Kladioničarska mafija: Slučaj Široki Brijeg

koja je odigrana 9. srpnja 2009. Široki Brijeg taj je susret izgubio s 1:0, ali je zahvaljujući pobjedi u prvoj utakmici od 2:0 prošao dalje u kvalifikacijama za Europsku ligu.
Na popisu osumnjičenih nalazi se 15 osoba od kojih nijedna nije sa strane bh. predstavnika na međunarodnoj sceni. Riječ je o gotovo istom krugu osoba koje se sumnjiče da su pokušale manipulirati utakmicama bh. klubova koje smo opisali u prethodnim dijelovima našeg Specijala "Tamna strana nogometa". Također, ovaj dosje označen brojkom "10.1." obiluje određenim nejasnoćama, a krajnji zaključak njemačkih istražitelja je bio da ne mogu konkretno ustvrditi je li prijevara doista izvedena. Ono što su potvrdili, jest da je Cvrtkova kriminalna mreža imala namjeru utjecati na rezultat kako bi plasiranjem oklada na kladionicama zaradili visoku dobit.
Turska mafija

Popis osumnjičenih predvodi Marijo Cvrtak, označen kao kladioničar i posrednik, te koji se trenutačno nalazi u istražnom zatvoru u Njemačkoj gdje čeka suđenje. Uz njega je naveden i njegov partner, svima dobro poznati Ante Šapina, potom slijede Alexander Histov (pomoćnik i prevoditelj), Nuretin Günay (kladioničar), Tanzer Bulut (kladioničar za Gunaya), izvjesni Ismail i Musrafa (kladioničaari za Günaya), potom Izet Cetin (kladioničar za Gunaya), Ayhan Demir (kladioničar za Günaya), Deniz Čelik (kladioničar), Birol Dede (kladioničar za Čelika), Senol Dede (kladioničar za Čelika), Davor Šuker (kladioničar i informator za Šapinu), Igor Satchi (moldavski nogometni sudac) i zasada neidentificirani Neno iz Hrvatske (posrednik), čiji je zadatak bio dogovoriti "posao" s moldavskim sucem Igorom Satchijem.
- Cvrtak i Šapina imali su namjeru susret kvalifikacija za Europsku ligu između NK Široki Brijeg i armenskog Banantsa manipulirati u svoju korist. U te svrhe Cvrtak je namjeravao doći u Široki Brijeg kako bi pokušao uvjeriti predsjednika kluba, piše u izvješću poslanom Tužiteljstvu BiH.
Ovaj početni navod u dosjeu kasnije nije detaljnije razjašnjen, odnosno istražitelji ne znaju je li do tog sastanak doista i došlo, a nije ni pojašnjeno o predsjedniku kojeg kluba je riječ, Širokog Brijega ili Banatsa. S obzirom da se na popisu osumnjičenih ne nalazi nijedna osoba niti iz Širokog Brijega, niti iz Banantsa, može se zaključiti da istražitelji ne terete ni jedan ni drugi klub, nego isključivo pojašnjavaju namjere Cvrtkove Mreže.
- Cvrtak je sa sobom namjeravao povesti u BiH još jednu osobu kao armenskog prevoditelja kojeg on naziva "bokser". Istraga je rezultirala da se radi o Alexandru Histovu iz K1 borilačkog kluba u Nurnbergu, navodi se u izvješću, no ni taj detalj nije razjašnjen, odnosno nema podatka je li Histov došao u Široki Brijeg.

Potkupiti suca

Ono što su istražitelji doznali prisluškivanjem telefona "glavnih aktera" jest da je postojala namjera da se stupi u kontakt s moldavskim sucem Igorom Satchijem.
- Šapina i Cvrtak su namjeravali podmititi UEFA-inog suca Igora Satchija, koji bi potom utakmicu sudio u njihovu korist te su se u te svrhe povezali s izvjesnim "Nenom" iz Hrvatske, koji je kontaktirao treću osobu (neidentificiran, op. a) koja je poznavala suca jako dobro, piše u izvješću poslanom nadležnim tijelima BiH.
Istražitelji potom konstatiraju kako se ispostavilo da je vrlo teško stupiti u kontakt s moldavskim sucem, ali i da su se članovi Mreže složili da se zato Satchijeve usluge mogu koristiti na drugom utakmicama.
- U međuvremenu kontaktirane su odgovarajuće osobe koje su trebale plasirati oklade na utakmicu Široki Brijeg - Banants, a na osnovi telefonskog nadziranja ustanovljeno je da se radi o slijedećim osobama: Marijo Cvrtak, koji je kontaktirao Turčina Nuretina Günaya i obavijestio ga o parovima na koje se trebaju plasirati oklade (u ovom slučaju na Široki Brijeg, Varšavu i Rosenborg), Nuretin Günay, koji je informirao Deniza Čelika, a potonji je odmah javio Birolu i Senolu Dedeu kako bi oni plasirali oklade na iste parove. Također, Günay je kontaktirao i osobe (ne navodi se koje), koje su trebale obavijestiti ostale kladioničare da plasiraju oklade, piše u izvješću.

