Istanbul: Uhićeno stotinu nogometnih navijača

...nakon što je u nedjelju derbi između Bešiktaša i Galatasaraya prekinut zbog izgreda, javlja televizijska postaja NTV.

Policija je uhićenja navijača obavila u njihovim domovima u četvrtima Besiktas, Üsküdar i Kadiköy, dodaje NTV.

Alen Markarian, jedan od vođa ekstremne navijačke skupine Bešiktaša, "Carsi", također je među uhićenima.

Oko tisuću navijača Bešiktaša uletjelo je u nedjelju na teren nešto prije kraja utakmice kod rezultata 1-2 za Galatasaray, sukobivši se s pripadnicima snaga reda i policijom. Davedesetak ih je odmah uhićeno, ali su ubrzo pušteni na slobodu.

Disciplinsko vijeće Turskog nogometnog saveza (TFF) kaznilo je Bešiktaš s čak četiri domaće utakmice bez gledatelja zbog izgreda navijača, a njegov trener i bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić dobio je tri utakmice zabrane vođenja momčadi zbog neprimjerenog vladanja prema sucima susreta. Bešiktaš osim toga mora platiti i 70.000 turskih lira (25.000 eura) kazne zbog loših sigurnosnih mjera na stadionu.

Esktremna skupina navijača Bešiktaša "Carsi" poznata je po izrazito anti-vladinom stavu i sukobima s policijom tijekom prosvjeda na trgu Taksim, a i tijekom derbija su napali policijske snage.

Nakon utakmice između Bešiktaša i Galatasaraya vladini dužnosnici su oštro osudili te incidente i obećali stroge kazne za počinitelje nereda. Ministar mladih i sporta Suat Kiliç je čak najavio represivne mjere u borbi protiv nasilja na stadionima, među kojima i zatvorsku kaznu bez odgode.

Hina