani najavio je da se neće žaliti na tu odluku. Dugovanje je pet milijuna eura.