Nije išlo kako "treba"

Prisluškivanjem su agenti njemačke policije doznali da je Gunay planirao uložiti 10.000 eura, a ostali kladioničari poput Izeta Cetina, Tanzer Buluta, neidentificiranih Ismaila, Mustafe, Demira (sumnja se da su svi turski državljani) te Deniza Čelika su baratali iznosima od 2500 do 10.000 eura. No, istražitelji čak ni te namjere kasnije nisu uspjeli do kraja rasvijetliti tako da je ostalo nepoznato koliko je uloženo u okladu.
- U konačnici Gunay je pričao o tome da je uložio 20.000 eura, što je javio Cvrtku, a odgovara li ta svota stvarnom ulogu ne može se utvrditi zbog toga što je Günay samostalno ulagao novac kako bi sam ostvario profit, navodi se u izvješću.
U masi nejasnih i nedovoljno detaljiziranih podataka u ovom izvješću istražitelji daju i određene proizvoljne zaključke, koje će naši istražitelji vrlo teško moći iskoristiti. Tako se, primjerice, navodi kako su Šapina i Cvrtak raspolagali visoko rangiranim kontaktima, među kojima je i Davor Šuker, bivši hrvatski reprezentativac i Zlatna kopačka 1998. na SP-u u Francuskoj. Istražitelji nakon te informacije ubacuju proizvoljni komentar: "Očigledno je da su velikani ovoga sporta imali udjela u ilegalnom klađenju", što je vrlo čudna konstatacija s obzirom da na kraju dosjea agenti zaključuju kako ne mogu sa sigurnošću tvrditi je li se manipulacija provela u djelo.
- Cvrtak je osobno krenuo za Široki Brijeg da bi na licu mjesta obavio potrebne radnje, a on i Šapina su razvili taktiku da Cvrtak stupi u kontakt s odgovornim osobama iz Banantsa, a Šapina je trebao iskoristiti kontakte sa Širokim, navodi se u izvješću. No, ni taj navod kasnije nije objašnjen, odnosno nema podatka je li spomenuti dvojac realizirao plan.
- Nakon što su oklade plasirane Cvrtak je očito pratio utakmicu na licu mjesta, ali rezultat se nije kretao onako kako je on priželjkivao. Potom je posumnjao da postoji neka druga manipulacija oko utakmice, pišu njemački agenti.
U zaključku ovog dosjea piše: Je li sudac Satchi doista kontaktiran ne može se sa sigurnošću utvrditi, niti se može reći prima li novac u svrhu manipulacije utakmicama!

Reakcija Širokobriježana nakon priloga ARD-a

Strani mediji, točnije njemačka TV kuća ARD, ove je godine objavila informaciju o navodnom namještanju prve utakmice pretkola Europske lige između Olimpije i Širokog Brijega (0:2). Naveli su da je na azijskim kladionicama na pobjedu Širokog u Sloveniji uplaćeno četiri milijuna eura. To je izazvalo žestoku reakciju Širokog Brijega.
- Nogometaši, stručni stožer, uprava i navijači Širokog Brijega sa zaprepaštenjem su primili vijest koju je lansirala njemačka televizijska kuća ARD o navodnom namještanju prve utakmice prvoga pretkola Europske lige Olimpija - Široki Brijeg 0:2, a na temelju indicija da je na azijskim kladionicama za pobjedu Širokog Brijega uplaćeno 4 milijuna eura. Tu vijest prenijeli su mediji i internetski portali u više europskih zemalja izvlačeći iz konteksta vijesti bombastične naslove koji su upereni protiv našeg kluba. Ističemo, NK Široki Brijeg je časno, sportskom borbom došao do uvjerljive 2:0 pobjede protiv Olimpije u Domžalama, a u uzvratu još uvjerljivije 3:0 za nas. U dvije utakmice smo apsolutno nadigrali Olimpiju i zasluženo prošli dalje. Sportskom borbom došli smo i do 2:2 rezultata protiv Austrije u Beču u prvoj utakmici 2. pretkola Europske lige. Lansiranjem vijesti ARD-a prije naše uzvratne utakmice u četvrtak nanosi se velika šteta našem klubu i pokušava skrenuti pozornost s priprema za utakmicu. Odlučno odbacujemo svaku pomisao da klub ima ikakve veze s namještanjem rezultata spomenute utakmice, pozivamo mjerodavna tijela UEFE i državna tijela da istraže sve indicije, ako one postoje, a razmišljamo i o podizanju tužbe redovitom sudu protiv svih onih koji žele insinuacijama i neprovjerenim indicijama baciti ljagu na ime našeg kluba i njegove velike sportske rezultate ostvarene isključivo sportskom borbom na terenu, pisalo je u priopćenju NK Široki Brijeg.

