JEDINA DAMA U STOŽERU ZRINJSKOG "Nema popusta za mene, kisnem kao i svi, a brojni nas vide tek kad primamo medalje"

Marijana Zubac
hercegovina.info

Nogometaši HŠK Zrinjski završili su prvi od četiri tjedna priprema u Međugorju. Danas su 'Plemići' odigrali iprvi kontrolni susret protiv Kruševa u kojem su slavili s uvjerljivih 10:1 i tako "upalili motore" po hladnom vremenu koje vlada ovih dana u Hercegovinu. Iako utakmica rezultatski nije bitna, okupio se solidan broj gledatelja na igralištu s umjetnom travom međugorskog Sport Centra. Uz ogradu utakmicu je promatrala i jedina dama u stožeru nutricionistica Zrinjskog Marijana Zubac. Pitali smo ju odmah u kakvom su stanju stigli igrači na pripreme

"Ovo su profesionalci. Od njih očekujemo disciplinu - kako u prvenstvu, tako i u pauzama! Svako lošije zatečeno stanje igrača nam predstavlja usporen rad na pripremama i rizik za potencijalnu ozljedu. Zadovoljni smo s formom u kojoj su stigli. Ipak, sve parametre ćemo dodatno poboljšati tijekom priprema. Zato smo tu", kaže Zubac za Hercegovina.info.

Nisu se kaže igrači previše opustili preko blagdana, odnosno zimske prvenstvene stanke.

"S obzirom na prošlu sezonu i ulog, gdje nismo prestajali s pripremnim fazama, zbog stalnih natjecanja, imali smo veliki stres i mentalni presing. Iza pozdravnog ručka igrače smo prvo zatražili da se mentalno opuste za blagdane, a nakon toga oprezno i što prije vrate u balans s prehranom. Nije bilo pretjeranog opuštanja, po tome i dijelimo profesionalce od amatera.”

Marijana Zubac

Zubac se Zrinjskom priključila još prije pet godina kada su Mostarci odlučili krenuti putem velikih europskih klubova

"Tako je. Došla sam za vrijeme Blaža Sliškovića, njegov stožer je bio prvi u kojem sam radila. Uprava kluba mi je dala povjerenje, a sa stožerima razvijam prehrambenu strategiju, koliko to šef stožera dopušta. Imali smo i tu oscilacije, ovisno koliko su šefovi čvrsti kod principa. Kako vrijeme odmiče, svi uviđaju važnost prehrane u sportu, sada već svi klubovi imaju užine, bezglutensku tjesteninu, biljna mlijeka. U početku su nas u čudu promatrali. Postavila sam visoke standarde, pod cijenu svega i uz pomoć medicinskog tima postavila protokol na noge. Svake sljedeće godine bilo je lakše. Isla je tako druga, treća, četvrta i evo peta godina. I još puno toga imamo za uraditi", ističe.

Pitamo ju i "varaju li" igrači kada je u pitanju prehrana.

"Sigurno da svatko sebi uzme neku stanku i ne drži se doslovno programa. To se najčešće događa tijekom ozljeda, iako mi to aktivno pratimo i mjerimo. No, nema tu prostora da se ide u smjeru u kojem želite, jer čim se izmjere parametri koji nisu zadovoljavajući reagira stožer i vrlo brzo se radi na povratku u balans".

Tijekom razgovora pridružio nam se i Josip Ćorluka. Krenuo je ka stolu, ali i dobio svoje upute od "šefice".

"Maki (opa. Marijana Zubac) je dobri duh našeg Zrinjskog. Ona je uvijek tu kada nam treba, a naročito kada je raspored utakmica srijeda-vikend pa je potrebno da se što prije oporavimo. Uvijek je zovemo za obroke, da ne budemo gladni, a da obroci budu zdravi", kaže jedan od stožernih Plemića Josip Ćorluka.

Marijana Zubac

"Ponekad je stroga i traži previše, ali nam pomaže da odradimo sve prema protokolu. Ukoliko nekome nešto od hrane ne odgovara ona nađe neku zamjenu. Samo je trebamo slušati i onda zna biti i blaga", dodaje Ćorluka uz smijeh.

