Mandžukić, Modrić i Srna su u formi, očekujte dobre vijesti

Pobjedom ostajemo u utrci za prvo mjesto, kažu oni, nakon čega možemo sami odlučiti o raspletu kampanje za Brazil 2014. Mediji su uglavnom spremno prihvatili takvu intonaciju i uoči podizanja zastora na Marakani atmosfera se pokušavala pumpati tezom o "utakmici godine". Priča, međutim, ima barem jedan ozbiljan nedostatak; tri kola prije kraja ove mini-lige Hrvatska zaostaje tri boda za Belgijom.

Poraz nije smak svijeta

U slučaju istog broja bodova na kraju presuđuje gol-razlika, koja je trenutačno debelo u korist Wilmotsovih "crvenih vragova" (Belgija +11, Hrvatska +6). U prijevodu, beogradska pobjeda Igoru Štimcu bi u najboljem slučaju zajamčila dvije utakmice doigravanja za Svjetsko prvenstvo, ali i nakon ova tri boda naša pobjednička matematika životno će ovisiti o nekoj krupnoj pogrešci belgijske vrste. Hazard, Kompany, Courtois i društvo morali bi izgubiti u Zagrebu i okliznuti se barem još jednom, a igraju protiv Škotske u Glasgowu i protiv Walesa u Bruxellesu.

Neće ovi podaci odjednom pretvoriti susjedski derbi u nogometnu kamilicu, ali mogu ponuditi drukčiju perspektivu i više manevarskog prostora hrvatskom izborniku. Pobjeda nas neće lansirati u Brazil, poraz neće kompromitirati ono što je dosad učinjeno. A učinjeno je dosta...

Hrvatska je do ožujka odvalila lavovsku dionicu puta prema Riju, Salvadoru i Porto Allegreu. Pritom je nacionalna momčad na terenu u pravilu djelovala kao "the team", suparnik s autoritetom koji zna dobiti utakmicu čak i kada ne blista (Makedonija u Maksimiru, Wales u Cardiffu). U lipnju je, međutim, stigao poraz protiv već oplakane Škotske začinjen s još jednom "kvrgom" u test-dvoboju s Portugalom.

Ljeto zaborava

Ljetni praznici trebali su završiti buđenjem protiv Lihtenštajna, ali tamo su se upitnici samo namnožili. Nakone osječkog dvoboja s Walesom, kada se prašilo iz svih cilindara, ili lekcije Koreji na Fulham Roadu početkom godine, sada više nismo tako uvjereni u moć reprezentacije.

Što nam Hrvatska može ponuditi na stadionu Crvene zvezde? Klupska forma sugerira da se možemo nadati dobrim vijestima. Mandžukićev trofejni nalet u Bayernu, Modrićev pečat u crtanju Realove igre, Rakitićev dirigentski štapić u Sevilli, Srnini slobodnjaci koji završavaju u rašljama Šahtjorovih suparnika, rastuća forma igrača iz istočnog bloka (Pletikosa, Ćorluka, Vukojević, Vida)... Ukratko, izbornikov je špil nakrcan adutima, sada čekamo koherentan plan igre, pametno otvaranje. Ova reprezentacija puno puta nam je pokazala da je kapacitirana za daleko veće domete od rezultata koje nam je ljetos servirala. Pravi je trenutak da se vrati pobjedničkim navikama.

sportske.jutarnji.hr