Marinović: Nadam se da ćemo napraviti iskorak u odnosu na ranije kvalifikacije | Hercegovina.Info

Marinović: Nadam se da ćemo napraviti iskorak u odnosu na ranije kvalifikacije

Marinović: Nadam se da ćemo napraviti iskorak u odnosu na ranije kvalifikacije
Predvođena novim izbornikom Vinkom Marinovićem, nova generacija igrača do 21 godine pokušat će napraviti iskorak u odnosu na ranije kvalifikacije i izboriti plasman na EP-u.

Marinović, koji je prije nekoliko dana imenovan na poziciju izbornika, ističe da se još upoznaje s ekipom, ali da vjeruje da ova generacija može napraviti dobar rezultat.

- Težnja i želja je da uradimo bolje nego što je bilo i nadam se da ćemo uspjeti kroz kvalifikacije biti bolji nego dosad - kazao je Marinović, koji je danas službeno predstavljen.

Ranije je objavio spisak od 22 igrača, a u međuvremenu je došlo do jedne promjene. Demir Peco je zbog ozljede morao odustati od nastupa a umjesto njega je pozvan Nikola Dujaković. Dolazak Ćazima Suljića se očekuje danas kada će ekipa biti kompletna.

U prvoj utakmici reprezentacija BiH 28. ožujka u Zenici dočekuje autsajdera Lihtenštajn. Marinović priznaje da je BiH apsolutni favorit, ali navodi da igrači moraju maksimalno ozbiljno ući u tu utakmicu.

- Istina je da su oni na papiru možda najlakši protivnik, ali to su i najteže utakmice u kojima ne dobivate mnogo, ali možete puno izgubiti. Moramo biti maksimalno ozbiljni u toj utakmici u kojem ne očekujem lagan zadatak. Od ostalih protivnika izdvojio bih Švicarsku i Portugal, ali moram vidjeti s kojim kadrom će oni ući u kvalifikacije i tek tada vidjeti gdje su naše šanse - zaključio je novi izbornik bh. tima.

U ovoj ekipi i u novom kvalifikacijskom ciklusu nastupa nekoliko igrača iz prethodnih kvalifikacija, a Marinović vjeruje da će oni dati veliki doprinos svojim iskustvom.

Među njima su svakako Kerim Memija, Amir Hadžiahmetović i Goran Karačić, koji su se također danas obratili novinarima. Zajednički su ocijenili da bi reprezentacija u ovom ciklusu mogla napraviti bolji rezultat.

- Dobra je ekipa i većina nas se poznajemo. Imamo novog kvalitetnog izbornika i nadam se da ćemo svi zajedno napredovati - kazao je Hadžiahmetović.

S njim se složio Karačić, koji ističe da odranije poznaje izbornika za kojeg kaže da je vrhunski stručnjak koji BiH može odvesti na veliko takmičenje.

Memija je istakao dobru atmosferu u ekipi.

- Najvažnije je da prvu utakmicu odigramo dobro i pobjedom započnemo kvalifikacije.

Ekipa će se pripremati u Sarajevu do utakmice koja je na rasporedu 28. ožujka u Trening centru NSBiH u Zenici.

Osim Lihtenštajna i BiH u kvalifikacijskoj grupi za europsko prvenstvo 2019. su još selekcije Portugala, Rumunije, Švicarske i Velsa. Pobjednici devet kvalifikacijskih grupa plasirat će se na EP zajedno s domaćinom Italijom, dok će četiri najbolje drugoplasirane ekipe igrati play-off za preostala dva mjesta.

Tekst i foto: FENA