KAKO ĆE SE RASPLESTI PRVENSTVO BiH Tko će uzeti titulu, tko ima najbolje šanse za Europu, a tko će se boriti za opstanak

Zrinjski proslava
hercegovina.info

Iza nas je 29. kolo Wwin lige Bosne i Hercegovine, a do kraja prvenstva ostala su još četiri kola, u kojima se dosta klubova bori za bolji učinak, odnosno bolju poziciju na tablici, piše Sport1.

Za početak, nije još razriješena borba za naslov prvaka, iako je jasno da će Borac i Zrinjski osvojiti prvo i drugo mjesto. Borac ima 69 bodova, Zrinjski 64 i Banjalučanima je pozicija jako komforna uoči same završnice sezone. Ovako izgleda raspored dvije vodeće momčadi do kraja natjecanja.

30. kolo

Borac - GOŠK

Zrinjski - Široki Brijeg

31. kolo

Tuzla City - Borac

GOŠK - Zrinjski

32. kolo

Borac - Igman

Zrinjski - Tuzla City

33. kolo

Željezničar - Borac

Igman - Zrinjski

Borba za plasman u europska natjecanja je neizvjesna, a četiri momčadi se bore za dva mjesta koja iduće sezone jamče igranje na međunarodnoj sceni.

Velež je treći sa 49 bodova i gotovo sigurno će izaći na međunarodnu scenu, dok Sarajevo na četvrtom mjestu ima 45 bodova i samo je blizu Europe. Peto je Posušje sa 41 bodom, koliko ima i šesta Sloga. Velež ima osam bodova ispred ovih ekipa, pa mu treba svega pet bodova do kraja da postane siguran predstavnik BiH na međunarodnoj sceni.

Upravo iduće kolo donosi izravne okršaje ove četiri momčadi, a eventualnim pobjedama Veleža i Sarajeva stvari bi bile skoro pa sigurno riješene tri kola do kraja. No, ako Posušje i Sloga dođu do pozitivnih rezultata, onda bi se stvari mogle zakomplicirati. Svakako, bilo kakav scenarij u kojem ostaju neporaženi i Sarajevu i Veležu prilično odgovara.

30. kolo

Velež - Posušje

Sloga - Sarajevo

31. kolo

Široki Brijeg - Velež

Sarajevo - Zvijezda 09

Posušje - Sloga

32. kolo

Velež - GOŠK

Sarajevo - Posušje

Sloga - Široki Brijeg

33. kolo

Tuzla City - Velež

Široki Brijeg - Sarajevo

Posušje - Zvijezda 09

GOŠK - Sloga

S obzirom na raspored do kraja sezone, jasno je da su Velež i Sarajevo u najboljoj poziciji u borbi za plasman na međunarodnu scenu.

Što se borbe za opstanak tiče, ona je nakon zadnjeg kola mnogo jasnija. Iako Široki Brijeg teoretski još može ispasti, on teoretski može i izaći u Europu, no jasno je da hercegovački tim zapravo ne može ni previše gore, ni previše u suprotnom pravcu i da će ostati negdje na zlatnoj sredini. Širokobriježani imaju 35 bodova. Slijedi ih Željezničar sa 33 boda, a i Željezničar je skoro osigurao opstanak.

Željezničar već u sljedećem kolu ima priliku da protiv Tuzle i teorijski riješi sve pobjedom na Grbavici, a čak mu ni bod ne bi značajnije poremetio planove. Tuzlacima igra samo pobjeda, a i u slučaju te pobjede teško je vjerovati da mogu do opstanka, jer ih do kraja čeka naprosto užasan raspored. Jako je težak raspored i GOŠK-u i Igmanu, ali oni imaju 32 boda, odnosno 31 bod, pa je jako teško vjerovati da ih Tuzla do kraja sezone može stići, pogotovo jer Tuzlaci nemaju niti jednu lakšu utakmicu. Raspored ovih ekipa slijedi u nastavku.

30. kolo

Željezničar - Tuzla City

Borac - GOŠK

Zvijezda 09 - Igman 

31. kolo

Igman - Željezničar

GOŠK - Zrinjski

Tuzla City - Borac

32. kolo

Zvijezda 09 - Željezničar

Velež - GOŠK

Borac - Igman

Zrinjski - Tuzla City

33. kolo

Željezničar - Borac

GOŠK - Sloga

Igman - Zrinjski

Tuzla City - Velež

Spomenimo i to da Zvijezda 09 teoretski još ima šanse da opstane, ali praktično su one nepostojeće.

Standings provided by Sofascore