Meho Kodro priopćenjem se obrušio na NS BiH, podržali ga i reprezentativci BiH

Meho Kodro optužio čelnike Saveza zbog smjene
NS BiH

Nakon što je smijenjen s mjesta izbornika nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Meho Kodro je u četvrtak izrazio svoje nezadovoljstvo prema čelnicima Nogometnog saveza BiH, optužujući ih da su njegovu smjenu izveli na osnovi kriterija koji nemaju veze s nogometom. Kodro, koji je ugovor s Nogometnim savezom BiH potpisao u kolovozu, s mandatom koji je trebao trajati do ožujka 2024. godine, preuzeo je izborničku poziciju u trenutku kada su izgledi za plasman reprezentacije BiH na Euro bili minimalni.

Neočekivana smjena uslijedila je nakon samo dvije utakmice pod Kodrinim vodstvom, u kojima su "Zmajevi" ostvarili jednu pobjedu i jedan poraz. Odluka o smjeni izazvala je brojne osude i kritike, a među njima se istaknula i reakcija nekadašnjeg izbornika Safeta Sušića, koji je odluku nazvao sramotnom, ukazujući na odgovornost vodstva NS-a BiH.

Safet Sušić je izjavio: "To je nevjerojatno. Trebali su ga do kraja kvalifikacija pustiti, svi smo znali da su šanse za plasman na Euro nikakve." Kodro je, nakon nekoliko dana šutnje, u četvrtak izdao otvoreno pismo u kojem je naglasio da je smijenjen zbog toga što je igrače birao temeljem svojih kriterija, a ne tuđih želja.

U svom pismu, Kodro je napisao: "Nitko se ne treba truditi i uzroke moje smjene tražiti u nogometnim razlozima. Niste mi dali vremena čak ni da pogriješim, a da ne kažem da je za projekt koji sam prezentirao, i koji je prihvaćen od strane igrača, trebalo vremena." Optužio je vodstvo NS-a BiH da su ga pokušali poniziti, a zapravo su pokazali svoju nemoć i nastavljaju uništavati bosanskohercegovački nogomet.

Situacija se dodatno zakomplicirala nakon što je proslavljeni stručnjak Vahid Halilhodžić odbio čak i razgovarati o preuzimanju pozicije novog izbornika, a predsjednik NS-a BiH Vico Zeljković ponudio je to mjesto Savi Miloševiću, nekadašnjem treneru ljubljanske Olimpije i beogradskog Partizana. Milošević, rođen u BiH, dosad nije imao izravni dodir s nogometom u toj zemlji.

Podršku Kodri pružili su i igrači

Kodrino priopćenje je objavila Instagram stranica Reprezentacija.ba. Najbolji nogometaš Zmajeva, Edin Džeko, ostavio je lajk na objavu, što je njegov prvi javni potez u posljednjih nekoliko dana, nakon što su se brojni nogometaši, bivši izbornici i sadašnji reprezentativci javno oglasili o ovoj situaciji.