KAPETAN MARSEILLA O RENESANSI "Tudor nas je doveo do toga da možemo pobijediti svakoga na svijetu"

Tudor Marseille

Veznjak Olympique de Marseillea Valentin Rongier postao je ključna figura u momčadi Igora Tudora, zasluživši igrama i ponašanjem kapetansku vrpcu. Rongier je upisao svoj 100. nastup u Ligue 1 za Marseille još u 1:1 remiju s Monacom.

OM ima sjajan niz bez poraza na devet utakmica u svim natjecanjima. Posljednji poraz dogodio im se protiv Tottenhama početkom studenog; bila je to dramatična i bolna točka u avanturi kluba u Ligi prvaka.

"Svjetsko prvenstvo došlo je u dobro vrijeme za nas. Omogućilo nam je da razmišljamo malo jasnije i zaboravimo na našu eliminaciju iz Lige prvaka, što je bio veliki neuspjeh za nas", rekao je Rongier i nastavio:

"Došlo je Svjetsko prvenstvo i sada se osjećamo dobro. Postižemo sjajne rezultate jer igramo dobro. Sve što smo postigli je potpuno zasluženo, a sada smo potpuno fokusirani i spremni za kraj sezone u pravom stilu"

Zahtijeva puno discipline

Marseille se natječe za titulu prvaka Francuske po prvi put u 13 godina, a Rongier igra ključnu ulogu. To bi bio veliki podvig, iz mnogo razloga, ali posebno s obzirom na promjenu trenera koja se dogodila u ljeto i kritike koje su stigle na račun Igora Tudora u njegovim prvim tjednima.

"Svaki trener Marseillea bit će pod intenzivnim nadzorom i oni to znaju", objasnio je Rongier.

"Kad stvari ne idu najbolje, kritiziraju ih i to je normalno. Trebalo je vremena, ali sada mislim da smo pogodili i radimo još bolje nego na početku sezone. Tudor traži puno discipline, i to ne samo na terenu, nego u svakodnevnom životu. To je puno detalja, čak smo morali dobro razmisliti o našim prehrambenim navikama"

Istaknuo je da su to normalne stvari, ali da je Tudor vrlo strog po tom pitanju.

"Naravno, za početak, bilo je čudno jer to nisu stvari na koje smo navikli pod bivšim trenerom Jorgeom Sampaolijem, ali ako bih Tudora morao definirati, njegova je najveća kvaliteta njegova radna etika, njegova predanost"

Kapetan je dodatno nahvalio hrvatskog trenera:

"Inzistira da se usredotočimo na ono što moramo učiniti. Vjeruje da, ako njegovu filozofiju stavimo u igru, možemo izazvati probleme bilo kojoj momčadi na svijetu", nastavio je.

"Moraš biti fizički spreman, inače je jako teško, ali i fokusiran na detalje, bilo da ideš prema naprijed ili još važnije, da se obraniš"

Traka ne mijenja razmišljanje

I Rongier kao igrač napreduje u takvoj atmosferi.

"Trudim se da nikada ne zaboravim ništa što je trener tražio od nas, a njegov stil igre zahtijeva puno energije, i fizički i mentalno, tako da moramo izbjegavati pogreške. I mislim da sam tu dobar. Uvijek, ili barem redovito - jer ipak sam čovjek - ali ostajem usredotočen i primjenjujem ono što je trener tražio"

Rongierov stav nije prošao nezapaženo: Tudor je predao kapetansku vrpcu bivšem veznjaku Nantesa u snažnom pokazivanju vjere u sezoni u kojoj je Marseille skupio najviše bodova na polusezoni još od 1998.

"Još uvijek postoji puno toga moram naučiti. Nevjerojatno sam ponosan što nosim vrpcu ovdje u Olympique de Marseilleu. Pokušavam učiniti ono što se od mene traži najbolje što mogu. Nikada se neću zanijeti i početi ponašati kao netko tko nisam. Vrpca mi je dana jer mi trener vjeruje, ali svi smo kapetani: svi gledamo da guramo jedni druge i ako mi netko ima nešto za reći, slušat ću ga na isti način kao i uvijek. Da, imam traku oko ruke, ali to ne mijenja mnogo u mom mišljenju", zaključio je ovaj 28-godišnjak ne skrivajući koliko uživa u Tudorovom nogometu.