Međunarodni sportski sud (CAS) dodijelio tri boda Albaniji

nogomet, UEFA, Disciplinska komisija UEFA, Međunarodni sportski sud
Međunarodni sportski sud (CAS) djelomično je prihvatio žalbu Albanskog nogometnog saveza (FAA), te odbacio žalbu Srpskog nogometnog saveza (FSS) na odluke UEFA-e vezane za prekinuti kvalifikacijski susret za odlazak na EURO 2016. između te dvije reprezentacije koji je igran 14. listopada prošle godine u Beogradu i odlučio da se utakmica registrira rezultatom 3-0 u korist Albanije.

Disciplinska komisija UEFA-e je utakmicu prekinutu u 41. minuti zbog upada srpskih navijača na teren i fizičkog napada na albanske igrače registrirala sa 3-0 u korist Srbije jer su albanski igrači odbili nastaviti dvoboj, ali je istodobno Srbiji i oduzela tri boda. Oba saveza usto su kažnjena sa po 100.000 eura, a Srbiji je određeno da sljedeće dvije domaće utakmice igra bez gledatelja.

Na takvu odluku UEFA-e oba saveza su se žalila CAS-u.

Iz CAS-a su objavili kako je za prekid odgovoran FSS jer je bio organizator utakmice, te kako nije bilo dokaza da su albanski igrači odbili nastaviti susret. Stoga je promijenjena odluka UEFA-e o registraciji utakmice, ali su sve ostale kazne potvrđene.

FAA-u je potvrđena novčana kazna jer ga se smatra odgvornim za dron koji je iznad travnjaka donio zastavu velike Albanije, a koji je bio i povod za nerede koji su uslijedili.

Kada se odluka CAS-a primjeni, Albanija će stići na drugo mjesto ljestvice skupine I sa 10 bodova iz četiri susreta, ispred Danske koja ima 10 bodova iz pet dvoboja, dok će Srbija pasti na dno s minus dva boda nakon pet odigranih utakmica i tako ostati i bez teoretskih izgleda za odlazak na EURO.

Na vrhu ljestvice je Portugal sa 12 bodova iz pet dvoboja, dok je četvrta Armenija s jednim bodom iz pet utakmica.

Izravni plasman na EURO izborit će po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svih devet skupina, te najbolja treća reprezentacija, dok će osam preostalih trećeplasiranih selekcija u dodatne kvalifikacije.