Igor Štimac: Marković me se boji jer imam znanje, viziju i program

HNS, Igor Štimac, Vlatko Marković, Igor Štimac, izbornik Igor Štimac, BIH, HNS, Igor Štimac, izbori

Prije svega bih zahvalio Vlatku Markoviću što je otvoreno rekao da ja nisam idealna osoba za poziciju predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Veći mi kompliment nije mogao dati. Zabrinuo bih se da je bilo obrnuto - kaže Igor Štimac nakon što je Slobodna Dalmacija objavila razgovor s prvim čovjekom HNS-a u kojemu on za svoje legitimne nasljednike predlaže Zvonimira Bobana ili Davora Šukera, dok uspjeh Štimčeve kandidature ne smatra mogućim.

- Jasno je meni zbog čega Marković tako govori. Ja, naime, već godinama kritiziram njegov rad i ukazujem na sve propuste što su se u hrvatskome nogometu događali za njegova mandata koji, evo, traje već 11 godina. Da se razumijemo, nije meni cilj rušenje, nikoga, pa tako ni Markovića, nego građenje boljih odnosa unutar hrvatske nogometne obitelji, odnosno građenje temelja za bolje sutra jer ovo što sad imamo jest put u  propast - objašnjava Štimac.

 

Aktualni trener nogometaša Zagreba ne bira riječi kada je Marković u pitanju jer je, kaže, u pitanju osoba koja 11 godina laže i obmanjuje javnost.
-  Marković je najobičniji licemjer koji uvijek pobjegne od odgovornosti kad izostane rezultat reprezentacije, dok za uspjehe preuzima najveći dio zasluga. O kakvome čovjeku se radi najbolje govori primjer s navodnom izgradnjom reprezentativnoga kampa u  Tuheljskim toplicama. Stalno su mu puna usta tog kapitalnog objekta, no ni temeljni kamen još nije bio u stanju postaviti, sve su to bila prazna obećanja.

Štimac se nasmijao na Markovićeve navode, izrečene u Slobodnoj, kako će gradnja kampa započeti za nekoliko dana.
- Nema od toga ništa, vjerujte. Svi odgovorni su već dali izjave kako se s njima o otkupu zemljišta, kojega Marković spominje kao argument za kašnjenje izgradnje, nije ni razgovaralo.

Donedavni čelnik Udruge hrvatskih nogometnih prvoligaša tvrdi kako zna što govori jer je imao priliku upoznati Markovićev način rada.
- Dobro znam kojim se on  metodama služi. Sudjelovao sam na sastancima Izvršnog odbora i Skupštine HNS-a, prvo kao predstavnik Hajduka, a potom i kao čelnik Udruge prvoligaša, tako da mi je poznato da Marković mulja gdje god stigne. Njegov rad je nadasve netransparentan. Nikada nam nije podastirao ugovore koje Savez namjerava potpisati nego bi nas uvijek dovodio pred gotov čin. Ma, zna on da bih ja kopao po tim njegovim muljažama, zato me se i boji.

Štimac tvrdi kako Marković sam “bira” nasljednike (“odakle mu pravo, pa nije fotelja predsjednika njegovo kraljevsko prijestolje, nego funkcija na koju ljude postavlja Skupština HNS-a!”) jer mu je potrebna mirna primopredaja vlasti.
- Treba mu netko tko će ga ispratiti sa svim počastima i odati mu priznanje za minuli rad, što od mene ne može dobiti. Mene ne zanima nastavak dosadašnje prakse nerada i bježanja od odgovornosti, nego isključivo boljitak hrvatskoga nogometa. A s obzirom da sam već dugo u toj problematici dobro znam što mi je činiti.

O Bobanu i Šukeru trenutačni “stanovnik” Kranjčevićeve ulice misli sve najbolje i ne bi mu smetalo da jedan od njih dvojice preuzme čelo HNS-a.
- Marković uporno poziva Bobana, premda je Zvone više puta demantirao zanimanje za tu funkciju. S druge strane, Šuker je nedavno pokazao određeni interes, no meni je tu problematičan način njegove kandidature jer bi ga u HNS instalirao osječki lobi samo zato da zaštiti svoje interese, prije svega one po pitanju sudačke organizacije.

Štimac je sa Šukerom i razgovarao na ovu temu...
- S Bobanom se već neko vrijeme nisam čuo jer je on imao važnijih stvari od nogometa, pa mu i ja ovom prigodom čestitam na rođenju kćerkice, dok sam Davora upoznao s programom kojega bih sproveo ukoliko bih postao predsjednik HNS-a. No, i Šukeru je jasno kako je Marković čvrsto u sedlu. Za sada...

Odbio sam Mamićevu podršku

I Branko Grgić, Štimčev bliski suradnik iz hajdučkih dana, a danas državni tajnik za turizam, sjeo bi u Markovićev stolac. Štimac nema ništa protiv.
- Svoju sam namjeru javno iznio, transparentno, onako kako mislim raditi i kada postanem predsjednik HNS-a. Znam da mi predstoji teška borba, ali neću odustati, nemam što izgubiti. Što se ostalih kandidata tiče, mogu tek reći da mi je drago što ih ima i da će skupštinari, kada dođe vrijeme (prosinac 2010.), izabrati najbolje rješenje.

A to rješenje trebat će i podršku Zdravka Mamića, Dinamova dopredsjednika bez čijega blagoslova teško da je moguće postati predsjednikom HNS-a ili izbornikom reprezentacije.
- Tako je bilo i tako je još uvijek. No, ja kažem “ne, hvala!”. Mamićevu sam podršku odbio, za razliku od nekih drugih koji se na njega naslanjaju.
Je li se među takvima krije i Robert Markulin, Štimac nije želio izustiti, ipak...
- Što se moga nasljednika na čelu Udruženja tiče, mogu samo reći kako mi je drago da je Marković istaknuo kako mu se sviđa njegov program. To je, naime, program koji ne postoji, nevidljivi program, baš kao što su nevidljivi i svi Markovićevi programi. Zato mu se i sviđa.

Štimcu je jasno zašto Marković podržava Markulina.
- Marković čini sve da onemogući moj dolazak na čelo HNS-a, no ovo je još ništa što sve mogu očekivati. Dobro znanim metodama omalovažava moj rad, a nikad mu, recimo, nije palo na pamet odgovoriti zašto je HNS za tv-prava potpisao ugovor vrijedan 2.700.000 eura, a mogao je dobiti 7.000.000 eura.

Prema Štimcu, nema uopće sumnje da bi istražni organi itekako imali posla kada bi se dohvatili Markovićevih radnji.
- Ne budite smiješni, pa naravno da bi imali posla, ne mislite valjda da Marković 11 godina vlada HNS-om vođen ljubavlju prema našem nogometu. Zato me se i boji jer zna da ja, za razliku od njega, imam znanje, viziju i program. Pa, onda baca kost između Bobana, Šukera i mene. No, to mu neće uspjeti jer sam ja prvi koji će ih pozvati da se uključe u rad HNS-a. Dapače, volio bih da su se već uključili. Jer da jesu onda bi vidjeli kako nije lako ostati neuprljan kada si prisiljen raditi, kao ja već sedam godina, s likovima koji nam drmaju nogometom. No, nadam se da neće još dugo.

slobodna dalmacija