HŠK Zrinjski: A Europa je ipak imperativ…

Ovako je govorio prvi čovjek Zrinjskog Ante Vidačak uoči derbija protiv Širokog Brijega (1:1) u pretposljednjem kolu prvog dijela sezone. Ne, nije predsjednik Zrinjskog tada rekao ništa pogrešno, jer eventualna pobjeda na Pecari je priču o tituli definitivno mogla učiniti realnom i ozbiljnom, no ista je ipak bila i nerealna i neozbiljna, ne zato što momčad Slavena Muse nije bila konkurentna onima Željezničara i Širokog Brijega, nego zato što vodećem dvojcu, i to već dugo, nije konkurentan - Zrinjski. Ukratko, Željezničar se za nastavak prvenstva priprema u Rovinju, Široki Brijeg u turskoj Antalyji, a Zrinjski na malonogometnim terenima Karting kluba u Mostaru. Istina, snijeg je drastično poremetio plan priprema Musine momčadi, ali zar se loše vrijeme u siječnju i veljači može karakterizirati kao nešto neočekivano?! Ove zime je to bio nezapamćeni snijeg, ali ne tako davno, u pripremama za proljetni dio sezone 2009./2010., u Hercegovini snijega nije bilo, ali Zrinjski je ipak nepripremljen dočekao drugi dio sezone. Tada je problem bila - kiša, koja je valjda također bila neočekivana.

- Nismo na razini na kojoj smo se nadali da ćemo biti, ali to je normalno s obzirom na vrlo loše vrijeme koje nas je pratilo. Odigrali smo tri utakmice manje nego što smo planirali, a zbog natopljenih travnjaka nismo mogli ni normalno trenirati. Rekao bih da smo odradili nekih sedamdesetak posto od onog što je bilo zacrtano prema planu priprema, govorio je Dragan Jović uoči starta proljetnog dijela sezone, a epilog takvih priprema bio je logičan.

Zrinjski je, naime, drugi dio sezone otvorio razočaravajućim kiksom protiv Zvijezde (0:1), u 19. kolu upisan je novi domaći kiks (Željezničar 1:1), a kriza je produbljena Kup porazom na Grbavici (1:3) i gostujućim od Rudara (0:2) u 20. kolu. Oni s malo boljim pamćenjem sjetit će se da je Jović tada podnio ostavku (koja je odbijena), no za ovu priču je ipak važnije da se pouke nisu izvukle...
Kako će Zrinjski otvoriti ovo proljeće, tek će se vidjeti, ali svima je jasno da je u velikom minusu. Naime, igrači su posljednji trening na otvorenom odradili još tamo 2. veljače, dok je umjesto devet planiranih pripremnih utakmica Zrinjski dosad odigrao samo tri, posljednju 28. siječnja.
Usprkos tome, klupsko rukovodstvo će od Muse i igrača svejedno tražiti plasman u Europu...

U Istru se, ipak, moglo!

Dvije na turniru u Čitluku, tri na "Istria Winter Cupu" u Umagu i Novigradu i današnja protiv Iskre. To je šest planiranih utakmica bez kojih je Zrinjski već ostao u ovim pripremama, no svima je jasno da bez tri u Istri od 9. do 12. veljače nije morao. Jednostavno, ako se Željezničar 7. veljače iz Međugorja mogao probiti do Rovinja, onda je i Zrinjski iz Mostara mogao doći do Novigrada.

Jedini ostali u svom gradu

Krajem siječnja jedan sarajevski portal je kroz razgovor s čelnicima premierligaških klubova istražio koliko će koji klub potrošiti na pripreme izvan svog grada. Rekorder je jesenski prvak Željezničar, koji će za pripreme u Međugorju i Rovinju izdvojiti 100.000 maraka, aktualni prvak Borac je za desetodnevne pripreme u Banjoj Vrućici i petnaestodnevne u Međugorju izdvojio 70.000 maraka, iz Olimpica su, pak, otkrili da namjeravaju potrošiti oko 60.000 maraka, Sarajeva 50.000 maraka, dok su u Širokom Brijegu potvrdili da će ih sedmodnevne pripreme u Turskoj stajati 45.000 maraka. Toliko su za pripreme izdvojili vodeći klubovi Lige, a ljestvica otkriva da tom društvu pripada i Zrinjski, koji se pak odlučio na - štednju. Naime, Mostarci će kompletne pripreme obaviti u svom gradu.

Dnevni list