MARIJAN BUDIMIR ZA HERCEGOVINA.INFO "U svakoj utakmici ćemo pokušati pobijediti, a bit će još dolazaka"

Marijan Budimir
NK Široki Brijeg

Nogometaši Širokog Brijega odlično su ušli u novu sezonu Premijer lige BiH. Nakon odigranog petog kola (Široki Brijeg ima utakmicu manje) plavi s Pecare nalaze se na vodećoj poziciji prvenstvene ljestvice. U četiri utakmice Široki Brijeg je upisao tri pobjede i jedan remi. Širokobriježani su u novu sezonu također ušli i s novim trenerom. Na klupu je sjeo Marijan Budimir koji je na Pecaru stigao s Poljuda u okviru suradnje dvaju klubova, Širokog Brijega i Hajduka. Njegov dolazak donio je novu energiju na Pecaru i momčad je, iako ne još kompletirana, reagirala odlično na njegove zahtjeve.

O početku sezone, dojmovima po dolasku u Premijer ligu, suradnji klubova s Pecare i Poljuda i drugim temama Marijan Budimir govori za Hercegovina.info.

Iza nas je peto kolo Premijer lige BiH od kojih je vaša momčad odigrala četiri te se nalazi na vrhu prvenstvene ljestvice. Kratki osvrt na napravljeno. Je li se moglo i do stopostotnog učinka kada se osvrnemo na derbi s Veležom?

"Zadovoljni smo s bodovnim učinkom u prvih 5 kola, odnosno u 4 utakmice. Prvi smo na ljestvici, momčad iz kola u kolo igra bolje, usvaja nove zahtjeve, privikava se na način rada i na taktičke zadatke. Možda smo mogli i do stopostotnog učinka kad pogledamo utakmicu s Veležom, s obzirom na to da smo vodili, da smo primili gol iz prekida, i da smo željeli pobjedu zadnjih 20 min, ali imali su i oni svojih šansi, tako da je nekako neriješeno najobjektivnije".

Marijan Budimir

Prijelazni rok još uvijek nije završen. Je li vaša momčad kompletirana ili možemo očekivati još promjena u vidu odlazaka i dolazaka?

"Sigurno da će biti još dolazaka, jer imamo u kadru samo 19 igrača + 3 vratara ,ne računajući juniore".

Predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić istaknuo je kako bi put Pecare na posudbu trebala tri igrača. Capan i Vrcić su tu. Možemo li očekivati u narednim danima još jednog nogometaša s Poljuda u Širokom?

"Da, maksimum posudbi iz jednog kluba je 3 igrača, tako da očekujemo još jednog igrača iz Hajduka".

Na kojim pozicijama bi pojačanja dobro došla?

"S obzirom na odlazak Vukoje, sigurno bi nam dobro došao koji ofenzivni vezni i to ćemo tražiti na tržištu".

Ovo je vaš prvi samostalni trenerski angažman. Što vas je zateklo po dolasku u Široki Brijeg?

"Ispravio bih vas, prvi samostalni seniorski angažman. Naime bio sam pomoćnik u seniorima Hajduka 2 i u seniorima Hajduka. Samostalno sam vodio juniore Hajduka 4 godine. U Širokom, prije mog dolaska su se zahvalili devetorici igrača. Kasnije mojim dolaskom, u suradnji sa sportskim direktorom Brekalom, smo se zahvalili još osmorici. Ostavili smo nositelje od prošle godine, doveli još nešto kvalitetnih pojačanja, priključili najbolje juniore i formirali novu, mladu, kompetitivnu ekipu, željnu učenja, razvijanja i napredovanja".

Marijan Budimir

Kakav je vaš pogled na Premijer ligu BiH. Koga vidite u borbi za vrh?

"Ugodno me iznenadila liga što se tiče posjećenosti, većinom su dobro ispunjeni stadioni. Ljudi vole nogomet i imaju neku kulturu dolaska na stadione. Što se tiče kvalitete, liga je dosta fizička da tako kažem. Igra se tvrdo, s dosta duela, s dosta centaršuta. Oni najbogatiji (Borac, Sarajevo, Zrinjski…) bi trebali biti u vrhu, ali nogomet je interesantan jer, na papiru najkvalitetniji ili najbogatiji, ne pobjeđuju uvijek i često su moguća tzv. iznenađenja".

Je li uprava pred vas stavila neki imperativ?

"Ono što bi trebali je napredovati individualno i momčadski iz utakmice u utakmicu, i igrati jedan organiziran i prepoznatljiv nogomet, da publika vidi jednu skladnost i ideju i da se to povezuje s filozofijom i igrom Širokog".

Koliko Široki može ove sezone. Može li ponovno izaći na europsku scenu?

