Hercegovac Mirko Marić dobio poziv u A reprezentaciju Hrvatske

Mirko Marić, Mirko Marić, NK Osijek
...a među imenima našlo se i ono Gruđanina Mirka Marića. Do sada standardan u mladoj reprezentaciji, napadač Lokomotive se, da tako kažemo, ne doživljava preozbiljno kao novopečeni A reprezentativac, ali tomu se slobodno može dodati - za sada...

Ante Čačić je za siječanjsku akciju u Kini pozvao uglavnom domaće trupe. Tek Filip Ozobić iz azerbajdžanske Gabale te Toni Datković iz slovenskog Kopra bit će ‘stranci' na popisu na kojem su petorica igrača prvoplasirane Rijeke, četvorica iz drugoplasiranog Dinama, trojica iz trećeplasiranog Osijeka, dvojica iz četvrtoplasiranog Hajduka te po jedan igrač iz Intera i Mirko Marić iz Lokomotive. Nekadašnji napadač Širokog u Kranjčevićevu je stigao kao Dinamova posudba u kolovozu 2014. i vrlo brzo stekao epitet ozbiljnog pojačanja. S vremenom je rastao kao igrač, a u polusezoni iza nas ostavio je respektabilne brojke - dovoljne za Čačićev poziv.

- Mogu reći da me poziv iznenadio, rekao nam je Mirko, trenutno na odmoru u Hercegovini.

- Nisam očekivao da će me izbornik pozvati, stvarno sam mu zahvalan radi ukazanog povjerenja. Ovo je san svakog nogometaša, najveća moguća stepenica na koju se možeš uspeti, dodao je 21-godišnji Mirko.

On je možda iskreno iznenađen, no opet, u mladoj je reprezentaciji već uknjižio dovoljnu minutažu da bi poziv među Vatrene došao kao rezultat logičnog napretka. No, Mirko je i na tu našu opasku ostao dosljedan svom stavu...

- Da, odigrao sam dosta utakmica za mladi tim i sada sam dobio poziv u A reprezentaciju koju će u Kini predstavljati većinom igrači iz HNL-a..., tu je tek nekoliko imena koja su ranije pozivana. Za mene je ovo prije svega nagrada, dalek je put do statusa standardnog A reprezentativca.

Deset golova minule jeseni

Marićeve brojke u polusezoni iza nas zaista su solidne.

- Odlično sam počeo sa šest golova u Europskoj ligi, a onda nas je sve skupa stigao umor pa smo uslijed ritma četvrtak - subota malo stali. Sve se to odrazilo i na rezultate, ali svejedno sam polusezonu završio sa deset golova..., tri sam zabio u prvenstvu, jedan u Kupu. Moglo je i bolje, ali zadovoljan sam.

Njegova Lokomotiva nakon 20. kola drži šesto mjesto sa sedam bodova zaostatka za petim Slavenom - Marić i ovdje ističe kako je moglo bolje.

- Odmah smo na početku sezone bili svjesni da će nam uz standardne ekipe iz vrha pobjeći i Osijek pa zato smatram da je naš realan domet. Nismo daleko i još ništa nije gotovo. Nećemo se predati, to je sigurno.

Borba za vrh nije ga iznenadila - a gore je na kraju godine Rijeka koja Dinamu bježi šest bodova.

- Iskreno, to za mene nije neko veliko iznenađenje. Rijeka igra dobro već dvije sezone, ima stvarno dobru ekipu i to se vidi na rezultatima. Dinamo je prodao najbolje igrače, ali šest bodova nije nedostižno. Na proljeće će biti jako zanimljivo, imamo situaciju koja je sigurno dobra za hrvatski nogomet.

‘Hrvatska će u Rusiji biti favorit'

Ono što je također dobro za hrvatski nogomet, činjenica je da se izbornik Čačić za siječanjsku akciju u Kini odlučio većinom za igrače iz HNL-a. No, koliko će ta domaća družina biti u stanju napraviti na turniru s Kinom, Čileom i Islandom?

