Hrvatska poražena od Turske u Osijeku

Hrvatska poražena od Turske u Osijeku
Igor Kralj/PIXSELL

Nogometni reprezentativci Turske svladali su Hrvatsku 1-0 (1-0) na rasprodanoj osječkoj Opus Areni, u sklopu skupine D kvalifikacija za odlazak na EURO iduće godine.

Prvi je ovo poraz Hrvatske u kvalifikacijama za EURO te vodeća Turska sada ima tri boda više, s tim da Hrvatska ima utakmicu manje. Tri boda iza izabranika Zlatka Dalića su Armenija i Wales.

Hrvatska je odigrala vrlo loše prvo i bolje drugo poluvrijeme, a dvoboj je odlučen u 30. minuti kada je veliku pogrešku napravio hrvatski vratar Livaković koji je istrčao, a lako ga je prebacio i za tri boda Turske pogodio Yilmaz.

Ujedno je ovo prvi domaći poraz Dalićeve Hrvatske u svim kvalifikacijskim ciklusima, dok je novi turski izbornik, Talijan Vincenzo Montella, tako imao odličnu i pobjedničku premijeru na novom poslu.

Nije dugo trebalo turskim nogometašima da ozbiljno zaprijete Hrvatskoj. U drugoj minuti pucao je Yilmaz, iskosa s petnaest metara, ali odmah se dobrom intervencijom iskazao Livaković. Na tome gosti nisu stali pa je u devetoj minuti pokušao i Akturkoglu, ali je još jednom hrvatski vratar bio na mjestu.


Loše je izgledala Hrvatska na početku utakmice. Bezidejno je pokušavala doći do suparničkih vrata, a obranu su Turci probijali sa svih strana. U 13. minuti pogriješio je Stanišić, pobjegao mu je Akturoglu, ali opet je stvar spasio Livaković.

Tek nakon petnaest uvodnih minuta počela je Hrvatska igrati nešto bolje i konkretnije, a u tom razdoblje solidne igre Dalićevi izabranici su složili jednu dobru šansu. Kombinirali su Brozović i Modrić, lopta je došla do Kovačića čiji je prvi dodir s loptom bio loš i tako je propala dobra šansa. No, bilo je to premalo od Hrvatske koja je u svim segmentima bila slaba.

Itekako je bio vidljiv izostanak ozlijeđenih Kramarića i Perišića jer prema naprijed se ništa nije napravilo. Opjevani vezni red Modrić, Kovačić i Brozović odigrao je vjerojatno jedno od najslabijih poluvremena ikada, a u obrani su paniku smirivali tek Livaković i Gvardiol.

Premda je u uvodnom dijelu Hrvatsku spašavao Livaković, u 30. minuti je hrvatski golman grubo pogriješio i Turci su to iskoristili za vodstvo. Loptu u prostor je pokupio Yilmaz, a bez pravog razloga Livaković je istrčao na dvadeset metara od svojih vrata. Puno prije do lopte je došao turski napadač koji je lako prebacio istrčalog Livakovića i zabio za 1-0.


Primljeni pogodak dodatno je loše djelovao na Hrvatsku koja ni do kraja prvog poluvremena nije stvorila pravu šansu. Istina, u nadoknadi je upisan prvi udarac u okvir vrata, ali taj pokušaj Muse bio je tek za statistiku.

Od starta drugog poluvremena krenula je Hrvatska u napade s puno većim brojem igrača. Vezni red se podigao bliže suparničkim vratima, ali s takvim stavom puno je prostora na svojoj strani ostavljala Hrvatska.

U uvodnih pet minuta imala je Turska dva potencijalno vrlo opasna kontranapada, dok je u 54. minuti Yilmaz s deset metara pucao preko vrata. Premda se u nastavku uglavnom igralo na 20-30 metara od turskih vrata ponovno su gosti imali bolje šanse. Ipak, u 66. minuti je i Hrvatska zaprijetila na pravi način. Kovačić je pucao, ali je loptu koja je bila na putu prema mreži zaustavio Bardakci.

Nekoliko minuta prije te šanse izbornik Dalić u igru je uveo trojicu novih igrača, Majera, Vlašića i Petkovića, a potonji je imao dobru šansu u 70. minuti koju je u zadnji trenutak zaustavila turska obrana.

Lovro Majer pogotovo je unio živost u igru Hrvatske koja je bila rastrčanija i aktivnija, no unatoč pritiskanju suparnika nedostajale su prave šanse. Upravo je u 79. minuti Majer bio u sjajnoj prilici kada su se Turci spašavali ispucavajući loptu s gol linije, no i da je bio pogodak ne bi bio priznat zbog zaleđa.


Ušli su potom Sosa i Beljo, a upravo je mladi Dion Drena Beljo odmah bio u odličnoj prilici, ali je slabo pucao iz blizine kada se već moglo namirisati izjednačenje. Nekoliko minuta kasnije pucao je Beljo bolje, ali pored vrata.

U 90. minuti je sudac Taylor u prvi trenutak dosudio jedanaesterac za Hrvatsku nakon navodnog igranja rukom Calhanoglua. No, nakon pregledavanje snimke Taylor je poništio udarac s bijele točke jer osnove za to nije ni bilo. Bila je to zadnja šansa za Hrvatsku koja tako nije uspjela osvojiti ni bod u ovom susretu.

Hrvatskoj slijedi gostovanje kod Walesa. Ta se utakmica igra u nedjelju s početkom u 20.45 sati.

Kvalifikacije za Euro, skupina D:

HRVATSKA – TURSKA 0-1 (0-1)

Strijelci: 0-1 Yilmaz (30)

Opus Arena. Gledatelja: 12.812. Sudac: Anthony Taylor (Velika Britanija).

HRVATSKA: Livaković – Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Barišić (od 80. Sosa) – Brozović, Modrić, Kovačić (od 80. Beljo) – Brekalo (od 63. Vlašić), Pašalić (od 63. Majer) – Musa (od 63. Petković). Izbornik: Zlatko Dalić.


TURSKA: Cakir – Kadioglu, Akaydin, Bardakci, Ozkacar – Yuksek (od 86. Yildiz) – Kahveci (od 65. Akgun), Calhanoglu, Ozcan, Akturkoglu (od 86. Ayhan) – Yilmaz (od 75. Yildrim). Izbornik: Vincenzo Montella.

Žuti kartoni: Brozović, Barišić, Modrić, Petković (Hrvatska), Yilmaz, Cakir, Akaydin, Yildrim (Turska)