Manchester City razbio Real Madrid i izborio Ligu prvaka s Interom

Manchester City Haaland
Profimedia

U finalu nogometne Lige prvaka, 10. lipnja u Istanbulu, igrat će Inter i Manchester City nakon što je engleska momčad u polufinalnom uzvratu, na svom Etihadu, posve nadigrala Real Madrid s 4-0 (2-0).

Veliki korak prema finalu klub iz Manchestera je napravio u prvom poluvremenu nakon kojeg je vodio 2-0, a oba gola je dao Bernardo Silva, u 23. i 37. minuti. Real je dodatno potonuo u 76. minuti kada je Eder Militao pogodio vlastitu mrežu za 3-0 Cityja. Konačnih 4-0 postavio je Julian Alvarez golom u 91. minuti.

Od samog početka Manchester City je potpuno zavladao travnjakom na Etihadu. U prvih dvadesetak minuta posjed lopte je bio 80 posto na strani domaćina, a ujedno je svaki napad Cityja, a oni su bili učestali, bio velika napast za Madriđane.

U sedmoj minuti Rodri je prevario veliki broj suparničkih igrača, ali je iskosa pucao pored gostujućih vrata. Potom je iz daljine zaprijetio Stones, a najbolju šansu u uvodu ogleda imao je Haaland.

Sve je, u toj 13. minuti, napravio Grealish. Izvrtio je svog čuvara te ubacio sjajnu loptu na metar od Courtoisa. Haaland je skočio više od Alabe, ali je doslovno pogodio vratara Reala s pola metra udaljenosti.

U 21. minuti opet su u glavnim ulogama bili Haaland i Courtois te je opet sve završilo pobjedom belgijskog golmana. Haaland je pucao glavom, a Courtois je sjajno reagirao te je krajnjim naporom ruke spriječio pogodak.

No, nije mogao vratar Reala baš ništa dvije minute kasnije kada se velika dominacija domaćina prelila u vodstvo. Još je jednom bila izigrana madridska obrana. Kevin De Bruyne je asistirao, a Bernardo Silvo žestoko opalio i pogodio bliži kut za sasvim zasluženih 1-0 Cityja.

Minimalno se potom Real oslobodio strašnog pritiska domaćina. Nekoliko puta je Real krenuo prema suparničkim vratima, a najbolju šansu imao je Toni Kroos u 35. minuti. Žestoko je s 25 metara raspalio njemački vezni igrač, a Manchester City je spasila greda.

Dvije minute kasnije City je poveo 2-0, a drugi pogodak je zabio razigrani Portugalac Bernardo Silva. Nakon udarca Gundogana lopta se odbila do Silve koji ju je glavom proslijedio u nebranjeni dio mreže.

Drugo poluvrijeme počelo je prijetnjom igrača Reala Alabe čiji je udarac iz slobodnog udarca zaustavio Ederson. Jasno, rezultat od 2-0 je u nastavku promijenio odnose snaga na travnjaku. Real je pokušavao stvoriti pritisak, dok se City sve više povlačio u svoj dio terena.

No, Real je vrlo teško stvarao prave šanse pa je opet pokušavao Kroos iz daljine. Madriđani su takvom igrom nudili dovoljno prostora suparniku na drugoj strani i sve je moglo biti riješeno u 73. minuti. Haaland je iz blizine pucao, ali je opet Courtois bio mudriji od Norvežanina. Nogom je obranio njegov udarac, a lopta se odbila na gredu.

Sve je zaključeno u 76. minuti kada je De Bruyne ubacio loptu u suparnički šesnaesterac iz slobodnog udarca. U gužvi su loptu dirali Akanji, ali i Eder Militao koji je pogodio vlastitu mrežu za 3-0 Cityja.

Do kraja je domaći sastav potpuno primirio ritam utakmice. Real je također osjetio da više ne može ništa u susretu te je tek Marco Asensio propustio priliku za počasni pogodak Reala. No, bilo je vremena za još jedan pogodak Manchester Cityja. U 89. minuti je u igru ušao Argentinac Julian Alvarez, a 100 sekundi kasnije poentirao je za konačnih 4-0.

Kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić bio je u udarnoj momčadi Reala, ali je i prvi zamijenjen, u 63. minuti.

Manchester City se tako plasirao po drugi put u finale Lige prvaka. Jedino finale je igrao prije dvije sezone kada je poražen od Chelseaja s 0-1. Real Madrid neće obraniti titulu od prošle sezone te ostaje s rekordnih 14 naslova pobjednika ovog natjecanja.

Inter ima tri naslova pobjednika. Kup prvaka je osvojio 1964. i 1965. te Ligu prvaka 2010. godine pobjedom protiv Bayerna od 2-0.

Finala utakmica između Manchester Cityja i Intera igra se 10. lipnja u Istanbulu.

MANCHESTER CITY - REAL MADRID 4-0 (2-0)

Strijelci: 1-0 Bernardo Silva (23), 2-0 Bernardo Silva (37), 3-0 Militao (76-ag), 4-0 Alvarez (90+1)

Stadion: Etihad. Sudac: Szymon Marciniak (Poljska)

MANCHESTER CITY: Ederson - Walker, Ruben Dias, Akanji - Stones, Rodri - Bernardo Silva, Gundogan (od 79. Mahrez), De Bruyne (od 84. Foden), Grealish – Haaland (od 89. Alvarez).

REAL MADRID: Courtois - Carvajal (od 79. Lucas Vazquez), Militao, Alaba, Camavinga (od 79. Tchouameni) - Valverde, Kroos (od 70. Marco Asensio), Modrić (od 63. Rudiger) - Rodrygo (od 79. Ceballos), Benzema, Vinicius Junior.

Žuti kartoni: Ruben Dias, Gundogan, Grealish (Manchester City), Carvajal, Camavinga (Real)