Izvršni direktor FARE-a: Hrvatskoj i BiH prijete žestoke kazne

Izvršni direktor FARE-a: Hrvatskoj i BiH prijete žestoke kazne
... za incidente koji su se dogodili na posljednjim susretima kvalifikacija za Europsko prvenstvo naredne godine u Francuskoj.

Kako navodi čelni čovjek mreže FARE (Football Against Racism in Europe - Nogomet protiv rasizma u Europi), objema državama prijete žestoke kazne i ističe kako je velika odgovornost i na vlastima i politici.

Na travnjaku splitskog stadiona Poljud, uoči utakmice Hrvatska - Italija, koja je 12. lipnja igrana pred praznim tribinama zbog ranijih incidenata i kazni domaće selekcije, iscrtan je nacistički kukasti križ - "svastika". Ta snimka obišla je cijeli svijet i bila žestoko osuđena.

Također su žestoke osude "zaradili" navijači Bosne i Hercegovine, koja je u Zenici istog dana dočekala Izrael. Iako je bilo poznato da je riječ o meču visokog rizika te da će domaći Nogometni savez i navijači biti pod prismostrom cijelog svijeta, to pojedincima nije smetalo da prije utakmice gaze izraelsku zastavu te da na stadionu uzvikuju antisemitske slogane.

No, ovo nije prvi put da je Balkan privukao pažnju rasizmom, nacizmom i drugim negativnim "izmovima"

Piara Powar, izvršni direktor FARE-a i član radne grupe koja se bori protiv rasizma i diskriminacije, u razgovoru za Al Jazeeru ističe kako stupanj rasizma i drugih varijanti diskriminacije u balkanskom nogometu "daje razlog za veliku zabrinutost".

"Učestalost incidenata širom regije u proteklim godinama pokazuje da su ksenofobija, rasizam i homofobija postali uobičajeni u nogometu te da postoji malo znakova da nadležni obraćaju značajnu i efikasnu pažnju na ove probleme", kazao je Powar.

Prema njemu, sva događanja u nogometu i drugim sportovima refleksija su i pokazatelj događanja u državi.

"Nedavni incidenti koji su se dogodili oko hrvatskog nacionalnog tima te na klupskim i mečevima reprezentacije u Bosni i Hercegovini ističu aktualno društveno stanje i očito je da sve te situacije traže pažnju vlasti, sportskih administratora i društava iz cijele regije", navodi čelnik mreže FARE.

"Nogomet je često refleksija kretanja i osjećaja unutar jedne države. On je ogledalo, ali može biti i povećalo kada se govori o netoleranciji zbog čega je ignoriranje stanja neodrživo stanovište."

Powar ističe kako u posljednje vrijeme regionalne vlasti, nesmotrenim odlukama i politikom u sportu, znaju pogoršati stanje i situaciju.

"Čija je odluka bila da dozvoli vojsci da preuzme kontrolu sigurnosti prije utakmice Bosna i Hercegovina - Izrael, da dozvoli da se snajperisti fotografiraju u sjenkama zeničkog stadiona? Emocije na taj način izazvane nikada ne mogu biti opravdanje za antisemitizam koji je viđen tokom utakmice, ili prije nje nekoliko mjeseci u Beču, ali sigurno nisu pomogle situaciji", istakao je.

"Što treba uraditi? Treba povećati stupanj budnosti, kako bi se pristupilo ovim problemima s pravim stupnjem ozbiljnosti, lideri trebaju zanemariti svoje ambicije i stvoriti plan rada od najnižeg do najvišeg nivoa kako bi se izborili sa svim problemima. Samo pričanje i lijepe želje neće rastjerati probleme balkanskih država", navodi Powar.

Disciplinska komisija UEFA-e 16. srpnja izreći će kazne Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Prema nekim prognozama, pošto Hrvatskoj ovo nije prvi incident, prijeti joj oduzimanje bodova, a Bosni i Hercegovini sankcija koja je ranije izrečena "Vatrenima" - igranje pred praznim stadionom jedne ili više domaćih utakmica te novčana globa.

"Mislim da je UEFA prinuđena Hrvatskoj izreći žestoku kaznu. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, ovo je prvi prekršaj, ali je riječ o veoma ozbiljnoj situaciji, s kredibilnim i konkretnim dokazima", rekao je Powar za Al Jazeeru.

Na kraju izvršni direktor FARE-a ističe kako ipak treba sačekati da UEFA do kraja provede svoj proces te dodaje kako na njegovoj mreži nije određivanje mjera i kazni, već striktno identificiranje incidenata i trendova i predlaganje rješenja za nastale probleme.