LEVERKUSEN VIŠE NIJE 'NEVERKUSEN' Pod vodstvom sjajnog Xabi Alonsa osvojili prvi naslov prvaka Njemačke

xabi alonso

Leverkusen slavi podvig neporaženog stroja. Bayer Leverkusen je pobjedom protiv Werdera rezultatom 5:0 pet kola prije kraja službeno potvrdio naslov. Prvom pratitelju Bayern Münchenu pobjegli su na nedostižnih 17 bodova prednosti. Tako je završilo 11 godina neprekinute dominacije bavarskog kluba u njemačkom nogometu.

Bayer ove sezone igra gotovo nestvarno dobar nogomet. Statistika njemačke ekipe iznosi 43 utakmice bez poraza u svim natjecanjima, a pritom je zabila 123 gola. U Kupu ih čeka finale s Kaiserslauternom, a u Europskoj ligi četvrtina finala u kojem vode s 2:0 protiv West Hama pa su tako u igri za trostruku krunu. 

Slave prvi naslov u povijesti kluba

Ova sezona tako bi svim navijačima Apotekara mogla pomoći da prebole bolne uspomene iz nevjerojatno nesretne 2002. godine kada je Bayer izgubio finale Lige prvaka, finale Kupa i naslov prvaka zbog boda zaostatka. Tada je u navijačkoj kulturi rođen mit o 'Neverkusenu', ukletom klubu koji nikad neće osvojiti trofej, piše Index.

Najzaslužniji za razbijanje ove predrasude je po mišljenju većine trener Bayera Xabi Alonso (42). Alonsu su predviđali uspješnu trenersku karijeru i prije nego što je počela. Na terenu je imao ulogu šestice i organizatora igre ekipe, a odrastao je pod utjecajem oca Perika, koji je bio igrač i trener. Nakon toga, sam je igrao pod nekim od najvećih trenera svih vremena: Rafom Benitezom, Joseom Mourinhom, Carlom Ancelottijem i Pepom Guardiolom.

Mogu postati prvi neporaženi prvak lige Petice nakon Arsenala 2004. godine

Trenerski staž započeo je u omladinskoj školi Real Madrida, a zatim je preuzeo B ekipu svog matičnog kluba, Real Sociedada. U Baskiji nije mogao dobiti priliku s prvom ekipom jer na tom mjestu sjajan posao godinama odrađuje Imanol Alguacil. To je iskoristio Bayer i ponudio Alonsu posao nakon katastrofalnog ulaza u prošlu sezonu.

Alonso je preuzeo ekipu koja se borila za ostanak, odveo je do šestog mjesta i polufinala Europa lige, a ove sezone podigao je klub na još višu razinu. Želi ga dovesti niz klubova, ali prema izvorima iz Njemačke, Alonso je najbliže opciji da još jednu sezonu provede u Leverkusenu.

Standings provided by Sofascore