Popis osumnjičenih

1. Marijo Cvrtak, kladioničar i posrednik
2. Ante Šapina, kladioničar i posrednik
3. Alexander Histov, pomoćnik i prevoditelj
4. Nuretin Gunay, kladioničar
5. Tanzer Bulut, kladioničar za Gunaya
6. Ismail, kladioničar za Gunaya
7. Mustafa, kladioničar za Gunaya
8. Izet Cetin, kladioničar za Gunaya
9. Ayhan Demir, kladioničar za Gunaya
10. Deniz Čelik, kladioničar
11. Birol Dede, kladioničar za Čelika
12. Senol Dede, kladioničar za Čelika
13. Davor Šuker, kladioničar i informator za Šapinu
14. Igor Satchi, moldavski nogometni sudac
15. Neno, neidentificirani posrednik koji je trebao dogovoriti posao sa Satchijem


Slavija - Košice 0:2
Planirali otrovati igrače Košica

U dijelu izvješća koji se odnosi na međunarodne utakmice bh. klubova obrađena je i utakmica između Slavije i Košica odigrana 30. srpnja 2009. Bile su to kvalifikacije za Europsku ligu, a Slavija je poražena s 2:0. Odmah na početku treba istaći da su istražitelji, kao i u slučaju Širokog Brijega, spoznali namjeru Cvrtkove Mreže koja je planirala lažirati utakmicu, ali su na kraju zaključili da ne mogu dokazati je li se kriminalna radnja realizirala.
- Putem Mreže oko Šapine i Cvrtka izvršen je pokušaj manipulacije navedenom utakmicom kako bi se ostvario profit na okladama na pobjedu Slavije, piše u izvješću njemačkih agenata.
Osumnjičeni su u ovom slučaju Ante Šapina (kladioničar i posrednik), Marijo Cvrtak (kladioničar i posrednik), Živko Budimir (posrednik), Tuna Akbulut (Cvrtkov kladioničar), Ergin Koroman (Akbulutov kladioničar), neimenovani ljekar Slavije, te neimenovani hotelski kuhar.
Istražiteljima je ovaj slučaj u biti poslužio da dokažu koliko su daleko spremni ići Cvrtak i Šapina kako bi se domogli novca. Oni su, naime, planirali otrovati igrače Košica kako bi njihov učinak na travnjaku bio umanjen!
- U tu svrhu Budimir je po nalogu Cvrtka kontaktirao s ljekarom Slavije, koji je trebao dati određene lijekove igračima Košica kako bi smanjio njihov učinak. Davanje lijekova trebalo je uslijediti u popodnevnom obroku u hotelu, navodi se u izvješću upućen Tužiteljstvu naše države.
Istražitelji ističu da je u ovaj dogovor trebao biti uključen i hotelski kuhar, koji bi za svoj dio posla inkasirao, pretpostavlja se, od dvije do tri tisuće eura.
- Nakon što je Budimir Cvrtku telefonski javio da je ljekar svoj dio odradio, Cvrtak je preko Akbuluta kod Koromana plasirao okladu na pobjedu Slavije (5.000 eura), piše u izvješću. Cvrtak je kasnije Akbulutu javio da se taj plan odgađa. Međutim, Šapini je pak objasnio detalje svoga plana i Šapina je uplatio 10.000 eura na pobjedu Slavije preko jedne hrvatske kladionice. Utakmica je, kao što je poznato, završila porazom Slavije (0:2) i navedeni su izgubili uloženi novac.
- U skladu sa stanjem istrage, ne može se potvrditi jesu li igračima Košica uopće dati lijekovi. Međutim, spominjani detalji pokazuju u stvari koliko su daleko počinitelji poput Šapine, Cvrtka i Budimira spremni ići kako bi ostvarili svoje ciljeve, a to se ogleda u beskrupuloznom dovođenju u opasnost zdravlja igrača, zaključuje se u dosjeu o ovoj utakmici označenom brojem "10.10".

Popis osumnjičenih

1. Ante Šapina, kladioničar i posrednik
2. Marijo Cvrtak, kladioničar i posrednik
3. Živko Budimir, posrednik
4. Tuna Akbulut, Cvrtkov kladioničar
5. Ergin Koroman, kladioničar za Akbuluta
6. ljekar FK Slavija
7. hotelski kuhar

Piše: D. Lukić/dnevni list