HŠK Zrinjski: Donijeli smo odluku koju smatramo ispravnom

Danko Šulenta, HŠK Zrinjski, Stadion HŠK Zrinjski, Danko Šulenta, Danko Šulenta, Stadion HŠK Zrinjski, Danko Šulenta, Stadion HŠK Zrinjski

One upućenije, upravo zbog tih pokazatelja, baš i nije, a koliko god izražavao "šokiranost, iznenađenost i uvrijeđenost", uvjereni smo kako otkaz nije iznenadio niti sada već bivšeg trenera Plemića. Uostalom, treba li podsjećati kako je proljetos, nakon prvih godinu dana na klupi Zrinjskog, Karačić na upit očekuje li i kako će na istoj funkciji dočekati i drugi rođendan kratko izjavio: "Ne vjerujem."

Iako je Karačić nakon otkaza "udario" po čelnicima Zrinjskog, izvršni dopredsjednik Danko Šulenta nije želio odgovarati sada već bivšem treneru Plemića.

- Gospodinu Karačiću se zahvaljujemo na svemu urađenom i želimo mu puno sreće u daljnjem radu. On će zauvijek ostati trener koji je sa Zrinjskim osvojio treći naslov prvaka, a mi se, pak, okrećemo budućnosti u kojoj želimo nastaviti graditi još jači klub, govori Šulenta.

Mnoge je iznenadio i "timing", jer je odluka da se Karačić razriješi dužnosti donesena 35 dana nakon posljednje utakmice u prvom dijelu sezone.
- Odluka nije bila jednostavna, a to smo naveli i u svom priopćenju. Iscrpno smo sve analizirali i donijeli odluku koju smatramo najboljom za klub. Isti je bio slučaj i sa svakom odlukom koju smo donosili unatrag dvije i pol godine, a isti će biti slučaj i sa svakom koju ćemo donijeti u budućnosti. HŠK Zrinjski je iznad svega i jedino čime se vodimo i čime ćemo se uvijek voditi je interes kluba, dodao je Šulenta.
Teško je povjerovati kako je nezadovoljstvo ostvarenim u prvom dijelu sezone jedini razlog zašto je došlo do ovakvog razlaza, ali širi odgovor niti jučer nismo dobili.

- Odluke koje donesimo uvijek su vezane za budućnost kluba, odnosno za njegov napredak. Nakon osvajanja naslova prvaka željeni iskorak nije napravljen, a rezultati, igre i sve ono vezano za prvu momčad bili su nam pokazatelj kako smo ušli u slijepu ulicu iz koje želimo izići. Došli smo do zaključka kako nam je za takvo nešto potrebna promjena na mjestu šefa struke i zbog toga smo donijeli odluku da se ugovor s gospodinom Karačićem prekine šest mjeseci prije kraja, zaključio je Šulenta temu "Karačić".

Naravno, od subote je glavno pitanje s kojim će trenerom Zrinjski tražiti izlaz iz slijepe ulice.

- Bili bismo neiskreni kada bismo sada govorili kako se o tome također nije razgovaralo, ali ime novog šefa struke još uvijek nije poznato. To je ono najvažnije što u ovom trenutku možemo reći, nastavio je Šulenta, koji nije želio otkriti niti imena kandidata.

- Pripreme bismo trebali početi oko 12. siječnja, ali vjerujem kako bismo već u predstojećem tjednu trebali imati novog trenera, najkasnije do sljedećeg ponedjeljka, dodao je izvršni dopredsjednik, koji je još jednom ponovio cilj koji će biti postavljen pred Karačićevog nasljednika.
- Obrana naslova prvaka, to je naš glavni rezultatski cilj u sezoni 2014./2015., ali od novog trenera će se prije svega tražiti stvaranje još konkurentnije momčadi od aktualne, koja će moći napraviti nešto više i na međunarodnoj sceni, zaključio je Šulenta.

Karačiću treći otkaz zaredom

Osijek, Široki Brijeg i Zrinjski posljednja su tri kluba Branka Karačića, a u svakom je, zanimljivo, dobio otkaz prije kraja isteka ugovora. Slično kao i danas, Karačić je bio ogorčen i nakon što je otkaz dobio na Pecari. "Neugodno sam bio iznenađen kada mi je priopćena odluka", izjavio je u ožujku 2012. za Dnevni list, a da čelnicima Širokog Brijega takav potez nikada nije oprostio potvrđivao je kao trener Zrinjskog izjavama uoči i nakon hercegovačkog derbija.

+
Osvajanje naslova prvaka, jasno, najveći je plus Branka Karačića na klupi Zrinjskog i to je ono po čemu će se najviše pamtiti njegov gotovo dvogodišnji boravak na klupi Plemića

-
Neafirmacija mladih igrača najveći je minus njegove ostavštine, jer Zrinjski u pohodu na treću titulu nije afirmirao nijednog domaćeg igrača, kao niti u šest mjeseci nakon toga

NASLJEDNIK Izgledno je da će Zrinjski novog trenera opet potražiti u Hrvatskoj
U BiH danas ne vidimo trenera za Plemiće

Iako se treneri u BiH odavno tretiraju kao "potrošna roba", Zrinjski je klub koji je unatrag deset godina u premierligaškom društvu najrjeđe odlučivao za promjenu na klupu.

Blaž Slišković vodio je Plemiće nešto više od dvije godine, zatim je stigao Dragan Jović koji je izdržao gotovo tri, Marijan Bloudek se pokazao tek prijelaznim rješenjem do očekivanog izbora Slavena Muse, a takav izbor bio je i onaj Dragana Perića, koji je trajao do proljeća 2013., kada je svoje mjesto prepustio Branku Karačiću.
Iako Centar za edukaciju trenera NS-a BiH radi "punom parom", danas u BiH ipak ne vidimo trenera koji bi mogao naslijediti Karačića. Njegovi dojučerašnji prvi asistenti, Dalibor Cvitanović i Mario Ivanković, nemaju obveznu PRO licencu, koja je u Sarajevu i Željezničaru posla stajala Dženana Uščuplića i Admira Adžema, a među onima koji je posjeduju, teško da netko ima ozbiljne izglede doći na klupu prvaka.
Zbog toga se puno realnijim čini kako će se Pod Bijelim Brijegom, kao i prilikom izbora Karačića, opet odlučiti za trenersko tržište u Hrvatskoj, jer bi svaka druga odluka bila malo iznenađenje...

Dnevni list