Nastavak prvenstva ovisi o entitetskim kriznim stožerima

Premijer liga BiH koronavirus
Ilustracija hercegovina.info

Nogometni savez BiH pripremio je analizu poduzetih aktivnosti na planu organizacije nastavka svih natjecanja pod ingerencijom NSBiH. Zaključeno je da je 7. lipnja krajnji datum za nastavak natjecanja u okviru Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

"Glavni uvjet da bi natjecanje bilo nastavljeno je izdavanje dozvole nadležnih organa, tj. entitetskih kriznih stožera, za nesmetan nastavak takmičenja na nivou cijele države. Uz ove dozvole potrebno je stvoriti preduvjete za organizaciju i održavanje utakmica, propisane dostavljenim planom mjera i procedura "COVID-19" koji je dostavljen klubovima Premijer lige", priopćeno je iz NSBiH.

Poseban akcent tijekom razgovora je dat iznalaženju najboljeg načina zaštite zdravlje igrača u narednom periodu. Za provođenje ovih aktivnosti, a s ciljem adekvatne zaštite nogometaša, potrebno je imati procedure propisane od nadležnih organa za organizaciju sportskih događaja na stadionima.

"Bilo koji drugi datum, različit od datuma kada je planiran nastavak natjecanja u Premijer ligi BiH, predstavlja ogroman rizik po zdravlje nogometaša, posebno što bi termini odigravanja utakmica bili učestali, a takav ritam odigravanja utakmica predstavljalo bi potencijalnu opasnost po zdravlje svih sudionika igre. Na ovaj način bi u nastavku natjecanja i odigravanju utakmica trećeg kruga bilo dovoljno vremena za odmor ekipa, a završetak svih natjecanja bio bi krajem srpnja", navode iz Saveza.

Rok za završetak nacionalnih natjecanja prema smjernicama UEFA-e je 2. kolovoza. Neslužbeno, kočnicu za sada predstavlja Republika Srpska koja je zbog novih restrikcija zabranila treniranje i odigravanje susreta.