HNK NEUM Idemo se boriti za prvo mjesto i viši rang, a omladinski pogon naš je prioritet

HNK Neum
HNK Neum

Nogometaši HNK Neum s pripremama za narednu sezonu krenut će od 3. srpnja. Radit će se u Neumu s obzirom na okolnosti. Nakon što je Posušje osvojilo prvo mjesto i plasman u 1. ligu Federacije BiH, i u Nemu se u narednoj sezoni nadaju istom podvigu. Olakšanje za Neum će biti i to što je najbolji iz lige otišao u viši rang iz kojeg nitko nije ispao, pa će samim tim i konkurencija biti lakša.

"Kao i svake godine klub ima ambicije biti u vrhu 2. lige Federacije BiH-Jug, a isključivi cilj nam je ulazak u 1. ligu Federacije. Od ove godine mi imamo sve kategorije u omladinskom pogonu i samim tim ispunjavamo sve kriterije za ulazak u viši rang ukoliko budemo prvaci. Pokušat ćemo podići razinu u svim kategorijama i biti u samom vrhu. Jednako tako cilj nam je obraniti i naslov u Kupu kojega smo osvojili u prošloj sezoni", kaže za hercegovina.info Stipe Ćapeta predsjednik HNK Neum.

HNK Neum

Klub se većinom oslanja na domaće igrače.

"Mi imamo jako dobar domaći kadar i on će biti neka okosnica momčadi", kaže Ćapeta i dodaje kako se uprava čini sve kako bi klub iz dana u dan bio sve bolji u svim segmentima.

"Trenutno smo mi iz uprave fokusirani na uređenje infrastrukture na stadionu. Ovo vrijeme korona krize je jako nepovoljno vrijeme za pronalazak novih sponzora, no mi iz uprave činimo sve kako bi osigurali što bolje i lakše funkcioniranje kluba,a jednim djelom iza nas stoji i grad."

Hoće li se treneru Matiću uspjeti dovesti neka zvučnija pojačanja za narednu sezonu?

"Intenzivno radimo na tome, ali zaista ne bih želio govoriti o imenima", kratak je bio na tu temu predsjednik Neuma" te dodaje.

"Možete napisati da će nakon Posušja, još jedan klub iz Hercegovine ići u 1. ligu Federacije", optimističan je predsjednik Neuma.

Ponosan je predsjednik kluba i na suradnju s Hajdukom.

"Mi imamo dugogodišnju suradnju i ugovor s Hajdukom, koju ćemo ove godine i produžiti. Oni nam pomažu u mnogo čemu; od opreme, seminara za trenera, predavanja, naša djeca idu kod njih trenirati i oni su maksimalno uz nas", rekao je Ćapeta za hercegovina.info.

Pripreme Neum počinje 3. srpnja. Trener Ivan Matić kaže kako je zadovoljan proteklom sezonom.

"Jako sam zadovoljan kako smo izgledali prošlu sezonu, naročito prvi dio. Ovaj drugi se zbog pandemije nije u potpunosti mogao ni završiti. S obzirom na to da smo bili u zoni gdje nismo imali briga, žao mi je što nismo odradili sezonu do kraja, jer bi se mogli uigravati i još više prostora davati mladim igračima. No, što je tu je", kaže nam Matić te kaže kako je Posušje zasluženo izborilo plasman u viši rang.

HNK Neum

"Oni su bili najbolji i zaslužili su ići u 1. ligu Federacije. Ja im i ovim putem čestitam na tome, i samo se mogu nadati da ćemo im se i mi pridružiti nakon iduće sezone", kaže Matić za hercegovina.info.

Možemo li reći da je Neumu nedostajalo i iskustva, s obzirom na to da ste veliki broj prilika dali mladim igračima?

"U pravu ste. Posušju je to iskustvo prevagnulo u odnosu na ostale. No, mi imamo svoj put. Kostur će biti domaći, mladi i talentirani igrači, dok ćemo pojačanja tražiti ciljano. Precizni, jaki i iskusni, takvi nam trebaju", kaže Matić.

Predsjednik Ćipeta kaže da će Neum iduće sezone izboriti viši rang, no Matić je ipak malo oprezniji u izjavi.

"Cilj je ponovno biti u vrhu i doći u priliku da napadnemo prvo mjesto. Ukoliko nam dođu prava pojačanja, smatram da onda imamo veliku priliku pridružiti se Posušju. Jednako tako idemo u borbu za titulu u Kupu."

Matić ujedno obnaša i dužnost voditelja omladinske škole. Od ove godine Neum ima sve kategorije u omladinskom pogonu.

"To je uvjet da se može ići u rang više i mi smo ga ispunili. Već posljednje dvije godine imamo odličnu generaciju kadeta, pretpioniri su nam bili prvaci. Mogu bez imalo lažne skromnosti ustvrditi kako imamo jako dobru školu nogometa. Brojimo oko 100 dječaka i u tome smo uz bok Zrinjskom i Veležu, uz razliku što smo mi gradić od 3000 ljudi i sva djeca su nam domaća. Mogu slobodno reći i da smo po kvaliteti uz bok njima. Putujemo dosta na inozemne turnire i izbacujemo jako kvalitetne igrače. Svi u klubu su ponosni na naš omladinski pogon. Moram pohvaliti i djecu koja se lijepo ponašaju, kulturna su, igraju dobar nogomet. Rezultat je samo plod sustavnog rada."

Mladi igrači Neuma već su traženi i u drugim klubovima.

HNK Neum

"Kroz sedmi i osmi mjesec osam naših mladih igrača ide u Hajduk. Ne idu na probe, nego su oni već u sustavu Hajduka. To su praktički već Hajdukovi igrači koji kod nas ostaju dok ne završe osnovnu školu. Moram istaknuti kako je sve bolja suradnja sa Zrinjskim. Sve više "gledaju u naše dvorište", no, mi to prihvaćamo s ponosom, jer su prepoznali naš rad. Ipak je Zrinjski naš najveći klub ovdje i drago nam je ako neki naš igrač završi u Mostaru. Ove godine je u Zrinjski otišao naš ponajbolji kadet Nikola Krešić koji je 2004. godište i ujedno je i reprezentativac Bosne i Hercegovine. Isto tako prije tri dana je naš mladi vratar 17-godišnji Ante Bačić prešao u juniore Zrinjskog. Radi se o jednom od najperspektivnijih vratara u Hercegovini. Zrinjski je za njega zagrizao i na zadovoljstvo svih on je nova vratarska nada Zrinjskog", kaže nam Matić.

Koliko je teško obnašati dužnost trenera prve momčadi i voditelja omladinske škole?

"Teško je, ali radim to s ljubavlju i posvećen sam samo tome. Nas u klubu su samo četiri trenera i nadam se da ćemo se u budućnosti pojačati na tom polju s još nekoliko stručnijih trenera. To bi nam bilo od iznimne važnosti, jer škola nogometa nam je prioritet", zaključio je Matić u razgovoru za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.