MINIMALNA POBJEDA Brazil izborio osminu finala Svjetskog prvenstva

Brazil
EPA

Nogometaši Brazila pobijedili su Švicarsku sa 1-0 (0-0) u drugom kolu skupine G na Svjetskom prvenstvu u Katru i time su postali druga momčad koja je uoči zadnjeg kola osigurala plasman u osminu finala.

Pobjednika dvoboja odigranog na stadionu 974 u Dohi odlučio je Casemiro pogotkom iz kaznenog prostora u 83. minuti. Brazilcima je u 64. minuti zbog zaleđa poništen pogodak koji je postigao Vinicius. Švicarci su ostali bez udarca unutar okvira, a uputili su ih četiri koje je brazilska obrana blokirala.

Brazil je u dvoboj protiv Švicaraca ušao s dvije promjene u početnoj postavi u odnosu na utakmicu sa Srbijom, na koje je izbornik Tite bio prisiljen zbog ozljeda Neymara i Danila. Umjesto njih su mjesto u prvih 11 dobili Militao i Fred.

Švicarski izbornik Murat Yakin na klupi je ostavio Xherdana Saqirija, a njegovo mjesto na desnom krilu zauzeo je 20-godišnji Fabian Rieder.

U nešto okrnjenom sastavu, Brazilci nisu bili tako konkretni u prijetnjama od početka utakmice, iako su relativno lako dolazili do napadačke trećine. No, u prvih 25 minuta nedostajalo im je preciznosti u samoj završnici.

Ipak, u 27. minuti švicarski vratar Yann Sommer našao se na prvom iskušenju. Raphinha je uputio odličan ubačaj lijevom nogom s desnog boka na suprotnu vratnicu, gdje je u dotrčavanju stizao Vinicius Junior, ali njegov udarac nogom s pet metara nije bio dovoljno snažan pa je Sommer to uspio obraniti.

Četiri minute poslije budnost švicarskog vratara testirao je Raphinha udarcem s više od 25 metara, ali se Sommer nije dao iznenaditi.

U jeku brazilske ofenzive, u 39. minuti i jednom od rijetkih dolazaka Švicaraca u suparnički kazneni prostor otvorila se prilika za Rubena Vargasa koji je dobio loptu od Rodrigueza na desetak metara od gola, ali mu nije prošao dribling protiv Thiaga Silve.

Do kraja prvog poluvremena još je jednom opasno zaprijetio Raphinha u 45. minuti, izravno iz udarca iz kuta, ali je Sommer uz malo sreće odbio loptu na koju nitko od Brazilaca nije uspio natrčati i ugroziti švicarskog vratara koji je zaslužio epitet najboljeg pojedinaca u prvom dijelu.

Kod Brazilaca je prvo ime svakako bio Raphinha koji je od ozlijeđenog Neymara preuzeo ulogu glavnog kreatora.

Činjenica da su nogometaši Brazila uputili četiri udarca, od toga dva unutar okvira, a Švicarci nijedan u prvih 45 minuta, zorno pokazuje kakvo je bilo prvo poluvrijeme dvoboja u kojem je pobjeda donosila plasman u osminu finala.

Prvu prijetnju u nastavku utakmicu vidjeli smo pred brazilskim golom u 53. minuti. Widmer je ostao zaboravljen na desnom boku i ušao u kazneni prostor, ali je njegov ubačaj odbio brazilski branič, a u nastavku je blokiran novi pokušaj udarca prema Alissonu Beckeru.

Minutu poslije švicarska prijetnja je došla s lijevog boka, ali je Vargasov udarac s ruba kaznenog prostora završio u brazilskom bloku. Ništa bolje nije prošao pokušaj Edimilsona Fernandesa sa 18 metara u 60. minuti.

Brazilci su prvu ozbiljnu prijetnju imali u 57. minuti, kad je Vinicius prošao po lijevom boku, ubacio vanjskim dijelom desnog stopala na pet metara, gdje je uklizao Richarlison, ali je za pola koraka ostao prekratak.

U 64. minuti Brazilci su pomislili da su postigli vodeći pogodak. Richarlison je iskoristio neodlučnost švicarskih veznjaka i oduzeo loptu oko sredine igrališta, a onda poslao sjajnu loptu prema Viniciusu na lijevom boku koji je izdržao nalet švicarskog braniča i krenuo sam prema Sommeru. Čekao je do zadnjeg trenutka, naciljao i pogodio malu mrežu uz lijevu vratnicu švicarskog gola. Sommer je pokušao obraniti nogom, ali udarac je bio dovoljno snažan i iznimno precizan.

Proslavio je Realov napadač svoj pogodak s brazilskim navijačima, a onda se uključila VAR tehnologija i procijenila da se Richarlison uključio u akciju iz zaleđa, iako se morao vratiti desetak metara do mjesta na kojem je uzeo loptu koju je poslije proslijedio Viniciusu.

No, u 83. minuti nikakva tehnologija nije mogla poništiti treći pogodak Brazilaca na ovom SP-u. Po lijevoj strani je prošao Vinicius i poslao loptu na rub kaznenog prostora prema Rodrygu, koji ju je iz prve proslijedio prema nekadašnjem suigraču iz Reala Casemiru, a ovaj iz poluvoleja sa 12-13 metara, iskosa s lijeve strane, pogodio malu mrežu u suprotnom kutu.

Tako se reprezentacija Brazila pridružila Francuskoj kao druga momčad koja je već nakon dva kola osigurala plasman u osminu finala.

U prvom dvoboju 2. kola u skupini G Kamerun i Srbija su odigrali 3-3. Poveli su Kamerunci golom Jean-Charlesa Castelletta u 29. minuti. Uslijedila su tri pogotka srpskih nogometaša, strijelci su bili Saša Pavlović (45+1), Stefan Milinković-Savić (45+3) i Aleksandar Mitrović (53). No, golovima Vincenta Aboubakara (63) i Maxima Choupo-Motinga (66) reprezentacija Kameruna je došla do prvog boda na ovom SP-u.

Uoči posljednjeg kola na ljestvici vodi Brazil sa šest bodova, Švicarska je druga sa tri, a po jedan bod imaju Kamerun i Srbija.

Zadnje kolo je na rasporedu u petak, 2. prosinca, a sastat će se Kamerun - Brazil i Srbija - Švicarska.