MATEMATIČKA SIMULACIJA Zrinjski ima 56,6 posto šanse da dočeka europsku jesen

Zrinjski i Slovan
Hercegovina.info

Zrinjski, aktualni prvak i osvajač Kupa Bosne i Hercegovine, prema ELO simulacijama ima šanse za igranje grupne faze ove sezone u Evropi koje iznose 56,6 posto, od čega za Ligu prvaka 0,3 posto, Europsku ligu 10,4 posto te za Konferencijsku ligu 46 posto, tvrdi talijanski analitičar Lorenzo Carli.

Zrinjski, kao državni prvak, europski put kreće od prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka, gdje će igrati protiv armenske Urarte.

Ako preskoče prvu stepenicu, odnosno u prvom kolu eliminiraju armenski tim, druga prepreka Mostarcima bit će Slovan (Slovačka) ili Swift Hesper (Luksemburg). Zrinjski bi bio domaćin u prvoj utakmici.

Podsjetimo da je Slovan prošle sezone zaustavio Zrinjski u play-offu Konferencijske lige i to poslije drame u Slovačkoj.

Plemići će u startu dobiti najviše novca od UEFA-e. Za titulu prvaka BiH prema prošlosezonskom nagradnom fondu Mostarci će zaraditi 260.000 eura, a za nastup u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka dodatnih 100.000 eura

Eventualna eliminacija na startu kvalifikacija za Ligu prvaka nije kraj europskog puta Zrinjskog, s obzirom na to da bi u tom slučaju ekipa Krunoslava Rendulića bila prebačena u drugo kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu. U slučaju da "zapne" na prvoj stepenici, u Zrinjskom bi zaradili dodatnih 450.000 eura, što bi značilo i zaradu od ukupnih 810.000 eura.

Ako prođe prvo kolo kvalifikacija za Ligu prvaka bh. prvak ima zagarantirano mjesto u play-offu Konferencijske lige i minimalnu zaradu od 1,4 milijuna eura. Mjesto u grupnoj fazi trećeg po jačini europskog natjecanja jamči  nešto više od 3,3 milijuna eura prihoda.

"ELO model koristi se u puno sportova, a danas čak i investicijske kuće, banke i financijske institucije rade svoje projekcije za sportska natjecanja koje se baziraju na ELO modelu. Simulacije nisu nužno korisne za jednu utakmicu, već kakve su vjerojatnosti kroz cijeli turnir da neka ekipa osvoji naslov" rekao je Tomislav Globan, poznati nogometni analitičar.

Sadržaj se učitava...