Najekstremnije Ultras Grupe na Balkanu

Delije
Youtube

Jedna od stvari koja odvaja nogomet od drugih sportova jesu navijačke skupine pod nazivom Ultras. To su najbučniji, najlojalniji, najekstremniji i najopasniji navijači na svijetu. Vrlo često, ove navijačke skupine su i nasilne zbog svojih političkih i nacionalnih uvjerenja i opredjeljenja. Mnoga dešavanja na tribinama utječu i na sportske ponude, ali ovaj bonus kod je skoro uvijek isti.

George Orwell je jednom prilikom rekao: "Nogomet je kao rat, samo bez pucanja." Međutim, mnoge Ultras grupe na Balkanu su znale i zapucati. Prilikom raspada Jugoslavije, navijači Dinamo Zagreba i Crvene Zvezde prenijeli su netrpeljivost sa tribina na vojne linije. Mi pak predlažemo da se sve prenese u najbolju sportsku kladionicu.

Pogledajte najekstremnije Ultras grupe na Balkanu.

Bad Blue Bloys – GNK Dinamo Zagreb

Bad Blue Boys su osnovani 1986. godine i direktno su povezani sa svakodnevnim aktivnostima u klubu. Navijači ove skupine su prisutni na svim gostujućim i domaćim utakmicama i začetnici su "orkestrator kulture," odnosno kada jedan vođa Ultras grupe diktira tempo i vokal svim navijačima.

Pored fanatičnog navijanja, Bad Blue Boys su stekli i reputaciju nasilne grupe jer su često pravili nerede po gostujućim stadionima i državama. Najekstremniji događaj vezan za ovaj klub i hrvatski nogomet generalno, jeste paljenje predsjedničke kutije kada je tadašnji predsjednik Franjo Tuđman promijenio ime kluba u Hrvatska Zagreb.

Torcida – HNK Hajduk Split

Torcida je osnovana 1950. godine i spada među najstarije navijačke skupine u Europi. Pored tradicije i povijesti, poznati su i po nevoljama koje izazivaju na skoro svim utakmicama. Njihova koreografija se najčešće sastoji od paljenja baklji i fanatičnog navijanja sa ogromnim transparentima.

Međutim, vrlo često upadaju i u nasilne tuče i obračune. Tako su 1961. godine napali suca, dok su 1974. godine najurili jugoslovenske vojnike sa stadiona i pritom povrijedili 40 oficira. Jedan od najtežih incidenata desio se 1988. godine u Marseju, kada je klub dobio trogodišnju zabranu igranja u europskim natjecanjima.

Grobari – FK Partizan

Grobari spadaju u najnasilniju Ultras grupu na svijetu. Pristalice ove grupe su direktni krivci za približno 200 slučajeva smrti zbog upotrebe vatrenog oružja. Mnogi smatraju da ova Ultras grupa ne mari previše za utakmicu i klub, već dolazi na tribine da bi se tukla i pravila nerede.

Među najgorim incidentima se desio na utakmici između Partizana i Crvene Zvezde, gdje su Gorbari gađali baljkama i kamenjem navijače Zvezde. Početkom 2000. godine, upali su na teren i počeli tuču sa suparničkim navijačima, igračima, trenerima pa čak i sucima. 2007. godine diskvalificirani su iz svih europskih natjecanja nakon nereda protiv Zrinjskog.

Delije – FK Crvena Zvezda

Delije su poznate po svojim ultra-nacionalističkim stavovima i pravoslavnom bratstvu sa grčkim Olympiacosom i ruskim Spartakom iz Moskve. Najekstremniji trenutak u povijesti ove grupe jeste utakmica protiv Dinamo Zagreba 1990. godine, kada su Delije otvorile vatru na Bad Blue Boyse nakon meča. Ovaj incident je jedan od pokretača razornog rata koji je uslijedio raspadom Jugoslavije.

Delije su također poznate po svojim fašističkim obilježima i rasističkim skandiranjem na skoro svim utakmicama. Mnogi pripadnici ove grupe su bili i članovi paravojne skupine poznate pod nazivom Arkanovi Tigrovi. Iako Crvena Zvezda nije toliko uspješna posljednjih nekoliko godina, i dalje su nadaleko poznati po crvenoj atmosferi koju priređuju na svakoj utakmici protiv najljućeg rivala, Partizana. Na kraju, možete pogledati i kako Ultrasi slave rođendane.