FOTO  HŠK Zrinjski novi je prvak Bosne i Hercegovine sedam kola prije kraja prvenstva

Stadion HŠK Zrinjski, premijer liga BIH natjecanje, rekord, šampioni

HŠK Zrinjski Mostar novi je prvak Bosne i Hercegovine za sezonu 2021./2022. i time se izdvojio na vrhu kao najuspješniji nogometni klub naše države. Mostarcima je ovo sedmi naslov prvaka otkad se igra zajednička Premijer liga.

Izabranici Sergeja Jakirovića ove godine su izdominirali nad konkurencijom u svim poljima, pa su tako posve zasluženo bez ikakvih repova i zamjerki sedam kola prije kraja prvenstva i matematički osigurali novi klupski trofej. Za to im je bila potrebna pobjeda u današnjem susretu protiv starog rivala FK Sarajeva, a to im je i pošlo za rukom.

Plemići su Sarajlije deklasirali s 4:0, a u strijelce su se upisali Niko Janković eurogolom s 20-ak metara u 15. minuti te Nemanja Bilbija u 52. minuti nakon sjajnog centaršuta Josipa Ćorluke. Nakon 10 minuta igre, Zrinjski je svoju prednost povećao autogolom Lazića nakon ubačaja Jukića. Najraspoloženiji igrač domaćih Ivan Jukić uspio je u 76. minuti matirati mrežu svog bivšeg kluba nakon što je uzeo loptu 70 metara od gola Sarajeva i s njom došao do kaznenog prostora odakle je pogodio za visokih 4:0.

Osim pobjede na koju su morali računati, morao se 'posložiti' i rezultat iz Tuzle gdje je FK Tuzla City ugostio banjolučki Borac, a Mostarcima je odgovarao bilo koji rezultat osim pobjede domaćina, što se i ostvarilo jer su ove dvije momčadi remizirale odigravši 0:0.

Nakon ovog kola mostarski klub ima čak 21 bod prednosti ispred prvog pratitelja, pa i u slučaju da sve utakmice do kraja izgubi, a FK Tuzla City dobije - Zrinjski bi opet digao 'klempu' na kraju zadnjeg regularnog kola jer ima bolji međusobni omjer s Tuzlacima.

Osim ove titule Mostarci su se najboljom ekipom u državi okitili u sezonama  2004/05, 2008/09, 2013/14, 2015/16, 2016/17, 2017/18, a Kup BiH osvajali su u dva navrata u sezonama 2006/07, 2018/19.