"Ja kao glavni trener, i cijeli stožer zajedno s igračima smo jako ambiciozni. Mi želimo pobijediti svaku utakmicu, i tako pripremamo utakmicu i tako se postavljamo na terenu neovisno od protivnika. Nekad ćeš uspjeti, nekad ne, ali moraš dati sve od sebe svaku utakmicu. Ako je protivnik bio bolji, čestitat ćemo mu, ali se mora jako oznojiti i potruditi da bi nas mogao pobijediti. Takvu filozofiju sam gajio i prošle godine kad smo došli do finala juniorske lige prvaka, neovisno je li s druge strane Šahtar, City, Dortmund ili Milan mi smo temeljito pripremali taktiku za svakoga od njih,  uvjerili igrače da mogu igrati s njima i pobijediti ih , i to sve prenijeli na teren".

Marijan Budimir

Ne možemo da se ne dotaknemo velikog uspjeha koji ste napravili posljednjih godina s juniorima Hajduka. S te strane koliko ste zadovoljni s Vrcićem i Capanom koji su došli s vama?

"Pa zadovoljan sam, s tim da još mogu i moraju napredovati. Capan je odmah uskočio u prvih 11 i prilagodio se na BiH nogomet i igra dobro, Vrcić je imao problem s ozljedom, nije prošao pripreme i treba ga dozirati. Polako se vraća, mora još napredovati fizički, također još se prilagoditi seniorskom nogometu. Ali poznavajući Jeru, vrlo brzo će on to pohvatati, bitno da dođe u maksimalnu fizičku spremu".

Smatrate li da netko iz vaše šampionske generacije koja je igrala finale Lige prvaka može zakucati na vrata prve momčadi Hajduka.

"Sigur i Pukstas su već među nositeljima u prvih jedanaest u Hajduku, vjerujem da bi bili i Prpić i Vušković da nije bilo ozljeda. Capan i Vrcić su kod nas u Širokom, Buljan, Hrgović, Đolonga, Brajković, Jurić-Petrašilo su na dvojnoj registraciji u Solinu, Antunović je otišao u Italiju, Skoko ,Reić, Kavelj su još u juniorima. Mislim da puno njih ima potencijala da igra za prvu momčad Hajduka, sve ovisi o njima. Trebaju raditi, dokazivati se i svojim igrama doći do toga da budu važne karike u prvoj momčadi Hajduka".

Marijan Budimir

Smatrate li pak da na Pecari ima neki igrač za Bile?

"Široki je uvijek bio rasadnik talenata, dosta igrača iz Širokoga je napravilo zavidne karijere, kako u Hajduku ili Dinamu, tako i u drugim inozemnim klubovima. Sigurno da će iz Širokoga i sada ,a i u budućnosti biti igrača za Hajduk".

Što može donijeti suradnja Širokog Brijega i Hajduka. Vi ste na Pecari, a Jure Ivanković na Poljudu. Kako vidite razvoj te suradnje u budućnosti?

"Mislim da će suradnja Hajduka i Širokoga u budućnosti biti samo bolja i da ima puno prostora za napredak ,pogotovo u suradnji kroz akademiju. Široki je idealna stanica za razvoj igrača i trenera te za stjecanje iskustva u seniorskom nogometu, tako smo mi iz Splita i došli kroz suradnju s Hajdukom. Jure je otišao suprotnim putem u jedan veliki sustav, gdje vodi kadete, i gdje će kroz sustav velikog kluba profilirati sebe kao trenera, napredovati, steći nova znanja  i odlučiti se kroz par godina gdje će sebe vidjeti, u omladinskom ili seniorskom nogometu".

Marijan Budimir

Pred vama je Hercegovački derbi protiv Zrinjskog. Što možemo očekivati od tog susreta?

"Prvo bi htio čestitati Zrinjskom na plasmanu u grupnu fazu Europskog natjecanja, to je velika stvar za njih i općenito za BIH nogomet. Znam kako je to napraviti rezultat u Europi i koliko za to treba truda, odricanja, rada, pripreme i zato svaka čast trenerima i igračima i klubu. Zrinjski je aktualni prvak, igra grupnu fazu u Europi, sigurno da je favorit na domaćoj utakmici protiv Širokoga, ali imamo i mi svoje adute, i nas se nešto pita u toj utakmici. Mi ćemo se maksimalno taktički pripremiti, igrati hrabro, i ,kao što sam prije rekao, u svakoj utakmici ćemo pokušati pobijediti. Očekujem jedan lijepi ambijent, jednu dobru predstavu svih aktera na terenu i jednu lijepu promidžbu nogometa u Hercegovini".

Standings provided by Sofascore

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.