FOTO/VIDEO  Ludnica u 'Vječitom derbiju', Željezničar utišao Koševo u 96. minuti

Sarajevo Željezničar
FKZ

Nogometaši Sarajeva i Željezničara odigrali su neriješeno (2:2) u 149. gradskom derbiju odigranom na stadionu "Asim Ferhatović Hase". Željezničar je do boda došao u posljednjem napadu, točnije 96. minuti susreta, kada je glavom pogodak za izjednačenje i veliko slavlje gostujućih navijača postigao Sulejman Krpić.  

Početak utakmice nije donio puno uzbuđenja. Obje ekipe su uglavnom igrale oprezno, iako je blagu incijativu u prvom razdoblju igre imalo Sarajevo, koje je pokušavalo kreirati akcije pred golom protivnika.

Nakon početnog pritiska Sarajeva, Željezničar je u par navrata pokušao kreirati akcije i doći do pogotka, ali obrana „bordo“ momčadi je bila na visini zadatka. U 24. minut susreta je na kratko prekinut zbog bakljade gostujućih navijača.

Nakon prvih 30. minuta igre gledatelji na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ mogli su vidjeti tek po jednu ozbiljniju priliku s obje strane.

U 34. minuti Sarajevo dolazi do vodstva golom Varešanovića, a rezultatom 1:0 okončano je i prvo poluvrijeme 149. gradskog derbija.

Sadržaj se učitava...

Prvih nekoliko minuta nastavka ponovo je proteklo u tvrdoj i dosta gruboj igri. Uzbuđenja nije bilo do 54. minute, kada je Varešanović imao priliku postići drugi pogodak i dotući ekipu s Grbavice, ali njegov udarac pogodio je vanjski dio mreže protivničkog gola.

Sarajevo je i u drugom poluvremnu bilo dosta bolja ekipa na terenu. Napadi Željezničara uglavnom nisu predstavljali opasnost po gol bordo“ momčadi, dok su se s druge strane redale šanse pred golom Muftića. Prvi ozbiljniji napad Željezničar je kreirao u 73. minuti, kada je Santos nakon dobre akcije šutirao direktno u Dizdarevića.

U 75. minuti Oliveira postiže drugi gol za FK Sarajevo. Naime, nakon odličnog ubačaja Kyeremeha, Oliveira je bez većih problema zatresao mrežu protivnika i doveo svoju momčad do visokog vodstva petnaestak minuta do kraja susreta.

„Plavi“ se nisu predavali i već u narednom napadu smanjuju vodstvo protivnika. Precizan iz slobodnog udarca u 78. minuti bio je Jašarević. Pogodak je motivirao gostujuće igrače da još jače napadnu u nadi da iz večerašnjeg susreta mogu izvući makar bod.

Željezničar je u posljednjim minutama susreta i sudačkoj nadoknadi imao nekoliko velikih prilika za poravnanje. Prvo je pokušao Drina nakon dobro izvedenog kornera, a potom su glavom promašili Krpić, a zatim i Amoah, koji je doslovno promašio prazan gol.

Napadi gostiju isplatili su se u posljednjim sekunadama nadoknade susreta kada je Krpić nakon ubačaja Beganovića glavom matirao Dizdarevića za konačnih 2:2.

Podjela bodova na Koševu ipak mnogo više odgovara Sarajevu, kojem je u derbiju najvažnije bilo izbjeći poraz, dok će Željezničar priliku da izbori europska natjecanja tražiti u narednim susretima.