VIDEO  Najbrži gol kockastih - gosti pali u 45. sekundi

bilic hrvatska vatreni

Jer, prvi je put naša A reprezentacija igrala u ovom gradu koji je zaslužio njen dolazak. Izabranici Slavena Bilića pobijedila je Lihtenštajn s 5:0.

I ova je utakmica, lijepi, brojni dolazak Slavonaca na utakmicu potvrda kako treba promišljati nogomet. Da se na stadion ide gledati svoju momčad, reprezentaciju ili klub da nema veze tko je s druge strane.

Široke slavonske duše

I u Vinkovcima je gostovao nogometni liliputanac, Lihtenštajn, ali to nije smetalo ovdašnjim ljudima da dođu bodriti Hrvatsku, vidjeti kako igraju Eduardo, Srna ili Kranjčar, ili novi dečki Bartulović, Gabrić, Subašić...

I zato je dolazak Lihtenštajna dobitak, da je došao netko jači igralo bi se u Zagrebu, Splitu..., a ovako su Vinkovčani dobili zasluženu priliku vidjeti kockaste u svom gradu.

Široke slavonske duše, šorovi, specijaliteti, ali i dobar nogomet, igraju se u ovom gradu, domaća Cibalia preuzela je ulogu najugodnijeg iznenađenja domaćeg prvenstva. Istina, koliko god se Lihtenštajn čvrsto postavio, nije ni jednom dotaknuo loptu dok nije primio pogodak.

Naši su igrači 44 sekunde držali loptu, onda je Srna našao Matu Bilića i tribine su se razveselile prvom pogotku naše najbolje reprezentacije u Vinkovcima.

Zapažen Mate Bilić

Bio je to i najbrži pogodak koji je naša reprezetnacja postigla u svojoj povijesti. Dalje je bila samo stvar tehnike, ostalo je samo pitanje hoće li ispod mosta na Bosutu proteći više vode ili će više golova zabiti. Pa je brzo Srna pogodio iz slobodnog udarca, Eduardo pospremio Bilićevu asistenciju ua mirnih 3:0 do odmora. Od novih igrača nije se moglo mnogo toga vidjeti. Tek je zapaženiji bio Mate Bilić, što i ne čudi jer su naši uglavnom napadali.

Tako se mogao više pokazati Gabrić koji je bio na desnoj strani ispred Srne, ali Subašić nije imao posebnog posla, Bartulović u defenzivi također, ali je mogao više probijati.

U nastavku ništa novoga, gosti su se mučili s našim igračima, a naši su uglavnom prilike rpretakali u pogotke, sve do visoke pobjede kakvu je Bilić, ali ovaj put ne Mate, nego Slaven, i očekivao protiv suparnika koji je prvi put tukao u okvir vratiju u 51. minuti.

> // -->  

Utakmica sa slabašnim Lihtenštajnom prilika je i za vraćanje pobjedničke atmosfere u reprezentaciju, kao i za početak novoga ciklusa prije kvalifikacija za Euro 2012. godine. U odnosu na prijašnje nastupe reprezentativne vrste koja je iznijela prošli neuspjeli kvalifikacijski ciklus, hrvatska javnost imat će prilike vidjeti nekoliko novih igrača na djelu, poput Gabrića, Bilića, Dujmovića i Bartulovića kojima će to biti prva u nizu prilika da se nametnu i ostanu u krugu reprezentativaca.

 

HRVATSKA:
Subašić - Srna, Križanac, Šimunić, Bartulović - Vukojević, Kranjčar, Gabrić, Pranjić - Silva, Bilić
Izbornik: Slaven Bilić

LIHTENŠTAJN:
Jehle - Ritzbereger, Eberle, Oehri, Rechsteiner - Stocklasa, Hasler, R. Büchel, M. Büchel - Frick, Burgmerier.
Izbornik: Hans-Peter Zaugg

 

Bilić: Da nije bilo Vukovara i branitelja, ne bi bilo ni Hrvatske ni naše reprezentacije

Posjet Vinkovcima i Slavoniji hrvatski nogometni reprezentativci iskoristili su da prvi put organizirano posjete Vukovar i upoznaju se s detaljima novije vukovarske povijesti, ponajprije sa stradanjem grada i njegovih stanovnika tijekom Domovinskoga rata. Po dolasku u Vukovar reprezentativci su posjetili kameni križ kod ušća Vuke u Dunav, a potom i Memorijalno groblje i spomen-mjesto masovne grobnice na Ovčari. Vijenac podno spomen-obilježja položili su kapetan Darijo Srna i Josip Šimunić, dok su izbornik Slaven Bilić, glavni tajnik Zorislav Srebrić i saborski zastupnik Petar Mlinarić zapalili svijeće.

- Nije uobičajeno da se na dan utakmice čine ovakve stvari, ali bila je to želja svih igrača. Iznimno mi je drago što smo posjetili Vukovar jer da nije bilo Vukovara i njegovih branitelja, danas ne bi bilo ni Hrvatske, a samim time ni nogometne reprezentacije - rekao je izbornik Slaven Bilić koji je, očito potresen, dugo gledao u smjeru bijelih križeva na Memorijalnom groblju. I dok je većina naših igrača prijašnjih godina posjećivala Vukovar, Ivanu Klasniću ovo je bio prvi posjet gradu heroju.

- Ovo mi je prvi posjet Vukovaru i zaista ne znam što bih rekao. Miješaju se slike lijepoga gradića, ali i slike svih tih stradanja, tako da je u isto vrijeme sve to lijepo, ali i tužno. Znao sam da je ovdje bio strašan rat i da je Vukovar najviše stradao u Domovinskom ratu, ali nisam mogao ni zamisliti razmjere toga stradanja - rekao je Klasnić.

Kapetan vatrenih Darijo Srna Vukovar je do sada posjećivao u više navrata kao igrač Hajduka ili mlade reprezentacije, ali i kao vjenčani kum Vukovarca Darija Zahore.

- Znam dosta o Vukovaru i ratnim stradanjima, a proteklih godina ovamo sam više puta dolazio. Ipak, iznimna je čast Vukovar posjetiti i na ovaj način, kao kapetan hrvatske nogometne reprezentacije - rekao je Srna. U Vukovaru je već bio i Eduardo koji je o ratnim događanjima najviše doznao iz medija i priča suigrača.

- Smatram da je Vukovar ipak nešto posebno, a drago mi je što vidim da je od posljednjega moga dolaska mnogo toga izgrađeno i uređeno. Žao mi je što nismo u mogućnosti i češće ovamo doći i prisjetiti se svih tih stradanja jer nam to uvijek može biti dodatni poticaj - priznaje Eduardo.

Sportal.hr