NAKON IMPRESIVNOG DEBIJA U EUROPI Pogledajte koliko je Zrinjski ove godine zaradio od nastupa u UEFA-inim natjecanjima

HŠK Zrinjski Aston Villa
Hercegovina.info

Prvak Bosne i Hercegovine HŠK Zrinjski okončao je ovosezonski nastup na europskoj sceni, nakon što je u posljednjem kolu grupne faze Konferencijske lige u Mostaru remizirao protiv slavne Aston Ville (1:1).

Zaradili 4,3 milijuna eura

Ovaj povijesni nastup u Europi Plemićima je donio i impozantnu zaradu od UEFA-e.

Naime, Zrinjski je sezonu u Europi okončao sa zaradom od nevjerojatnih 4,3 milijuna eura, što je više od 8,5 milijuna KM.

Bod protiv Aston Ville Zrinjskom je u kasu donio 166.000 eura (324.661 KM), a prethodno su u grupnoj fazi Mostarci pobjedom nad AZ Alkmaarom inkasirali 500.000 eura (977.895 KM).

Podsjećamo, Zrinjski je europsku avanturu započeo u Ligi prvaka, gdje je prvo eliminirao armenski Urartu, da bi ga u drugom pretkolu izbacio Slovan iz Bratislave. Nakon toga je Zrinjski svoj put nastavio u Europskoj ligi, gdje je u trećem pretkolu eliminirao islandski Breidablik, dok je u play-offu ovog natjecanja ispao od austrijskog LASK-a i završio u grupnoj fazi Konferencijske lige.

Nastup u grupi E završio je kao posljednjeplasirani s četiri boda, ali je pružio odličan otpor daleko bogatijim i moćnijim klubovima Aston Villi, Legiji iz Warszawe i AZ Alkmaaru.

Nije Zrinjski samo profitirao financijski. Dobar nastup mostarskog kluba doprinio je i ukupnom koeficijentu klubova iz Premijer lige. 

Popravili državni koeficijent

Mostarska momčad sada ima koeficijent od 9.500 za iduću europsku sezonu, koji mu jamči sjajan početni položaj, koje god natjecanje da bude igrao, i gotovo sigurno status nositelja u prvom pretkolu Lige prvaka ukoliko uspije osvojiti prvenstvo. Čak i ako ne uspije, jasno je da će Zrinjski imati dobar položaj i u Konferencijskoj ligi, ako se tamo plasira.

Osim vlastitog, Zrinjski je doprinio i poboljšanju bh. koeficijenta u ovoj sezoni. On će za sezonu 2023/2024 iznositi 2.250, a njegov obračun je jednostavan. Za svaku pobjedu u pretkolima klubovi dobivaju po bod, a za svaki remi po pola boda. Onda se ukupan saldo svih klubova dijeli sa ukupnim brojem klubova predstavnika, odnosno u našem slučaju, sa četiri. Borac nije donio državnom koeficijentu ništa, Sarajevo je donijelo bod, koji, kad se podijeli sa brojem predstavnika naše zemlje, ukupno znači 0.25 bodova na državnom koeficijentu, a Željezničar je osvojio dva boda, odnosno dao je doprinos državnom koeficijentu od 0.5 bodova. Dakle, ukupno su Sarajevo i Željezničar osvojili 0.75 bodova, a Zrinjski je sam osvojio 1.5 bodova, što je priličan poduhvat, koji će, ako ništa, onda barem osigurati da BiH na rang listi ne nazaduje, ako već ne može napredovati.

Također, ako se pogleda lista klubova koji su doprinijeli koeficijentu Bosne i Hercegovine, koji na razini od pet godina iznosi 10.000, Zrinjski je apsolutno dominantan i po ovom pitanju. Zapravo, u posljednjih pet sezona je osvojio skoro podjednak broj bodova kao svi ostali klubovi zajedno. O tome najbolje govori ova lista, piše Sport1.

HŠK Zrinjski Aston Villa