JOŠ UVIJEK BEZ IZBORNIKA Hoće li Turčin Calimbayu doći na upražnjeno mjesto?

Reprezentacija BiH

Nogometna reprezentacija naše zemlje još uvijek je bez izbornika.

Čelnike Nogometnog saveza (NS) BiH to očigledno ne brine, jer su najavili sjednicu izvršnog odbora (IO) do 1.8., no to se neće dogoditi.

I u novi mjesec ćemo bez izbornika, što najbolje govori o velikoj neozbiljnosti, pa su naravno i očekivanja od bilog kakvog uspjeha u budućnosti svedena na minimum, piše Sportsport.ba.

Kao najozbiljnija opcija spominje se povratak Mehe Kodre, a 'u igri' je navodno i Vladimir Petković.

Turski Fanatik jutros donosi zanimljivu vijest, a vezana je upravo za mjesto izbornika reprezentacije BiH.

Radi se o iskusnom turskom stručnjaku Rizi Calimbayu koji je posljednji angažman imao u Sivassporu, a radio je i u Konyasporu, Trabzonsporu, Antalyasporu, Kasimpasi, Mersinu, Ankarasporu, Bešiktašu...

Turski medij navodi da je Calimbay odbio i ponude iz Saudijske Arabije, te da će uskoro sjesti s čelnicima NS BiH.

Ima li u tome istine, ostaje da se vidi.

Podsjećanja radi, 'Zmajevi' kvalifikacije nastavljaju u rujnu i to domaćim susretom protiv Lihtenštajna te gostovanjem Islandu.

Nakon četiri odigrana kola u kvalifikacijskoj grupi J, Portugal je maksimalan s 12 bodova, slijede Slovačka sa 10, Luksemburg sa 7, BiH i Island s po 3, dok je Lihtenštajn bez bodova.

Istovremeno se sprema teren i za EURO 2028. u Velikoj Britaniji i Republici Irskoj.

Međutim, nove informacije govore da bi to moglo stvoriti probleme u kvalifikacijama i Ligi nacija.

Prema pravilu domaćini EURO-a ne igraju kvalifikacije, a u ovom slučaju čak pet zemalja ne bi igrale kvalifikacije, to su domaćin Irska i četiri države koje su u obitelji Ujedinjenog Kraljevstva, a to su Engleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska.

Dakle, kroz kvalifikacije i Ligu nacija bi na EURO išlo 19 selekcija i sada je to UEFA-i stvorilo dosta problema.

Pet domaćina bi bilo sigurno, a 50 reprezentacija bi se borilo kroz kvalifikacije i Ligu nacija za preostalih 19 mjesta.

Ako na snazi budu sankcije za Rusiju i Bjelorusiju to znači da će u borbu 48 reprezentacija među njima naravno i Bosna i Hercegovina.

Bilo bi devet kvalifikacijskih grupa. Pet grupa bi imalo šest selekcija, dok bi četiri grupe imale pet selekcija i dvije prvoplasirane reprezentacije bi išle direktno na EURO. Ako ne bude Rusije i Bjelorusije onda bi šest grupa sa pet selekcija i tri grupe sa šest selekcija.

To znači da bi na EURO 2028. godine išlo 18 reprezentacija kroz kvalifikacije, a jedna selekcija bi išla kroz doigravanje Lige nacija koji bi bio veoma dug. U planu je da se igra Final Four svih liga, a onda prvaci liga igraju baraž za 19. mjesto na EURO-u.

UEFA je ustrahu da bi ovakav sustav Lige nacija totalno ugušio ovo natjecanje koje se pokazalo vrlo dobro u svojim prvim izdanjima.

Ovo bi i Bosni i Hercegovini možda smanjilo šanse jer bi onda morali biti među dvije selekcije u grupi, ovako smo posljednje šanse tražili kroz doigravanje Lige nacija, što će vjerojatno biti slučaj i ove godine. Liga nacija je davala četiri mjesta kroz doigravanje, a za EURO 2028. godine to bi moglo biti samo jedno mjesto.