KOMENTAR "Brazil je za Hrvatsku finale prije finala, a jedan njihov igrač je klasa iznad svih"

Mario Bazina
Ilustracija / hercegovina.info / Jabuka

Izabranici Zlatka Dalića sinoć su se nakon drame i boljeg izvođenja jedanaesteraca plasirali u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Japanci su na odmor otišli s prednošću koju je u nastavku utakmice poništio Ivan Perišić i utakmicu odveo u produžetke. No, ni nakon 120. minute promjene rezultata nije bilo pa se pristupilo raspucavanju jedanaesteraca gdje je apsolutni hrvatski junak bio Dominik Livaković.

Za Hercegovina.info komentira Mario Bazina.

"Prvo treba početi s čestitkom i zahvalom igračima na svemu što su napravili kroz sve ove godine. Kapa do poda svima! Što se tiče same utakmice, u svim susretima koji se igraju na ispadanje nema favorita i osobno dugačiju utakmicu nisam ni očekivao. To je jedna utakmica i razlika između svih momčadi nije velika i svi mogu pobjediti. To se najbolje vidjelo u situaciji kada smo upali u jednu "crnu rupu" od desetak minuta, gdje smo automatski primili pogodak. Taj jedan mali detalj, mali pad koncentracije je pokazao je koliko je i Japan dobar, ali je i rezultirao pogotkom. No, s obzirom da od 120 minuta na visokoj razini nismo bili svega deset, možemo reći da je ovo jedna odlična utakmica za Hrvatsku".

HRVATSKA JE POKAZALA DA IMA ŠIRINU

"Livaković je bio maestralan i tu se nema što reći, pogodak koji je Hrvatska primila je bio odbijanac i faktor sreće. Posljednja linija obrane Vatrenih odigrala je na vrhunskoj razini. Uz ove standadrno dobre, Borna Barišić je jako dobro zamjenio svog imenjaka Sosu i odigrao je jako dobru utakmicu baš poput Juranovića. Vezni red koji ima Hrvatska je najjači forte ove reprezentacije. To su sve igrači svjetske klase i njihove oscilacije su minimalne. Kada je riječ o napadu Dalić je postavio Petkovića, mijenjao ga za Budimira, pa Budimira za Livaju. Jednostavno je svatko imao svoju rolu koju je dobro odradio. Kada se sve ovako sretno završi, onda sve ima nekog smisla. U produžetcima se vidjelo kako i Hrvatska ima kvalitetnu širinu. Vidio se taj trenutak kada je ušla "svježa krv" da Hrvatska nije klonula već je naprotiv bila bliže pogotku nego Japan. Nema igrača koji je slučajno na Svjetskom prvenstvu. To je moj stav". 

BRAZIL "NAGURAN" KVALITETOM

"Brazil je za Hrvatsku kao finale prije finale. Brazil je sinonim svjetskih prvenstava. Očekuje nas utakmica u kojoj svi trebaju uživati. Hrvatska je već napravila puno toga i sada je u situaciji da može samo dobiti, što će biti veliki faktor u krajnjem ishodu utakmice. Brazil je kompletan na svim pozicijama. Oni doslovno mogu napraviti tri jednako dobre ekipe koliko je dobra sama selekcija i izbor igrača. Brazilski izbornik je mogao sigurno povesti još deset podjednako dobrih napadača kvalitete ovih koji su u Kataru. Kvaliteta je "nagurana" na sve strane. Sigurno je samo kako je Neymar klasa iznad svih".

MOGU OPET JEDANAESTERCI

"Nema slučajnosti. Odllučuju mali detalji na visokoj razini. Prvi obranjeni jedanaesterac ti donosi psihološku prevagu. Zašto ne i protiv Brazila proći na ovakav način. To se u Rusiji pokazalo. Naravno, nitko ne igra utakmicu da ju dobio nakon izvođenja jedanaesteraca. No, ako dođe do toga sigurno ne može nitko imati samopuzdanje kakvo ima Hrvatska".

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.