Marijana Zubac

Nutricionistica Zrinjskog ističe što je važno kod sastavljanja jelovnika.

"Jako je važno voditi računa o tome da ne jedu tešku hranu, gluten, važno je jesti u fazama. Primjerice, sada kada smo u pripremnoj fazi treba paziti da se ne jede teška hrana, gluten i laktozu što je teško probavljivo, ali opet mora biti jako energetski. I podijeljeno u više obroka. To je jako teško "pomiriti". U koordinaciji sa Sport Centrom kojeg ovim putem uistinu moram pohvaliti, prate se svi zahtjevi kluba. Imamo struku koja propiše, restoran koji pripremi i igrače koji primjenjuju", kaže Zubac.

S ekipom je na svim putovanjima i utakmicama.

"To je sve kako procjeni šef stožera. Za sada je dogovor da pratim sve faze i sva natjecanja. Sada nam je fokus na prvenstvene utakmice. Europa nam uzme jako puno energije, ali da bi došli do nje moramo biti uspješni u prvenstvu".

Marijana Zubac

U prehrani nogometaša ne sudjeluje sama. Puno je karika u lancu i nitko ne smije "zabušavati".

"Novi šef Rendulić ima visoka očekivanja. To su protokoli koji vladaju svugdje u svijetu, a ne samo u Zrinjskom. Pitanje je vremena kada će i ostali klubovi shvatiti važnost ne samo prehrane, već suplementacije i suradnje s medicinskim timom. Mi radimo u koordinaciji sa šefom liječničke službe, a sve prema nalazima svakog pojedinca. Sa suradnjom do sada nikada uistinu nisam imala problema iako je ovo moj peti stožer. Mogu samo reći da novi šef Rendulić traži jednako visoke standarde kakvi su u Zrinjskom već postavljeni".

Ona je naglasila i kako su ovo najbolje pripreme u Međugorju kada je kuhinja u pitanju, na što se nismo iznenadili budući da nam je i trener Slaven Belupa Zoran Zekić prije nekoliko dana posebno pohvalio kuhinju hotela u međugorskom Sport Centru. I u Mostaru je Zubac zadovoljna tim djelom.

"Zrinjski ima stratešku suradnju s jednim od mostarskih restorana. U koordinaciji sam s kuhinjom i provjeravam jelovnike. Zahvaljujem se svima koji nam pomažu i prate naše protokole kako bi sve ovo imalo smisla".

Brojni igrači napuste Zrinjski, ali sa Zubac ostaju u kontaktu.

"Imam suradnju i sa starim igračima. Neki su po odlasku iz Zrinjskog nastavili raditi sa mnom. Također pozitivna je stvar da i igrači koji nam se priključe već imaju suradnju s nutricionistima. Mi tu ne ulazimo u njihov teren i ne smetamo, ako je protokol poput našeg". 

Pitamo je i je li jedina nutricionistkinja u Premijer ligi BiH.

"Iskreno ne znam odgovor na to, ali sigurno je da treba raditi na tome da se što više nutricionista uključuje u sport. Znanje se stječe na terenu. Ako će klubovi ulagati u infrastrukturu, terene, wellnesse, a nemaju osobu koja vodi prehranu mislim da nema smisla očekivati napredak".

Iako je jedina dama u stožeru Zrinjskog, ni za nju nema popusta kada je rad u pitanju.

"Nema popusta. Kisnem kao i svi ostali", kaže uz smijeh. "Brojni mi kažu da mi zavide gdje radim, putujem.. Oni nas vide samo kada primamo medalje, ali imamo mi puno "rada u blatu", dodaje.

Zubac je na kraju razgovora istaknula kako je Zrinjski na jednoj vrhunskoj profesionalnoj razini, sve višoj iz dana u dan. No, također je dodala i kako se u klubu može računati na svakoga, svi smo jedan za drugoga, a Uprava nas podržava. Samo da smo svaki dan bolji. Svi s istim ciljem - boljim Zrinjskim!

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.