HRT uvodi cenzuru navijača: Gasit će se ton kod vikanja "Ubij Srbina"

"Ravnateljstvo je pozvalo prvenstveno organizatore sportskih događaja, a potom i sve nadležne državne institucije, da u konkretnom, ali i svim drugim takvim slučajevima upotrijebe sva zakonom dopuštena sredstva kako bi se kaznili svi koji se na sportskim terenima ponašaju neprimjereno, pogotovo oni koji na bilo koji način šire bilo kakvu vrstu mržnje", piše u priopćenju HRT-a te se dodaje kako se komentator HRT-a ogradio od izgreda.

Ipak , Ravnateljstvo smatra kako je trebalo reagirati ranije te je upozorilo novinare, urednike sportskih i drugih programa da se u takvim slučajevima treba reagirati pravodobno i nedvosmisleno. "Obvezuju se ekipe HRT-a koje realiziraju prijenose da tehnički osiguraju isključivanje neprimjerenog tona i da vode računa o tome da se izgrednici ne pojavljuju na ekranu, što je i europska praksa", piše u priopćenju čime se najavljuje cenzura parola kao što su "Ubij Srbina" ili pjevanje "Jure i Bobana" koje su se  i jučer mogle čuti sa tribina varaždinskog stadiona.

Sa HRT-a poručuju i kako izgrednicima na sportskim terenima nema mjesta u njihovom programu te da neće dopustiti da zbog njihovog ponašanja budu zakinuti pravi ljubitelji sportskih i drugih događaja. Danas su i saborski zastupnici osudili jučerašnja događanja u Varaždinu tijekom utakmice mladih nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije.

hina