Marin Aničić s klubom iz Kazahstana došao na korak do Lige prvaka

Marin Aničić
Imao je Aničić i njegova momčad utakmicu kakva se igra jednom u životu, utakmicu u kojoj su uspjeli preskočiti finski HJK u infarktnoj završnici. Na naslovnicama nekih tamošnjih listova iščitavali su se naslovi "Ovo je fantastično", "Astana otela prolazak Fincima".

- Bila je to odlična utakmica, svi smo sretni, euforija vlada na svakom koraku. Ozračje je bilo odlično, a naš stadion bio je gotovo pun. Astana arena prima oko 30.000 gledatelja, a kad smo tek izišli na teren nije mi se činilo da ima toliko gledatelja. Kad smo postigli pogodak, tribine kao da su eksplodirale. Tad sam se osvrnuo na tribine i u tom trenutku su bile gotovo sve ispunjene. Kako je to bila šokantna utakmica u drugom dijelu, takvo što je teško doživjeti, prenio nam je svoje impresije nekadašnji ljubimac navijača Zrinjskog.

U spomenutoj utakmici HJK je poveo 2:0, da bi do kraja prvog dijela Astana smanjila rezultat. U nastavku je Astana preokrenula na 3:2, da bi se Finci u igru vratili pogotkom za 3:3 u 86. minuti. Činilo se kako će Astana, koja je imala i igrača manje u tim trenucima, ispasti. Ipak, u 90. minuti je stanoviti Postnikov zabio za 4:3 i veliko slavlje domaćina. Aničić je i utakmicu protiv finske momčadi igrao svih 90 minuta jako dobro. Inače, za nekoliko godina koliko igra u tom klubu se odlično snašao.

- Bogu hvala pa me zaobilaze ozljede i ovdje mi super ide. Igrao sam do sada 95 posto utakmica u Astani. Propuštao bih samo utakmice koje nisam mogao igrati zbog kartona, kao i neke susrete poput zadnjeg prvenstvenog kada je trener većinu nas odmarao za Europu, dobro mi ovdje ide.

U Astani već razmišljaju o potencijalnim protivnicima koje mogu dobiti u zadnjem pretkolu Lige prvaka. U podskupini Astana može dobiti za protivnika zagrebački Dinamo, zatim Basel, Celtic, APOEL i Bate Borisov.

Klub u Astani je vrlo mlad. Ipak, iza njega stoji grad i gradske strukture, ne i neki bogati biznismen, kako je to obično slučaj s klubovima iz te zemlje.

- Na godišnjoj osnovi naš proračun iznosi između 25 i 30 milijuna dolara. Nogomet je u ovom gradu sve popularniji, a Astana postoji tek od 2008. godine i ljudi ovdje tek počinju shvaćati nogomet ozbiljnije. Hokej je ovdje ipak sport broj 1, ali vremenom će ga nogomet prestići. Naš dobar rezultat ide tomu u prilog, tvrdi ovaj Mostarac.

Upitan koliko se isplati jednom nogometašu iz BiH s materijalne strane igrati u Kazahstanu, Aničić je jednostavno odgovorio:

- U Kazahstanu su igrači s naših prostora dosta zastupljeni. Sigurno je kako se svima nama isplati ovdje igrati, iako je ova liga daleko od očiju naše javnosti. Inače, svi klubovi iz vrha ove lige poput Astane, Kairata, Aktobea, dobro plaćaju svoje nogometaše. Inače, Astana je vrlo lijepa i jako je ugodna za život, to je i presudilo kada sam prvi put pristao doći ovdje.

Realnost

I pored novog uspjeha na visokoj razini, Aničić je svjestan kako će se teško naći na radaru izbornika Mehmeda Baždarevića.

- Nisam o tomu razmišljao uopće ni kad sam dolazio ovdje. Vjerojatno sam realan kad mislim kako je ova liga daleko od očiju naše javnosti, te kako se nešto posebno ne cijeni kod nas. Iskreno, ne smatram kako će i ovi naši uspjesi u Europi imati refleksije na mene po pitanju eventualnog poziva u reprezentaciju. Jedino je to možda moguće ako se plasiramo u Ligu prvaka, te ako bi tamo uspio sa svojom momčadi punuditi neke značajnije partije - zaključio je na koncu razgovara Aničić, uz nekoliko obveznih pitanja gdje ga je zanimalo ima li kakvih novosti u "njegovom Zrinjskom".

vecernji list