HRVATSKA NA PRVOM MJESTU Slavlje 'Vatrenih' protiv Malte na Rujevici

Melnjak Hrvatska nogometna reprezentacija
Hina

Hrvatski nogometaši pobijedili su na riječkoj Rujevici Maltu s 3-0 (0-0) u trećoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. 

Strijelci su u pobjedi Vatrenih bili Ivan Perišić (62), Luka Modrić (76pen) i Josip Brekalo (90). 

Hrvatska se poprilično namučila s Maltom, a pobjeda je izborena tek sredinom drugog dijela kada su u igru ušli upravo strijelci Modrić, Perišić i Brekalo. Pričuvna postava Hrvatske jako se mučila s Maltežanima, koji su na Rujevicu došli osnaženi senzacionalnim bodom iz Slovačke, te je nakon pola sata situacija bila alarmantna. 

Ipak, kvaliteta Hrvatske je došla do izražaja, a kako su se poklopili sve ostali rezultati, Hrvatska nakon tri kola vode u skupini, kome se nitko nije nadao nakon poraza od Slovenije.   

Već u drugoj  minuti Vlašić s deset metara puca tik pored vratnice, a u 11. minuti Maltežani preko Mbonga opasno prijete Livakoviću. Pašalić je u 14. minuti udarcem glavom pogodio gredu, a u 17. minuti Maltežani su tražili kazneni udarac nakon igranja rukom Juranovića, no švicarski sudac je ostao nijem.  

Hrvatska je imala inicijativu, ali bez ijedne ozbiljnije šanse dokraja poluvremena koje je završilo 0-0. Bilo je jasno da pričuvni sastav Zlatka Dalića nema načina kako probiti čvrstu maltešku obranu.  

I drugo poluvrijeme je započelo kao i prvo šansom Vlašića koji je u vrlo izglednoj poziciji uputio slab udarac ravno u malteškog vratara. Bonello se sjajno snašao i tri minute kasnije kada je Oršić izbio sam ispred njega i  pokušao ga lobati, no Maltežan je bio lukaviji. 

U 54. minuti Dalić je shvatio da pričuve ne mogu slomiti Maltu, pa je u igru uveo Modrića, Brekala i Perišića, a malo poslije i Barišića. To se isplatilo u 62. minuti kada je ubačaj Barišića s lijeve strane nogom s tri metra u mrežu prosljeđuje Perišić. 

Vlašić u 64. minuti opet šalju loptu pored vratnice, a u 75. minuti sudac je dosudio penal za Hrvatsku nakon što je Shaw igrao rukom. Modrić je rutinirano pogodio s "bijele točke". 

Konačnih 3-0 postavio je Brekalo u 90. minuti na asistenciju Perišića

U ostalim utakmicama skupine H selekcija Cipra priredila je iznenađenje pobijedivši kod kuće Sloveniju sa 1-0. Pogodak odluke zabio je Ioannis Pittas u 42. minuti. 

Slovačka je kod kuće svladala Rusiju s 2-1 i dodatno zakomplicirala situaciju u skupini. Pogotke su za Slovake dali Skriniar (38) i Mak (74), a za Rusiju Fernandes (74)

Hrvatska i Rusija vode sa po šest bodova, Slovačka ima 5, Cipar četiri boda, Slovenija tri, a Malta jedan bod.

Kvalifikacije se nastavljaju 1. rujna kada Hrvatska gostuje u Rusiji. 

HRVATSKA - MALTA 3-0

Strijelci: 1-0 Perišić (62), 2-0 Modrić (76pen), 3-0 Brekalo (90)

Dvoboj se igrao na stadionu Rujevica, a sudio je Tschudi iz Švicarske. 

Hrvatska: Livaković - Juranović, Vida, Ćaleta-Car, Melnjak (Barišić, 57) - Kovačić, Badelj (Modrić, 54)- Pašalić (Perišić, 54), Vlašić, Oršić (Lovrić, 79)- Budimir (Brekalo, 54)

Malta: Bonello - Borg (Muscat, 67), Pepe, Shaw - Camenzuli, Cristensen (Gambin , 81), Guillaumier, Mbong (Corbolan, 67) - Pisani (Grech, 65), Teuma - Satariano (Nwoko, 46)