Ivica Osim: Nećemo čekati da neko pogine, uvodimo zabranu

Taman što sa suradnicima riješi jedan, iskrsnu dva nova problema.

A minuli vikend sigurno je bio jedan od najgorih kada je riječ o navijačkim izgredima. Uništen vlak kod Doboja, u Mostaru zapaljen kombi navijača Slavije i divljanje harangi u ime ljubavi prema Zrinjskom, odnosno Željezničaru ...

- Ovo što se događa, kvari mi zdravlje - konstatirao je Osim i uputio kontrapitanje:

- Znate li vi šta se ovo događa kod nas?

Možemo samo nagađati. Imate li Vi kakve pretpostavke?

- Za sada ništa konkretno. A to što netko napriča da je zbog ovog ili onog, ne mora biti točno. Rekla-kazala. Onda se zaletiš i komentirati, pa svima ispadneš najgori.

Ipak, najbrojnije su pretpostavke da ovi navijački ispadi imaju veze s predstojećim izborima?

- Možda je tako, ne znam ... Trudimo se da se ne bavimo politikom, ali kada čitaš novine i gledaš televiziju, toliko je materijala koji zavađa ljude. Kamo sreće da se nogomet gleda samo radi rezultata i igre, zbog interesantnih utakmica ... Ali, uvijek ima utjecaja s druge strane, a bojim se, i režije. Uvijek ima režisera svake vrste.

Pa, što da se radi?

- Nema puno dilema. Ponovo ćemo uvesti zabranu organiziranog odlaska gostujućim navijačima na utakmice.

Iako Vas je dio medija i javnosti stavio na stup srama zbog prošlogodišnje odluke o zabrani, ispada da je to bio dobar potez.

- Prije nego što smo ukinuli zabranu za navijače bilo je veoma mnogo lobiranja sa svih strana, i medijskih i političkih, da povučemo odluku i, takoreći, vratimo publiku na stadione. Sada se pokazuje koliko smo bili u pravu. Praktično, nismo napravili ništa, ovo sada je još gore nego što je bilo. Pogriješili smo što smo skinuli zabranu, trebalo je tako i ostati.

Mislite li da se ovo ne bi događalo?

- Ne bi u ovom obliku. Vremena, jednostavno, nisu bila sazrela za ukidanje zabrane, ali rukovoditelji, političari, svi su se nudili kao dobrotvori, tobože misle na navijače i publiku, a da nisu mnogo mislili o posljedicama. I evo nam novog šamara.

Neka to svi shvate kako hoće, ali moramo ponovno reagirati. Ako nešto ne ide, onda ne ide. Ne može se nasilu. Nećemo, valjda, čekati da netko pogine ili, ne daj Bože, izgori u automobilu, pa da sjednemo i odlučujemo što ćemo. Zabrana, i gotovo.

Dnevni avaz