JAKIROVIĆ NE ZNA ZA PORAZ Rijeka svladala Hajduk na Poljudu

Hajduk Rijeka
Hina/EPA

Nogometaši Rijeke slavili su u jadranskom derbiju, pobijedili su u utakmici 20. kola HNL-a na Poljudu Hajduk s 2-1 (0-0) čime su Splićani upisali drugi ligaški poraz u nizu.

Nevjerojatna je bila završnica utakmice na Poljudu u koju je Rijeka ušla s prednošću od 2-0. Prince Ampem je zabio u 65. za 1-0, a potom Matija Frigan u 83. minuti za 2-0. No, u 90. minuti je Marko Livaja realizirao jedanaesterac za 1-2, a u 95. je još jednom prvi strijelac lige namjestio loptu na bijelu točku, no njegov udarac je zaustavio Labrović i spriječio 2-2, odnosno, osigurao Rijeci tri boda.

Žestoki vjetar potpuno je utjecao na igru i umanjio kvalitetu ovog jadranskog derbija. Premda je Hajduk u prvom poluvremenu igrao uz vjetar domaćin je dobro i odlučno otvorio utakmicu, a prvu veliku priliku Hajduk je imao u devetoj minuti.

Lijepa akcija je okončana udarcem Krovinovića s deset metara, ali je vratar Rijeke Labrović spriječio vodstvo domaćina. Nakon toga još je jednom zaprijetio Krovinović, potom i Mlakar, a nekoliko puta je lopta plesala po gostujućem šesnaestercu, ali bez konačne opasnosti.

Nakon trideset minuta igre Rijeka se oslobodila domaćeg pritiska te je počela prijetiti, odnosno, koristiti što je igrala niz vjetar. Gostujući igrači pucali su čim bi došli na 20-ak metara od domaćih vrata. Prvo je pokušao Marin u 39. minuti, a potom je u završnici prvog dijela dva puta odlično reagirao vratar Hajduka Sentić, Obranio je vrlo opasne udarce Frigana i Selahija.

Dosta rastrgano, prvenstveno zbog jakog vjetra, igralo se u prvim minutama drugog dijela kada je najvažniji trenutak bila teška ozljeda domaćeg igrača Sahitija koji je zbog toga napustio igru.

Rijeka je povela u 65. minuti i to nakon velike pogreške obrane Hajduka. Traljavo je reagirao Awaziem i omogućio Marinu da dođe do lopte. Ovaj je, pak, pucao pored dvojice suparničkih igrača, vratar Sentić je loptu odbio, ali samo do natrčalog Princea Ampema koji pogađa za 1-0.

Ni nakon toga se Hajduk nije uspio snaći u igri niz vjetar. Teško su Splićani dolazili u prave prilike, a čak je opasnija bila Rijeka u kontranapadima. Prvo je šansu propustio Firgan, ali nije u 83. minuti kada mu je Liber asistirao, a Frigan glavom zabio za 2-0 riječkih nogometaša na Poljudu.

Potpuno ludilo uslijedilo je u samoj završnici. Prvo je nakon prekršaja na Kaliniću dosuđen jedanaesterac za Hajduk, a Livaja je u 90. pogodio za 1-2. Novi jedanaesterac za Splićane uslijedio je u 95. minuti, a svemu je prethodio prekršaj na Livaji. No, prvi strijelac lige nije zabio za 2-2, vratar Rijeke Labrović je obranio njegov udarac i omogućio Riječanima veliko slavlje.

Hajduk je imao priliku, nakon subotnjeg remija Dinama u Koprivnici, napraviti dodatni pritisak prema velikom rivalu, ali u tome nije uspio. Hajduk uz utakmicu više ima osam bodova manje od Dinama. Rijeka je ostala osma i ima isti broj bodova kao sedma Lokomotiva.