- Još ne znamo u kojim će sastavima nastupiti protivnici, tako da je u ovom trenutku zaista teško dati neku procjenu. Sigurno je samo to da će se svi pozvani igrači htjeti nametnuti i pokazati u što boljem svjetlu.

Udarna hrvatska vrsta u 2016. je postavila čvrste temelje pa se Marić i zbog toga nada da će istočna akcija biti uspješna.

- Hrvatska je zaista imala zavidne rezultate u godini iza nas. Na Europskom prvenstvu se dogodio taj poraz od Portugala, ali u kompletu je to bilo vrlo dobro. Uvjeren sam da će Hrvatska na Svjetskom prvenstvu u Rusiji biti jedan od favorita.

Hoće li u toj Hrvatskoj biti mjesta za Marića, još ćemo vidjeti, no jedno je sigurno - Mirko će u Kini dobiti svoju priliku da zasja i eventualno natjera Čačića da ga se opet sjeti. A tko zna, možda ga se sjeti u matični klub...

"Na Dinamu je da odluči jesam li dovoljno dobar"

Marić je na posudbi u Lokomotivi do lipnja sljedeće godine pa trenutno nema razloga razmišljati o promjeni sredine. "Transfer se uvijek može dogoditi, ali u ovom trenutku mislim samo na Lokomotivu. Sumnjam da će ove zime biti razloga za takve priče." Jasno, nemoguće je iz priče izostaviti Dinamo, čiji je zaposlenik. "Pa mislim da sam u nekim utakmicama pokazao što znam i mogu, a na njima je da odluče jesam li još za Dinamo ili ne. Moje je da radim i treniram, a ostalo će sve doći", rekao nam je.

"Široki iznenađujuće skroman"

Mirko je karijeru počeo na širokobriješkoj Pecari, a dinastiju Marića je nakon njegove selidbe u HNL nastavio mu mladi brat Mateo. Jasno, to je još jedan od razloga da pomno prati što se događa s njegovim bivšim klubom, koji ga je minule jeseni neugodno iznenadio. "Dosta pratim Široki, ne samo zbog brata. Ne znam što je razlog slabih rezultata koji su bili dosta skromni, ali smatram da Široki i dalje ima sve u svojim rukama. Dobiju li na proljeće Radnik i Olimpic kod kuće te Metalleghe u gostima, vjerujem da će izboriti Ligu za prvaka", rekao je Mirko pa se osvrnuo na bratov napredak. "Priključen je prvom timu s kojim trenira, no većinom je igrao za juniore. Ne bih davao neki sud o njegovom napretku, jer nisam gledao puno utakmica."

Čačićev popis za China Cup

Hrvatska će se okupiti 7. siječnja u Zagrebu, a istoga dana putuje u Kinu gdje 11. siječnja otvara turnir protiv Čilea. U drugom polufinalu sastaju se Island i Kina, poraženi će 14. siječnja igrati za 3. mjesto, a pobjednici 15. siječnja za naslov pobjednika prvog "China Cupa" u Nanningu. Evo i Čačičevog popisa: Vratari: Andrej Prskalo (Rijeka), Dominik Livaković (Dinamo); Obrambeni: Matej Mitrović (Rijeka), Josip Pivarić (Dinamo), Borna Barišić (Osijek), Mateo Barač (Osijek), Josip Juranović (Hajduk), Jakov Filipović (Inter), Toni Datković (Koper); Vezni: Josip Mišić (Rijeka), Mate Maleš (Rijeka), Franko Andrijašević (Rijeka), Mario Šitum (Dinamo), Domagoj Antolić (Dinamo), Nikola Vlašić (Hajduk), Filip Ozobić (Gabala); Napadači: Antonio Perošević (Osijek), Mirko Marić (Lokomotiva).

Dnevni list