Huligani zgradu nogometnog saveza spalili do temelja

Za nastale su nerede odgovorni navijači Malaite. Oni su, gostujući kod Honiare, istoimenoga kluba iz glavnog grada te oceanijske državice koja okuplja skupinu otoka istočno od Australije, izuzetno agresivno prihvatili sudačku pogrešku koja je njihovu ekipu koštala poraza. Nakon što im je sudac poništio regularan pogodak, kako su ga oni protumačili, gostujući su navijači zasuli travnjak kamenjem.

Nakon toga zapalili su zgradu nogometnog saveza, slupali tri automobila u njezinoj blizini, napali vatrogasno vozilo i kamenovali policijski kordon. Trojica su policijaca povrijeđena.

Također su opustošili jednu trgovinu u kineskoj četvrti grada.

Solomonski Otoci zbog etničkog su sukoba pod nadzorom međunarodne vojno-političke misije koju sponzorira Australija.

Nogometna reprezentacija arhipelaga je u kvalifikacijama za SP 2006. godine senzacionalno porazila Novi Zeland u dvjema utakmicama. Da im je isto pošlo za rukom tijekom ovih kvalifikacija, borili bi se s Bahrainom za plasman u Južnoafričku Republiku.

Sustav takmičenja u kvalifikacijama za prošli SP u dvije ih je utakmice dodatnih kvalifikacija spojio s prejakom Australijom. Favorizirani sastav Guusa Hiddinka pobijedio je 7-0 u Australiji, te 2-1 na Solomonskim Otocima.

 

(Totalsport)