MOSTARSKI GRADSKI DERBI Niti jedan igrač nikada nije prešao iz Zrinjskog u Velež i obratno

Gradski derbi Velež Zrinjski
hercegovina.info

Danas se na stadionu pod Bijelim Brijegom igra 36. mostarski gradski derbi. Jedan je to od derbija koji izaziva veliku pažnju u svijetu nogometa. Zrinjski i Velež u ovaj susret ulaze u znatno drugačijem raspoloženju.

Zrinjski je poljuljan nakon dva uzastopna poraza u Sarajevu u kojem nije postigao pogodak. Podsjetimo, Plemići su poraženi na Otoci od Olimpika rezultatom 3:0 te na Grbavici od Željezničara 1:0. Sigurno je kako će Mario Ivanković i njegovi igrači danas tražiti iskupljenje i pokušati na najbolji mogući način izaći iz krize. Bolje prilike od gradskog derbija za to nema.

S druge strane Velež dolazi u jednom jako dobrom trenutku. U posljednjih pet susreta Rođeni su osvojili 10 od mogućih 15 bodova. Na prvenstvenoj ljestvici imaju tri boda prednosti na Zrinjski (Plemići imaju utakmicu manje) te će igrači Feđe Dudića ipak malo rasterećenije krenuti u ovaj derbi.

Trener Veleža Feđa Dudić rekao je kako je pritisak na strani Zrinjskog te da će on i njegova momčad nastojati iskoristiti tu situaciju.

No, kada je gradski derbi u pitanju Zrinjski je tu u znatnoj prednosti. U dosadašnjih 35 susreta Plemići imaju 18 pobjeda, 4 susreta su završila neodlučeno, dok je Velež upisao 13 pobjeda

Koliko je ovaj derbi poseban, govori i podatak da nikada u povijesti niti jedan igrač nije direktno prešao iz Zrinjskog u Velež obratno. Bilo je igrača koji su nosili dres oba kluba. Najsvježiji je primjer Asima Zeca, koji nedavno napustio Zrinjski, a u sezoni 2016. godine nosio dres Veleža. Napadač rođen u Bugojnu, iako se nije puno naigrao, kod navijača Zrinjskog nije imao problem s tim što je nosio dres Crvenih. Jednako tako u Veležu i Zrinjskom igrao je i Tomislav Brašić.

S druge strane možemo reći kako je u Veležu nepisano pravilo da niti jedan igrač koji je nosio dres s lentom ne može nikada nositi dres Veleža. Ne možemo reći kako je to službeni stav kluba, ali navijačka skupina Red Army, jasno je dala do znanja svojim upravama kako se to neće tolerirati. Najbolji je primjer igrača iz Konjica, mladog Irisa Mandžuke koji je prošao omladinske kategorije Veleža, da bi u jednom kratkom razdoblju dok je Velež bio u velikim problemima, prešao u Zrinjski gdje je odigrao nekoliko utakmica. Po povratku u Velež na jednoj Kup utakmici navijači Veleža su skandirali "Mandžuka odlazi", te je klub bio primoran riješiti se mladog igrača koji je prešao u Igman u svoj rodni grad.

Ono što smo također neslužbeno saznali je to, da je Velež tražeći napadača u posljednje vrijeme u svoje redove imao priliku dovesti Irfana Hadžića, napadača koji je pod Harijem Vukasom odigrao fantastičnu Europu sa Zrinjskim prošle sezone, no, znajući stav svojih navijača upravi Rođenih taj potez nije bio niti na kraj pameti iako je Hadžić upravo profil kojeg su tražili.

Sama ta činjenica govori u prilog o kakvoj se utakmici radi. Bosna i Hercegovina ima "Vječiti derbi" Željezničara i Sarajeva, no, ovaj mostarski sigurno je posebniji i ima dimenziju više. Iako bez gledatelja na tribinama, utakmica Zrinjskog i Veleža danas je glavna tema u gradu na Neretvi.

Utakmica se igra od 17 sati uz izravan prijenos na Arena Sport.

Standings provided by SofaScore LiveScore


 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.