IVAN BAŠIĆ "Mislim da možemo na Euro. U Rusiji mi je dobro, naučio sam i jezik"

Ivan Bašić
NS BiH

Iza reprezentacije Bosne i Hercegovine su kvalifikacije za Europsko prvenstvo preko kojih se Zmajevi nisu uspjeli plasirati na isto. Sada jedina nada izabranicima Save Miloševića ostaju dodatne kvalifikacije u kojima su u polufinalu za protivnika dobili Ukrajinu. Posljednja dva susreta novom izborniku su poslužila kako bi vidio na koga može računati u ožujku. Jedan od onih kojima je Milošević dao povjerenje je Ivan Bašić kapetan mlade reprezentacije BiH i igrač ruskog Orenburga. Debitirao je u prvom sastavu protiv Slovačke i ostavio jako dobar dojam. Bašić smatra kako je Ukrajina prolazna.

"Mislim da smo dobili ako ne i najtežeg protivnika kojeg smo mogli izvući. No, što je tu je. Idemo se pripremiti najbolje što možemo, pokušati ostvariti finale i plasirati se na Europsko prvenstvo. Sigurno je da imamo svoje šanse, mislim da ćemo biti kompletni. Ukrajina je odlična ekipa, ali jedna je utakmica, igramo je na domaćem, terenu i ja vjerujem u prolaz", kaže Bašić za Hercegovina.info.

Ivan Bašić

Iako protiv Luksemburga i Slovačke to i nije izgledalo baš najbolje, Bašić je zadovoljan svojom rolom.

"Prva utakmica nije bila baš dobra. Primili smo četiri pogotka od Luksemburga. Bili smo pasivni. No, u drugoj utakmici je to izgledalo malo bolje, naročito trkački. Izbornik mi je dao priliku. Moj debi, prva utakmica pred domaćim navijačima. Rezultat nije na kraju bio baš najbolji, ali ja sam sretan i zadovoljan kako je prošlo za moj debi u seniorskoj reprezentaciji".

Izbornik Savo Milošević na njega je ostavio jako dobar dojam.

"Voli razgovarati osobno sa svim igračima i voli objašnjavati. Nije nam stavio nikakav pritisak. S njegove je strane je bilo sve dobro i korektno i nadam se da će se tako i nastaviti".

Nada se kako će i u ožujku biti na njegovom popisu.

"Mislim da hoću. No, to nije na meni. To je na izborniku, ali ja mislim da će poziv opet doći".

Posljednjih dana u ruskim medijima pojavila se informacija kako ga tamošnji savez želi naturalizirati kako bi mogao nastupiti za Rusiju. No, mladi Bašić im je rekao da je on kapetan mlade reprezentacije BiH, ali i da je blizu A izabrane vrste.

Ivan Bašić

"Istina. Novinari su me pitali bi li prihvatio rusku putovnicu i bi li igrao za reprezentaciju Rusije. Odgovorio sam da ne bi, jer mi ne treba sada ruska putovnica". 

U klubu je krenuo s odličnim igrama, ali sve je kasnije usporila ozljeda.

"Jako mi je dobro. Ovo je prva stepenica nakon Zrinjskog i super sam se prilagodio. Imao sam malo problema s ozljedom i zbog nje nisam imao puno nastupa, iako sam krenuo s dobrim igrama. Morao sam pauzirati četiri mjeseca, ali sam se vratio i sada sve prolazi u najboljem redu. Nažalost, rezultati nisu najbolji, ali ja se nadam da ćemo se podići osigurati ostanak".

Ivan Bašić

Ugovor ga s Orenburgom veže do lipnja 2025. godine.

"Imam još godinu i pol dana ugovora, ova polusezona i onda ulazim u posljednju godinu ugovora. Vidjet ćemo što će biti. Ne može se nikada sa sigurnošću reći hoću li odraditi isti do kraja, sve ovisi o mojim igrama. Nisam nezadovoljan ovdje. Sve je u najboljem redu, liga je dobra. Naravno da bi volio napraviti korak više, težim ka tome".

Po transferu iz Zrinjskog priznaje kako je bilo malo straha. No, informacije od naših nogometaša otklonile su svaki strah. Osim onaj kod roditelja kaže Bašić.

"Sigurno da malo jest, ali sam se raspitao kod naših igrača iz BiH i Hrvatske kojih ovdje ima dosta o situaciji. Ovdje je igrao Silvije Begić, ali i Miškić. Pojasnili su mi situaciju što se tiče rata i ostalog. Najveći problem je to bio za moje roditelje koji su se bojali rata i imali su straha. No, nikakvu neugodnost ni problem nisam doživio".

U klubu je i suigrač iz reprezentacije i bivši nogometaš Zrinjskog Renato Gojković. Naučio je kaže i ruski jezik.

"Tako je. On je ovdje već četvrtu sezonu i najviše vremena provodim s njim. Družim se i sa svim ostalim igračima. Naučio sam jezik pa mi je puno lakše sporazumijevati se. I što se tiče treninga ne mora mi nitko ništa prevoditi. Djevojka je u Splitu studira, a ja sam ovdje sam. Što ću", kaže uz smijeh.

Ivan Bašić

Iako daleko, kada god stigne prati Zrinjski i Posušje.

"Naravno. Kada god mogu gledam, Zrinjski češće jer je i češće u prijenosu. Imam dosta tamo i prijatelja, volim taj klub i uživam ga gledati u Europi. Malo zaostaju u prvenstvu, ali do je danak Europe. Pokazali su na europskoj sceni da su ozbiljna ekipa. Proteklih godina su klubovi iz BiH izlazili u Europu i doživljavali teške udarce. Oni imaju grupu i igraju protiv takvih ekipa na ozbiljnoj razini. Zadovoljan sam i sretan zbog njih. U prvenstvu će biti borba do posljednjeg kola između Borca, Zrinjskog i Sarajeva. Neće biti lako, ali ja vjerujem u da mogu biti prvi. Posušje je u svojoj borbi. Mogli su imati i koji bod više. Nedostajalo je sreće u nekim utakmicama, nisu zaslužili izgubiti neke utakmice. Volim ih pogledati, to je klub mog djetinjstva".

U Rusiji je dobro, ali...

"Nedostaje mi najviše život kući. Ovdje mi je dobro, ali kući je najljepše. No, Bože moj, na ovo sam se opredijelio i ne žalim zbog toga", zaključio je Bašić.

Podsjetimo, Ivan Bašić je u srpnju 2022. godine iz Zrinjskog prešao u Orenburg za 550.000 eura.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.