JEDNA OD TUŽNIJIH OBLJETNICA Pet je godina otkad Kete nema, no u srcima navijača još je velika sjeta i ponos

Keta Bandić

Svakog ožujka među navijačima Zrinjskog i Širokog Brijega oživi sjeta na prerano preminulog mladog i perspektivnog vratara Krešimira Bandića kojeg su svi zvali i znali kao Keta.

Tog kobnog 5. ožujka 2019. poput munje je odjeknula vijest kako je mladi Bandić iznenada preminuo u stanu kod prijatelja.

Na današnji dan se mnogi prisjećaju Kete koji je svojom pojavom, bilo u sportskom, bilo u privatnom životu uvijek zračio zaraznom radošću. Njegov karakter se prelio i na nogomet jer je na terenu uvijek djelovao da nije zaboravio da je nogomet samo igra.

Njegov lik i djelo nisu zaboravili ni najvatreniji navijači Zrinjskog koji su mu na stadionu HŠK Zrinjskog nacrtali grafit. Nacrtana je slika koje se mnogi rado sjećaju, a prikazuje Ketu s bakljom ispred Ultrasa na tribini Stajanje.

Keta je među navijačima Zrinjskog bio dugoiščekivan na vratima jer je bio logičan izbor nakon što je pokazao klasu u mlađim uzrastima. Iako je sa svojih 18 godina 2013. prvi put bio na klupi u Banjoj Luci u porazu 2:0 od Borca, a pravu priliku na vratima svog Zrinjskog dobio je s 20 godina kada je 2015. u pobjedi na Koševu protiv Sarajeva upisao 11 minuta te sa svojih par fenomenalnih obrana odmah osvojio srca svih koji su ikada sumnjali da je nesuđena jedinica 'Plemića'.

Onda je došao 20. svibanj 2017. i Zrinjski je morao kako zna i umije pobijediti Radnik u Bijeljini da bi ostao u utrci sa Željom za naslov prvaka. Sarajevo je dobilo Želju i više-manje Zrinjski je odlučivao sam o sebi te kao favorizirani suparnik trebao 'samo' zabiti gol više od Radnika. No, tijek utakmice nije tekao kako je trebao. Ozlijedio se Kenan Pirić na startu utakmice i na vrata je morao stati Keta.

Da stvar bude još gora Pero Stojkić dobiva crveni karton zbog prekršaja na rubu šesnaesterca iz kojeg na kraju Radnik pogađa za 1:0. Zrinjski je s igračem manje morao zabiti dva gola što je značilo maksimalno se otvoriti, a to je automatski davalo više prostora igračima Radnika za kontre i polukontre. Upravo je jedna od takvih ostavila najljepšu uspomenu na Ketu Bandića koji je pri rezultatu 1:0 obranio ogroman zicer domaćina te sačuvao Zrinjskom nadu da može doći do preokreta što je Plemićima na kraju i uspjelo zahvaljujući Saši Kajkutu koji je zabio dva gola u finišu utakmice što će se ispostaviti ključnom obranom, a i utakmicom za novi naslov mostarskog kluba.

Sadržaj se učitava...

Na prvu godišnjicu smrti prikazan je dokumentarni film Krešimir Keta Bandić, autora Alberta Pehara. Istoga dana prvi puta je izvedena pjesma "Hvala ti, dječače dragi", posvećena Krešimiru i svim preminulim mladim sportašima. Pjesmu je izveo Josip Bilać, a tekst napisao Ilko Barbarić. 

Ketine smrti na društvenim mrežama prisjetili su se njegovi klubovi Zrinjski i Široki Brijeg.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.