KOMENTAR "I onaj tko ne prati nogomet vidi njegovu posebnost, a komentari nakon Maroka su potpuno nepravedni"

Ivica Džidić
hercegovina.info / Ilustracija

Nogometaši Hrvatske remijem protiv Belgije izborili su osminu finala Svjetskog prvenstva. Maestralna utakmica mladog Gvardiola i nespretni Lukaku u konačnici su izabranicima Zlatka Dalića donijeli prolazak skupine. Sada ih u osmini finala očekuje Japan koji je priredio senzaciju i pobjedivši Španjolsku, Njemačku poslao doma.

Za hercegovina.info komentira Ivica Džidić.

"Poznavajući Belgiju i gledajući imena koja ta reprezentacija ima znali smo da to neće biti niti malo lagana utakmica. Belgija je reprezentacija koja je pet godina zaredom bila prva reprezentacija svijeta na FIFA ljestvici i bilo je za očekivati da će i oni imati svoje prilike. Jako dobro smo ušli u utakmicu i kontrolirali je. Bogu hvala, Hrvatska je imala i sreće, no sreću treba ponekad i zaslužiti. Momci su to svojim igranjem, ostavljanjem srca na terenu apsolutno zaslužili".

GVARDIOL SVJETSKA KLASA

"Što reći o igraču kakav je Gvardiol. On igra kao da ima sto utakmica na svjetskim prvenstvima. To je savršenstvo od jednog mladog stopera. Ako nastavi ovako i ako ga zdravlje posluži on će biti u samom vrhu svjetskog nogometa. Gvardiol je igrač kakav se rijetko viđa, u svakom svom potezu je poseban i različit od drugi. To prepoznaje svaki gledatelj koji se na razumije u nogomet i koji nije dovoljno u nogometu. Kada vide njega i njegovo ponašanje, odmah prepoznaju da je poseban. Ponavljam, Bože mu zdravlja i završit će u samom vrhu kako je to završio i naš Luka".

SAVRŠENI SPOJ MLADOSTI I ISKUSTVA

"Lovren je profesionalac cijeli život. Njegovo iskustvo, odnos i karakter Dalić odlično koristi. Izbornik zna da takav igrač mora biti u ekipi i zna koliko mu je potreban za ostale igrače koji su uz njega na terenu. Bilo je za pretpostaviti da će se on odlučiti za dva mlada stopera da igraju Svjetsko prvenstvo u početnoj postavi. Dalić je trebao kostur ekipe s iskusnima kao što je Lovren, Modrić, Perišić, u svakoj liniji jedan iskusniji. Izbornik je takao napravio i pogodio je. Gvardiol i Lovren igraju u paru savršeno. Naravno, imamo odličnog Šutala koji je zaslužio da igra, kao i Erlića, no mladost i iskustvo su odličan spoj posljednje linije, ali i ekipe."

NEUNIŠTIVI LUKA MODRIĆ

"Kovačića su svi čekali, a Brozović se vratio nakon ozljede, no uz Luku proigraju. Uz njega ne možeš biti loš i igrati loše. Kada ga gledamo kako trči, igra i što radi ne možemo ni pretpostaviti da ima 38 godina, ja i zaboravim koliko je "star". Uz dobrog igrača svatko je dobar".

NEDOSTAJE MANDŽUKIĆ, ALI ISKORISTITI KVALITETU DRUGIH

"U napadu Hrvatske su sve odlični igrači. Naravno, kada se sjetimo Mandžukića i njegovog pritiska i trke, vidimo da su ovi napadači koje Hrvatska danas ima posve različiti tipovi napadača od njega. Nedostaje nam jedan Mandžukić da budemo još ubojitiji prema naprijed, jer su ovo više napadači koji zadržavaju loptu, odigravaju, ne idu u dubinu i vole više igrati. Nedostaje nam samo malo različitosti iako su i ovo odlični napadači i njima se treba prilagoditi i od njih izvući maksimum. Kramarić je sa svojim potezima pokazao da je svjetski igrač, Livaja svojim igrama i pogotkom je pokazao da je svjetski igrač, Bruno Petković također. Nedostaje samo dubine i brzine, no ako se od ovih napadača izvuče maksimum, Hrvatska može daleko dogurati".

OPREZNO PROTIV JAPANA 

 "Svi su glavama bili da ćemo igrati protiv Španjolske, no tko može reći za nekoga da je bolji ili slabiji ako je prošao. Bit će nam teško i neizvjesno kao i protiv Belgije. Do samog kraja ćemo strepiti za prolaz. No, ako već moram birati utakmicu protiv Španjolske i Japana, naravno da bih izabrao Japan. Ipak treba biti oprezan. Japan je pobijedio Njemačku i Španjolsku. Ako mi budemo na razini, a vidim  da se dižemo iz utakmice u utakmicu i samopouzdanje se podiglo. Hrvatska je u prednosti, ali ne u velikoj. Sve utakmice na ovom prvenstvu su 50:50 i svatko može pobijediti. Onaj tko bude koncentriraniji i više u utakmici taj će proći. Nadam se da ćemo to biti mi."

KOMENTARI NAKON MAROKA NEPRAVEDNI

"Ja nisam bio negativan nakon prve utakmice. Tko je igrao nogomet zna da mora doći nekada i lošija utakmica. Međutim, ne možemo samo tako ocjenjivati i zaboraviti što su ti ljudi napravili za nas i učinili nas sretnim. Meni je bilo muka čitati takve komentare i gledati nezadovoljstvo. Osobno sam prezadovoljan i kako god Hrvatska odigra sretan sam. U vrhu smo svjetskog nogometa i ne može se na osnovu jedne utakmice nekoga ni podizati ni spuštati. Smetaju me takvi komentari poslije Maroka, a ispostavilo se da su oni dobili i Belgiju i Kanadu, a nama praktički nisu napravili niti jednu pravu priliku. Kada podvučemo crtu i protiv njih smo odigrali odlično. Reprezentacija Hrvatske čini nas sretnim i prepoznatim u svijetu, da nije njih malo tko bi nas poznavao. Na osnovu njihovog uspjeha smo i prepoznati."

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.