Hajduk - Dinamo 1:1

Hajduk, Hajduk, Dinamo Hajduk, Hajduk, pojačanja

Prvi prvenstveni derbi ove sezone dočekan je u svjetlu uspješnih ljetnih kvalifikacija oba naša najveća kluba u Europi. Kako derbi uglavnom ne nudi spektakularan nogomet, ni ovog puta navijači se nisu nadali nekoj sjajnoj igri. No, naboja, trke i želje nije nedostajalo ni na jednoj strani.

Očekivao se klasičan početni Hajdukov nalet, no Dinamovci su uspješno otupjeli oštricu očekivanog pritiska domaćina na Poljudu. No, osim neopasnog udarca Badelja ništa nismo vidjeli u prvih 20 minuta.

Pomalo uspavani Hajduk prvu malo bržu akciju kreirao je tek u 26. minuti. Strinić je tada munjevito probio lijevi bok i zavrnuo prema Vukušiću na drugoj vratnici, no Vrsaljko je odbio ispred njega i spasio svoja vrata. Na loptu je natrčao Anas Sharbini na desetak metara, no nije ju uspio iskontrolirati.

U 39. minuti gužvu ispred Lončarića Vukušić nije uspio pretvoriti u Hajdukov vodstvo, ali zato jest Sammir u Dinamovo tri minute kasnije na drugoj strani. Badelj je fino zadržao jednu loptu na lijevoj strani kaznenog prostora, odlično proigrao Sammira na drugoj vratnici, a ovaj matira Subašića za Dinamovo vodstvo i prednost na poluvremenu.

U drugi dio Hajduk je krenuo puno odlučnije, čak pet minuta došli su na teren prije Dinamovaca i sudaca. Vukušić je odmah nakon polaska s centra krenuo u prodor, ali je napravio dribling previše, a u 52. minuti Maloča je na drugoj vratnici dočekao Ibričićev korner i savladao Lončarića, no nije i Badelja na gol-liniji.

Dinamo je zbijen u svoj kazneni prostor, desetak minuta trajala je prava opsada gostujućih vrata. A nakon što je zbog ozljede Dinamovog vratara Lončarića zamijenio Kelava, stigao je i izjednačujući pogodak.

Igrala se 59. minuta, dugo se lopta motala unutar i oko Dinamovog kaznenog prostora. Ibričić je pucao, Kelava odbio loptu, ali samo do Anasa Sharbinija, koji s desetak metara pronalazi put do Dinamove mreže i postiže svoj prvi pogodak u našem najvećem derbiju.

Nakon izjednačnja se rasplamsala igra u oba smjera, konačno smo gledali nešto dobrog nogometa večeras. Sammir je odličnim slobodnim udarcem iz "skraćenog kornera" opasno ugrozio Subašića u 65. minuti, Etto glavom dvije minute kasnije, a sjajnu prigodu za Hajduk propustio je realizirati Tomasov u 68. minuti, kad je izbio oči u oči s Kelavom.

Pao je nakon toga intenzitet utakmice, kao da su obje strane bile zadovoljne bodom i nisu željele previše riskirati u potrazi za pobjedom. Jednom je Anas ciljao dalji Kelavin kut, ali nije uspio, a dvaput je na drugoj strani Dinamo prijetio nakon ubačaja Sammira, no Tonel i Vrsaljko nisu bili precizni.

Derbi je tako okončan miroljubivo, podjelom bodova koja na kraju neće razočarati ni jedne ni druge. Prvenstvo je dugo, a obje momčadi ove jeseni čeka još puno velikih izazova i okršaja.

izvor: sportnet.hr / Bernard Jurišić