KAKAV POSAO 'LOKOSA' Napadača doveli za siću, sad ga prodaju za 42 puta veći iznos

NK Lokomotiva

Dosadašnji Lokomotivin napadač Ibrahim Aliyu (21) novi je igrač Houston Dynama. Još prije dva dana američki novinar Tom Bogert objavio je da Aliyua samo liječnički pregled dijeli od potpisa za klub iz MLS-a. U ponedjeljak je i ta formalnost obavljena, te je Houston dobio novog napadača, a Lokomotiva točno 2,1 milijuna eura odštete.

To je šesti najveći izlazni transfer Lokomotive, ali i najveći jednog stranog igrača. Nadmašio je Aliyu ovim transferom Kastratija (2,0 mil. €) i Uzunija (1,8 mil. €). Houstonu je ovo treći najveći ulazni transfer u povijesti kluba, što samo dokazuje koliko im se svidio Aliyu, pišu Sportske.

Nigerijski napadač Ibrahim Aliyu igrački je eksplodirao ovog proljeća, s dva gola Hajduku, te po jednim Dinamu i Osijeku, a posebno su dojmljive bile škarice s kojima je zabio u Gradskom vrtu. Aliyu je za Lokomotivu ukupno odigrao 84 utakmice, u kojima je zabio 17 golova uz 7 asistencija.

Lokomotivin trener Silvijo Čabraja do ovog je proljeća Nigerijca najčešće koristio kao krilnog igrača, preferirajući njegovu brzinu i odličan dribling. Međutim, u posljednjih šest kola odlučio ga je iskušati u ulozi centarfora, što se pokazalo kao pun pogodak. Pomaknut bliže golu Aliyu je počeo zabijati u serijama, kompletirajući se tako kao ofenzivac. Ljudi iz Houstona to su brzo prepoznali, te su zgotovili posao u zadnji tren jer je ponedjeljak bio zadnji dan za registraciju igrača u MLS-u.

Houston je, inače, nakon osam kola šesti na Zapadu u MLS ligi s 13 osvojenih bodova. Houston je u tih osam utakmica zabio samo deset golova, te im je dovođenje strijelca bio prioritet. Aliyu je bio njihov čvrsti izbor i zbog spoznaje da je polivalentan, te da može pokriti i obje krilne pozicije.

Jedini raspoloženi strijelac Houstona u tih osam kola bio je Amine Bassi (24), ofenzivni veznjak kojeg je Houston ove zime doveo iz francuskog Metza za 1,5 milijuna eura. Bassi je zabio čak pet od ukupno deset golova svoje momčadi.

Amerikanac Corey Baird (27) za sada je prvi centarfor, ali ima upisane tri asistencije i još čeka prvi gol u sezoni. Paragvajski reprezentativac Sebastian Ferreira bio je zamišljen kao udarni napadač, ali loše je otvorio sezonu i daleko je od statusa prvotimca. S dolaskom Aliyua bit će vjerojatno još dalje...

Lokomotiva i HNL su tako izgubili još jednog mladog i vrlo potentnog napadača, a njegov odlazak u MLS samo je dokaz kako američki lovci na talente sve češće pohode utakmice na našim stadionima. Ove su zime doveli Stipu Biuka, plativši ga 6,5 milijuna eura. Umalo je u Americi završio i Rijekina zvijezda Matija Frigan, ali je Mišković očito tražio previše...

Lokomotiva je s druge strane napravila još jedan odličan posao. Aliyu je na Kajzericu stigao prije tri godine, još kao junior, a bio je plaćen 50 tisuća eura. Otišao je za 42 puta veći iznos. Usput je bio važan kotačić u momčadi koja se još uvijek bori za Europu. Aliyu će u toj borbi jako nedostajati Čabraji, ali klub od nečega mora živjeti...