Manchester City izbačen iz Lige prvaka!

Manchester City izbačen iz Lige prvaka!
Arhiva/Hercegovina.info

UEFA je objavila odluku o kazni Manchester Cityju s dvije godine neigranja u Ligi prvaka. Engleski prvak uz to morat će platiti i kaznu od 30 milijuna eura.

Neovisno sudsko vijeće za financijsku kontrolu klubova (CFCB) donijelo je odluku o tome da je Manchester City počinio ozbiljne povrede UEFA-inih pravila.

Manchester City je navodno zaobilazio pravila kada je u pitanju poslovanje sa sponzorima povezanim s vlasnicima kluba. Football Leaks je objavio dokumente prema kojima se može zaključiti da je City pokušao zaobići neka UEFA-ina pravila oko financijskog fair-playa.

Engleski prvak je navodno dobivao financijske injekcije od investitorske kompanije iza koje stoje Ujedinjeni Arapski Emirati. Novac je upumpavan kroz sponzorske ugovore s kompanijama kao što je Etihad, glavni sponzor kluba.

Manchester City sada ima pravo žalbe Međunarodnom sudu za sport koje će i iskoristiti te samo oni mogu pobiti ovu odluku UEFA-e. Iz Cityja su kratko priopćili da su razočarani ovom odlukom, ali ne i iznenađeni.

Prenosimo priopćenje UEFA-e u cijelosti.

"Nakon ročišta održanog 22. siječnja 2020. godine, Sudsko vijeće pri UEFA-inom tijelu za financijsku kontrolu klubova (CFCB), kojim predsjeda José da Cunha Rodrigues, danas je izvijestilo nogometni klub Manchester City o konačnoj odluci o slučaju koji je CFCB-ju proslijedio glavni istražitelj.

City zaobilazio pravila, kršio fair-play i nije surađivao u istrazi ovog slučaja

Sudsko vijeće, razmatrajući sve dokaze, ustanovilo je da je nogometni klub Manchester City počinio ozbiljne povrede UEFA-ina pravilnika o licenciranju i fair-playu precjenjujući svoje sponzorske prihode na svojim računima i u informacijama koje su ustupljene UEFA-i između 2012. i 2016. godine.

Sudsko vijeće je također utvrdilo da, kršeći propise, Manchester City nije surađivao u istrazi ovog slučaja od strane CFCB-ja.

Izbacivanje iz UEFA-inih natjecanja u iduće dvije sezone, ali mogu se žaliti

Sudsko vijeće izreklo je disciplinske mjere nogometnom klubu Manchester City i to da će biti isključen iz sudjelovanja u klupskim natjecanjima UEFA-e u sljedeće dvije sezone (tj. sezone 2020./2021. i 2021./2022.) i platiti kaznu u iznosu od 30 milijuna eura.

Na ovu odluku Manchester City ima pravo podnijeti žalbu Međunarodnom sportskom sudu (CAS). Ako Manchester City iskoristi to pravo, cjelokupna obrazložena odluka Sudskog vijeća neće biti objavljena prije nego CAS objavi konačnu presudu", stoji u priopćenju koje je objavila UEFA.