Johan Cruyff preuzeo katalonsku reprezentaciju

JOHAN CRUYF

Osim što će nacionalnu momčad voditi dvaput godišnje, što je već godinama ritam koji ta pokrajina organizira prijateljske utakmice, Nizozemac će također biti uključen u ostale projekte regionalnoga nogometnog saveza, koji već određeno vrijeme ima ozbiljnu namjeru, baš kao i Baskija, nogometno se osamostaliti od Španjolske po uzoru na Wales ili Škotsku u odnosu na selekcije Engleske.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) zasad ne želi izaći ususret tom zahtjevu iz jednostavnog razloga što se tome protivi Španjolski nogometni savez (RFEF).

Cruyff će na klupi naslijediti Perea Gratacosa, koji je u posljednjim trima godinama vodio Kataloniju u šest prijateljskih međunarodnih utakmica.

Na klupu se slavni Nizozemac, trostruki prvak Europe iz igračkih dana s Ajaxom, svjetski doprvak s Nizozemskom iz 1974., te europski prvak kao trener Barcelone 1992. godine, vraća nakon 13-godišnjeg posta. Nogometaše Barcelone od 1988. je do 1996. godine vodio do jednog Kupa prvaka, četiriju prvenstvenih naslova, triju nacionalnih Superkupova, jednog Kupa kralja, jednog Kupa pobjednika kupova i jednog UEFA-ina Superkupa.

Dogovor s Kataloncima rezultat je višetjednih pregovora. Na klupi će Cruyff debitirati tijekom božićno-novogodišnjih blagdana. Suparnik zasad još nije poznat.

INDEX