Koga je u Zenici gledao Zoran Mamić?

mlada reprezentacija, Zoran Mamić, reprezentacija BIH
NS BiH

Mlada nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine (U-21), u okviru kvalifikacijske grupe F za plasman na Europsko prvenstvo 2023. godine, poražena je danas u Trening centru NS BiH u Zenici od Republike Irske rezultatom 0:2 (0:0).

Gosti su u vodstvo od 1:0 došli u 51. minuti, nakon jedanaesterca kojeg je skrivio Luka Malić oborivši u svom 16-ercu Ogunfalou-Kayodea, a siguran realizator sa "bijele točke" bio je Tyreik Wright. 

U prvom poluvremenu najbolju priliku imao je Đorđe Milojević, koji je nakon kornera u 16. minuti, kojeg je bio izveo Amar Dedić, s oko sedam metara pucao glavom, ali je lopta otišla pored lijeve vratnice irskog gola. Nakon što su gosti u drugom poluvremenu poveli, priliku za poravnanje rezultata nije iskoristio Adrian Leon Barišić, koji nakon slobodnog udarca u 56. minuti, na vrhu peterca nije uspio dobro zahvatiti loptu glavom.

Pet minuta kasnije golman Irske Brian Maher odbranio je udarac iz slobodnog udarca kojeg je izveo Dedić. 

Gosti su u 70. minuti, kada je na oko 10 metara od gola sam izbio Wright, bili u prilici da povise rezultat u svoju korist na 2:0, ali je bh. golman Belmin Dizdarević odbranio njegov udarac. Irci su drugi gol postigli u 73. minuti, nakon kornera s desne strane, a strijelac je bio Conor Coventry.

Ircima je ovo bio prvi susret u okviru ovih kvalifikacija, dok je bh. tim 29. ožujka ove godine, na gostovanju kod Crne Gore igrao neriješeno 2:2.

BiH: Dizdarević- Dedić, Milojević, Barišić, Malić- M. Savić (64. Drljo), Begić, I. Savić (64. Đokanović), Kulašin-Bašić, Mašić. Selektor: Slobodan Starčević.

REPUBLIKA IRSKA: Maher-Ferry, McEntee, O'Brien, Lyons- Terny, Coventry, Klikenny- Wright, Ofunfalou-Kayode, Watson. Selektor: James Crawford.

Zanimljivo, susret je iz lože u društvu predsjednika Vice Zeljkovia pratio Zoran Mamić. Koga je mlađi brat Mamić posebno pratio na ovoj utakmici za sada nije poznato.