Mirko Marić - Neslomljivost isklesana u hercegovačkom kršu

Mirko Marić, Mirko Marić, Osijek, ponuda

FOTO: Marko Mrkonjić

Prvi strijelac HNL-a Mirko Marić odigrao je 55 prvenstvenih utakmica u nizu, od posljednjih 69 propustio je samo jednu

Uspješnica Marka Perkovića Thompsona "Geni, geni kameni" kao da je skladana za centrafora Osijeka Mirka Marića. Trenutačno prvi strijelac HNL-a upravo stvara jednu, za današnje prilike, posve nevjerojatnu priču.

U jeseni u kojoj je momčad Osijeka stalno bila oskaćena brojnim izostancima zbog ozljeda, željezni čovjek iz Gruda marljivo je skupljao nastupe i sad je već došao do brojki kojima se obično mogu pohvaliti samo vratari. Naime, otkako je došao u Gradski vrt, u ljeto 2017. godine, Marić nikada nije bio ozlijeđen.

Trebalo mu je malo vremena kako bi se ustalio u momčadi, a kada mu je to uspjelo više ga ništa nije moglo iz nje izbaciti. U početku mu je bivši trener Zoran Zekić davao dosta kredita koje je "Mara" uskoro počeo vraćati s kamatama. Otvorilo mu se negdje krajem prošle kalendarske godine kada je u posljednjem jesenskom kolu zabio hat-trick protiv Inter Zaprešića. Pogocima je čuvao mjesto u momčadi i prošle sezone završio kako drugi strijelac HNL-a.

No, u pozadini tog njegovog igračkog progresa počeo se stvarati neprekinuti niz nastupa koji trenutačno iznosi 55 uzastopnih nastupa u bijelo-plavom dresu! Taj niz počeo je 5. svibnja 2018. godine, u susretu protiv Intera, u Zaprešiću. I bio bi još impresivniji da Marić nije bio prisiljen preskočiti susret protiv Lokomotive u Gradskom vrtu prije toga zbog crvenog kartona (dva žuta) koji je kolo ranije dobio na Rujevici.

U tom bi slučaju u susretu protiv Istre 1961 proslavio svoj 70. uzastopni nastup, a ovako ostaje podatak kako je od posljednjih 69 prvenstvenih utakmica propustio samo jednu, ili ako hoćete, otkako je počeo igrati za Osijek, u 8. kolu sezone 2017./18. u 80 odigranih Osijekovih utakmica otad do danas na terenu ga nije bilo samo triput.

To je doista frapantan podatak koji mnogo toga kaže o Mariću. Prvo o njegovom genetskom materijalu, a zatim i o vrlo profesionalnom odnosu prema poslu. "Mara" nije tip koji će u duelu povući nogu, igra na poziciji na kojoj je izložen "batinjanju" suparničkih stopera, ali mu ništa od toga nije naudilo. Čovjek je jednostavno - neuništiv.

Trebalo bi dobro kopati po povijesti HNL-a kako bi se pronašlo nekoga sličnog njemu. Možda je neki od vratara uhvatio više uzastopnih nastupa, ali to se baš ne može mjeriti s ovim Marićevim dostignućem. Istina, jedan sličan primjer Marićevom već smo imali u Gradskom vrtu. U onoj sjajnoj generacije iz 90-ih godina prošloga stoljeća također je igrao jedan čovjek koji praktično nikada nije bio ozlijeđen.

Riječ je o Bakiru Bešireviću koji je rekorder prema broju nastupa za Osijek u HNL-u. Skupio ih je 265 u deset sezona koje je proveo u Gradskom vrtu. Te će brojke teško netko dostići u današnje vrijeme, ali "Baka" nije uspio povezati toliki broj uzastopnih utakmica poput Marića, jer je najveći broj susreta propuštao zbog žutih kartona.

Zato je Marić apsolutni fenomen i svi smo svjedoci priče koja će zauvijek ostati upisana u klupskim analima.

Dalibor Keler/Glas Slavonije