Igor Štimac: Izuzetno respektiram Zrinjski

Boljeg sugovornika nismo mogli naći jer je Igor trener NK Zagreb, a kao Predsjednik udruge prvoligaša proširio je HNL na 16 klubova. Pošto je razgovor vođen za naš portal počeli smo o Zrinjskom.

Što mislite o HŠK  ZrinjskI?

Izuzetno respektiram  klub u kojima su igrali nogometni velikani poput Luke Modrića, Igora Muse, Tonija Peze, Marija Ivankovića, pa evo sada i Mate Dragičevića. Redovito pratim sve što se dešava u nogometu BiH, i izuzetno mi je drago da je Zrinjski dugi niz godina u vrhu jer to zaslužuje.

Da li rezultati Zrinjskog  prate u Hrvatskoj?

Naravno da se prate rezultati Zrinjskog  koji je hrvatski klub, a mislim da i hrvatski mediji svakim danom prenose sve više informacija kako o Zrinjskom, tako i ostalim hrvatskim klubovima iz BiH. Ja kao bivši nogometaš, a danas nogometni trener predviđam sjajnu budućnost Zrinjskom ukoliko ostane na ovom nivou, a ne sumnjam da hoće. Ja kao trener danas Zagreba, sutra bilo koga kluba mogu obećati da će klubovi koje ja treniram rado odazvati odigrati prijateljske utakmice sa Zrinjskim. Nakon ovih nemilih događanja zamislili smo da odigramo i neki mini turnir sa Zrinjskim i Širokim, ali stigla je zabrana NS BiH o odigravanju međunarodnih utakmica.

Kada smo već kod toga kako gledate na te nemile događaje na Širokom Brijegu?

Kao prvo želim osuditi te događaje koji se nisu smjeli dogoditi na jednom sportskom događaju. Naši sportski prijatelji iz Širokog Brijega imaju moju punu potporu da se sazna istina i da se spere ljaga sa njihovog grada za koga osobno znam da je pravi sportski. Sada treba pokušati ohladiti glave i ostaviti institucijama koje su za to nadležne da istu stvar i riješe.

HNL Liga 16, netko je za, netko protiv. Evo možete li Vi kao osnivač Lige 16 pojasniti zašto ta liga?

Ja sam insistirao na Ligi 16 iz razloga da se manja mjesta u Hrvatskoj nogometno afirmiraju, da se u njima stvori potrebna infrastruktura za odigravanje nogometnih utakmica. Bolje je da ima toliko klubova, a što je najbitnije  svaki  grad koji ima nogometnog prvoligaša zadužen je za infrastrukturu. Ono što je bitno dakle, jeste da su gradovi nositelji tih projekata i da to nije teret klubovima i njihovim sponzorima. Vjerujte da je sada manja liga brzo bi jedni drugima dosadili, a kako vidite po Karlovcu, Lokomotivi ova Liga 16 je pravo osvježenje.

Da li bi jedna takva liga mogla zaživjeti u BiH?

U BiH je osjetan nogometni napredak zadnjih godina, ali stanje nije dobro iz jednostavnog razloga što tu Premier ligu igraju klubovi koji nemaju nikakvih uvjeta. Također bolna točka su suci,  kada sam čuo da je Mati Dragičeviću slomljena noga na prvom nastupu za Zrinjski, a da taj igrač Travnika nakon toga starta ostao i bez žutog kartona zgrozio sam se. Treba još rada da se dođe na nivo kao u Hrvatskoj, i sigurno da hrvatski klubovi imaju kako moju, tako i potporu Zajednice hrvatskih prvoligaša.

Ima li nešto što nismo dotakli?

Pa Mostar je pravi rasadnik talenata, pratim kada imam vremena i  rad omladinske škole Zrinjskog i vidim da tu ima dosta dobrih pomaka prema naprijed. Vi ne trebate brinuti za budućnost kluba, jer uvijek će tu biti momaka koji će iskočiti od ostalih i napraviti sjajnu karijeru. Pratim i Vaš portal sa koga kupim i najviše informacija o Zrinjskom, pa Vam želim da nastavite sa ovako uspješnim radom.

preneseno sa www.zrinjski.info