NAMJEŠTANJE UTAKMICA: Policija prikuplja dokaze o umiješanosti klubova, igrača i sudaca, Travnik na udaru

nogomet, Grude, nogomet, Sloga Ljubuški, nk grude, nogomet, nogomet, Europska liga, unirea, HNK Čapljina, NK Bigeste, nk sloga, liga mz, Ljubuški, HNK Čapljina, nk sloga, HNK Brotnjo, hnk kupres, HNK Grude, pogodak, nogomet, ep, nogomet, Travnik, namještanje utakmica, milan, talijanska liga, nogomet, nogomet, španjolska liga, Hajduk, Dinamo, RNK Split, malonogometni turnir, malonogometni turnir, dario župarić, Cibalia, Vatreni, mali nogomet, mali nogomet, mali nogomet, safet altić, italija, namještanje utakmica, Marko Bošković, malonogometni turnir, malonogometni turnir, Fojnica, malonogometni turnir, Fojnica, malonogometni turnir, Fojnica, malonogometni turnir, Fojnica, malonogometni turnir, Fojnica, malonogometni turnir, Fojnica, malonogometni turnir, Fojnica, malonogometni turnir, Fojnica, malonogometni turnir, Fojnica, malonogometni turnir, Fojnica, malonogometni turnir, Stolac, malonogometni turnir, nogomet, Rama, turnir, turnir, Stolac

..., tako i nekih europskih utakmica u kojima su sudjelovali naši klubovi, potvrđeno nam je iz izvora bliskih istrazi.

Naime, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dobila je od njemačkog Državnog odvjetništva dopis u kojem su označene sumnjive utakmice kao i imena osoba za koje se sumnja da su umiješani u namještanje istih.

Krug oko Travnika

Međutim, SIPA se u tom slučaju proglasila nenadležnom i dopis proslijedila Federalnoj upravi policije i MUP-u Republike Srpske.
Nakon toga, Tužiteljstvo BiH je 13. listopada dostavilo naredbu Federalnoj upravi policije da započne s provjerama i prikupljanjima dokaza o namještanju utakmica.
Naš izvor otkriva kako se najviše u cijelom slučaju spominje nogometni klub iz Travnika, a kao osobe se spominju Josip Cvrtak i Marijo Cvrtak koji su raspolagali s golemim svotama novca kojim su podmićivali nogometne klubove, igrače i suce, a na osnovi toga ulagali veće svote novca u kladionicama s obzirom da su znali konačni ishod meča koji se trebao igrati. Među prvima na listi su utakmice Travnika i švicarskih klubova Sion i Young Boys.
Navodno se sumnja kako je Travnik te utakmice lažirao i na osnovi dobivenog novca platio pripreme u Švicarskoj. Osim tih utakmica, pod istragom su i utakmice između Dinama iz Bukurešta i Slavije iz Istočnog Sarajeva, potom utakmice Premier lige BiH Slavija - Posušje, Travnik - Slavija sve odigrane prošle godine kao i utakmica Borac Banja Luka - Široki Brijeg, također odigrana prošle godine i završena rezultatom 3:2 u korist Borca.
U Federalnoj upravi policije jučer nam nisu mogli otkriti više detalja o svemu.

Suci, čelnici i igrači

Sve je počelo prošle godine kada je njemačko Državno odvjetništvo iz Bochuma i službeno počelo s istragom kako u Njemačkoj, tako i u Hrvatskoj i našoj zemlji oko utakmica za koje postoje utemeljenje informacije da su bile dio namještaljki kladioničarske mafije.
Prema informacijama iz Bochuma, ilegalni dogovor o konačnom rezultatu postignut je u susretu između NK Travnik i FK Slavija (3:0) u kolovozu 2009. Sumnja se da su dva visokorangirana klupska dužnosnika i nekoliko igrača Travnika umiješani u ovu manipulaciju. Njemački sudski istražitelji ispituju regularnost utakmice koja je odigrana između Travnika i mostarskog Zrinjskog s neriješenim rezultatom (3:3). U organizaciju namještaljke su, prema sadašnjim saznanjima, i u ovom slučaju bili umiješani klupski čelnici i nekoliko igrača Travnika. Prema saznanjima Državnog odvjetništva iz Bochuma, navodno je bio podmićen i sudac te utakmice. U spornom susretu NK Travnik trebala je pobjeda, a tadašnji sportski izvjestitelji pisali su da je ona dobivena uz debelu pomoć sudaca.
Za cijelu organizaciju namještaljke preko svoje kladioničarske hobotnice pobrinuo se glavni osumnjičenik Ante Šapina. Osim namještaljki unutar Premijer lige BiH, Državno odvjetništvo iz Bochuma vodi istragu i o nekoliko utakmica u kvalifikacijama za Europsku ligu (bivši Kup UEFA-e) u kojima su proteklih sezona sudjelovali timovi iz BiH. Prema njihovim saznanjima, namještanje rezultata je bilo planirano i u susretu Širokog Brijega protiv Banantsa iz Erevana (0:1) koji je igran u srpnju prošle godine. Dvije momčadi i sudac trebali su dobiti ukupno 50.000 eura, ali Državno odvjetništvo iz Bochuma još nema točnu informaciju je li novac bio isplaćen ili ne.

Europske utakmice

Pod povećalom istražitelja je i utakmica FK Slavija - Aalborg BK (3:1) odigrana u srpnju iste godine. Istraga je pokazala da je uhićeni Marijo Cvrtak sarajevskoj momčadi najvjerojatnije platio 50.000 eura. S obzirom da je Slavija pobijedila u ovome meču, njemačka istražna tijela pretpostavljaju da je manipulacija možda bila "otkazana". No, istražitelji su utvrdili da je kladioničarska mafija u sportske kladionice ipak uplatila određeni iznos na poraz sarajevske momčadi.
Prema svemu sudeći, istraga koju vodi Federalna uprava policije neće biti nimalo laka i trajat će više mjeseci sve dok se ne dođe do konkretnih podataka o namještanju i umiješanosti nogometnih klubova, igrača i sudaca Premier lige BiH.

Utakmice pod istragom:
Travnik - Sion
Travnik - Young Boys
Travnik - Slavija
Travnik - Zrinjski
Slavija - Posušje
Slavija - Aalborg
Borac Banja Luka - Široki Brijeg
Dinamo Bukurešt - Slavija iz Istočnog Sarajeva

Piše: N. Dedić / dnevni-list.ba