KRISTIJAN JAJALO S ISLANDA "Zrinjski nije baš apsolutni favorit, bit će mu teško na gostovanju"

Jajalo Island

U trećem pretkolu Europske lige nogometaši HŠK Zrinjski za protivnika će imati islandski Breidablik. Ukoliko Plemići budu bolji u ovom dvomeču napravit će povijesni uspjeh i osigurati najmanje grupnu fazu Konferencijske lige što je i cilj Mostaraca. Nakon što je Kopenhagen sinoć izbacio Breidablik, brojni su Zrinjski već smjestili u grupnu fazu Konferencijske lige, ali i u play-off Europske lige, budući da protivnik nije neko zvučno ime. No, sigurno je kako ova momčad ima i svoje kvalitete. 

Vratar Kristijan Jajalo koji je svojevremeno bio i član HŠK Zrinjski na Islandu je već sedam godina. Upravo je iz Mostara prešao u tamošnji Grindavík gdje je branio sve do 2019. godine, a potom je karijeru nastavio KA Akureyri s kojim večeras igra europsku utakmicu protiv irskog Dundalka. Brani njegova momčad prednost iz prvog susreta kada su na domaćem terenu slavili 3:1.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jajalo odlično poznaje protivnika Zrinjskog i ističe kako ga se nikako ne smije podcijeniti.

"Ne bih se složio da je Zrinjski apsolutni favorit u obje utakmice. Mislim da u Mostaru sigurno jest, ali u gostima će im po mom mišljenju biti teško. Breidablik je momčad koja igra jako dobar, agresivan i napadački nogomet. Prošle sezone su se doslovno prošetali ligom. Ove godine su u malom zaostatku, ali ima se još dosta igrati do kraja prvenstva tako da će biti zanimljivo", kaže Jajalo za Hercegovina.info.

"Oni vole pas igru, rekao bi čak da igraju čuvenu tiki-taka igru na posjed i napadački su orijentirani. Imaju dosta kvalitete u veznom redu i u napadu. Po izgubljenoj lopti odmah idu u presing i pokušavaju je vratiti u svoj posjed te krenuti u kontranapad. Igra im kreće od vratara, dosta riskiraju u zadnjoj liniji s dodavanjima, budući da ne vole igrati na duge lopte. Igraju drugačiji stil nego ostatak  lige koji igra taj neki otočni stil s dugim loptama prema naprijed. Zrinjski im ne smije dozvoliti bilo kakvu pogrešku jer će ju odmah iskoristiti. Baš na taj način su jučer poveli protiv Kopenhagena. No, imaju i drugu stranu. Ukoliko Zrinjski brzo postigne prvi pogodak, uskoro bi mogli doći i do drugog jer će se otvoriti", dodaje.

Breidablik je u dvije utakmice od Kopenhagena primio osam pogodaka, no Jajalo ističe kako Plemići na to ne smiju gledati.

Jajalo Island

"Ponavljam, ne bih se složio. To može zavarati ljude, tih osam pogodaka u dvije utakmice, ali trebamo biti iskreni i reći kako je velika razlika u kvaliteti između Kopenhagena i Zrinjskog. Na Islandu će Zrinjskom biti nezgodno budući da će igrati na umjetnom travnjaku koji će biti dosta natopljen i podloga će biti brza, što domaćinu sigurno odgovara, vole igrati u takvim uvjetima".

On posebno ističe dva nogometaša Breidablika.

"Što se tiče igračkog kadra, Zrinjskom će naviše prijetiti veznjak Gísli Eyjólfsson. Riječ je o igraču koji stilom podsjeća na Matea Kovačića. Kada krene prema naprijed zna "zavaljati" po dva ili tri protivnička igrača u trku. On im je u odličnoj formi ove sezone. Također, dosta je opasan i njihov kapetan Höskuldur Gunnlaugsson koji igra na poziciji desnog beka, ali i koji dosta ulazi u sredinu. Imaju jako puno rotacija u igri. Što se tiče obrane Muminović je odličan branič, dok je drugi stoper sklon pogreškama i tu Zrinjski može imati svoju šansu, baš kao i vratar koji igra s dosta riskantnih dodavanja pa je sklon kiksevima. Igraju u šesnaestercu na jedan ili dva dodira s vratarom, ne libe se igrati tu igru iako je to ranjivo. Mi smo ih u Kupu pritisnuli presingom i postigli im dva pogotka na taj način."

Za kraj se prisjetio i svoje epizode pod Bijelim Brijegom.

"U Zrinjski sam došao 2016. godine u zimskom prijelaznom roku kada je pokojni Krešimir Bandić Keta bio ozlijeđen, a klub napustio Lončarić. Bio sam u to vrijeme bez kluba pa sam došao pomoći Goranu Karačiću i Nikoli Vasilju koju su u to vrijeme branili za Zrinjski. Iz Zrinjskom sam i otišao na Island te sam tu do danas", kaže.

Jasno je za koga će navijati.

"Ma naravno za Zrinjski, o tome nema govora. Ukoliko mi prođemo dalje, a utakmica nam ne bude na isti dan sigurno ću doći pogledati Zrinjski na Islandu". 

Prva utakmica između Zrinjskog i Breidablika igra se u četvrtak 10. kolovoza u Mostaru s početkom u 21 sat, dok je uzvrat na rasporedu sedam dana kasnije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.